Οι οργανισμοί που εξουσιάζουν τον πλανήτη!



Οι περισσότεροι από μας, έχουμε την εντύπωση πως το ανθρώπινο είδος εξουσιάζει τον πλανήτη. Είναι πέρα για πέρα λάθος!
Πρόσφατη έρευνα βιολόγων έρχεται να αποδείξει πως η κυριαρχία ενός είδους πάνω στον πλανήτη δεν μετριέται ούτε με το νου, ούτε με την τεχνογνωσία, ούτε με το μέγεθος, ούτε ακόμα και με την καταστροφή που διαπράττει.

Ας δούμε λοιπόν, τι περιλαμβάνει η λίστα της έρευνας.

Τα βακτήρια αποτελούν τους δολοφόνους της φύσης όπως λένε οι βιολόγοι. Βρίσκονται παντού ή σχεδόν παντού. Στην επιφάνεια της θάλασσας, βαθιά μέσα στη γη, στις καθημερινές επιφάνειες, ακόμα και στο νερό που πίνουμε.
Θεωρούνται ένας αόρατος εχθρός αφού το μέγεθός τους δεν είναι ορατό με γυμνό ανθρώπινο μάτι.

Τα μυρμήγκια ενώ είναι άκακα και θεωρούνται οι "δουλευτές" της φύσης είναι στο νούμερο δύο. Βέβαια όχι όλα τα μυρμήγκια αλλά ένα είδος τους τα οποία οι βιολόγοι ονομάζουν υπεροργανισμούς για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και επιβιώνει το είδος τους. Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως υπάρχουν περισσότερα μυρμήγκια στον πλανήτη απ' ότι άνθρωποι (κατά βάρος);


Τα σκαθάρια είναι στην τρίτη θέση. Το 25% όλων των γνωστών μορφών ζωής και το 40% όλων των γνωστών εντόμων, περιλαμβάνονται σ' αυτά. Μπορούν να βρεθούν κυριολεκτικά, παντού και προσαρμόζονται εύκολα σε νέο περιβάλλον.

Οι τερμίτες οι οποίοι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού ζουν και δρουν συλλογικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είναι τόσο παραγωγικό είδος μυρμηγκιών, που αποτελούν μια πιθανή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Όμως η λίστα περιλαμβάνει και φυτά. Το γρασίδι βρίσκεται στην επόμενη θέση καθώς είναι η κυρίαρχη μορφή βλάστησης στον πλανήτη. Δεν είναι μόνο το πιο διαδεδομένο φυτό στη γη αλλά έχει προσαρμοστεί σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και αποτελεί την κύρια πηγή τροφής για όλα τα φυτοφάγα είδη της άγριας ζωής.

Το φυτοπλαγκτόν οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί, που ζουν στα βάθη των ωκεανών καλύπτοντας την επιφάνεια τους, αρέσκονται και στο γλυκό νερό. Δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Μόνο αν είναι μαζεμένος μεγάλος αριθμός από αυτά σε υδάτινες επιφάνειες, όπως λίμνες ή έλη, επειδή μπορούν να τις αποχρωματίσουν, γίνονται ορατά!


Νομίζατε πως η λίστα θα άφηνε απ' έξω τις κατσαρίδες; Ασφαλώς όχι, αφού προσαρμόστηκαν με μεγάλη άνεση στον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και ευέλικτες, ενώ κάποια είδη μπορούν εύκολα να παραμείνουν ζωντανά για μήνες χωρίς να λαμβάνουν καθόλου τροφή ή να επιβιώνουμε με την ελάχιστη δυνατή τροφή, που μπορεί να είναι μέχρι και η κόλλα που βρίσκεται στα γραμματόσημα.

Τέλος, τα ποντίκια είναι κατά τους βιολόγους της έρευνας, τα πιο ανθεκτικά θηλαστικά του πλανήτη. Μπορούν να ζήσουν σε κάθε τόπο, κάνουν άλματα, σκαρφαλώνουν βουνά και βέβαια κολυμπούν. Το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, γεννώντας ασταμάτητα είναι ένα ακόμα συν τους. Υπολογίζεται πως από ένα ζευγάρι ποντικών μέσα σε ένα χρόνο γεννιούνται 200 νέα, ενώ είναι δύσκολο να σκοτωθούν αφού αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα δηλητήρια.

πηγή πληροφοριών: perierga.gr - newsbomb.gr
κείμενο: "to e-periodiko mas"



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram