Ας μιλήσουμε για την Ακουοστήριξη...



Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι κωφοί με προφορικό λόγο. Είναι δηλαδή, άνθρωποι που έχασαν την ακοή τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. Η κίνηση "Ακουοστήριξη" είναι ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που προσπαθεί να αναδείξει τις ιδιαίτερες ανάγκες των κωφών και βαρήκοων και απαιτεί θεσμικά δικαιώματα προσβασιμότητας, τα οποία στη χώρα μας αγνοούνται. Να σημειώσουμε πως ο μεγαλύτερος αριθμός κωφών και βαρήκοων δεν γνωρίζει τη νοηματική.

Υπάρχει μεγάλο θεσμικό κενό σε ό,τι αφορά την αναγνώριση από την πολιτεία των διαφοροποιημένων αναγκών (σε σχέση με τους κωφάλαλους νοηματίζοντες) αυτών των ανθρώπων, παρά το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς φορείς υγεία και κοινωνικής πρόνοιας έχουν λύσεις προσβασιμότητας για κωφού με προφορικό λόγο και βαρήκοους. Η Ελλάδα όμως, κωφεύει!

Αυτά που ζητά η "Ακουοστήριξη" είναι τα ...αυτονόητα:

1. Άμεση μέριμνα για υποτιτλισμό τηλεοπτικού υλικού στα ελληνικά. Χρειάζεται να γίνει γενικευμένη εφαρμογή με προτεραιότητα στα ειδησεογραφικά προγράμματα, χωρίς φυσικά να καταργηθεί η νοηματική. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα ακοής είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν ένα δελτίο ειδήσεων μη γνωρίζοντας τη νοηματική.

2. Εφαρμογή της τεχνολογίας/υπηρεσίας speech to text, της δυνατότητας δηλαδή επικοινωνίας με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού στενογραφικής ταχυπληκτρολόγησης, κάτι που εφαρμόζεται στο εξωτερικό σε πολλά πανεπιστήμια για την παρακολούθηση των διαλέξεων από κωφούς και βαρήκοους φοιτητές. Μάλιστα χρησιμοποιείται και στις δικαστικές αίθουσες.

3. Εφαρμογή τεχνολογιών λόγου και ακοής, που μετατρέπουν τον προφορικό λόγο σε γραπτό κείμενο.

4. Σύσταση υπηρεσίας χειλεοαναγνωστών διερμηνέων. Εκπαίδευση δηλαδή ατόμων που θα παρέχουν υπηρεσίες διερμηνείας σε κωφά και βαρήκοα άτομα που επικοινωνούν με την χειλεοανάγνωση.

5. Ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα βελτίωσης ή και αποκατάστασης της ακοής μέσω των κοχλιακών εμφυτευμάτων κυρίως στις ηλικίες 0 - 4 χρόνων με ταυτόχρονη λογοθεραπευτική μέριμνα.

6. Ενημέρωση για όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που υποβοηθούν την ακοή και το λόγο.

7. Σύσταση σχολών χειλεοανάγνωσης για οποιοδήποτε χάσει την ακοή του σε μεγάλη ηλικία, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

8. Σήμερα τα παιδιά με πρόβλημα ακοής μπορούν να μάθουν να μιλούν αν συνδυαστεί η ιατρική με την τεχνολογία και τη λογοθεραπεία μπορεί ουσιαστικά να εξαφανιστεί η κώφωση.

Στο video που ακολουθεί η πρόεδρος της "Ακουοστήριξης" μιλά και εξηγεί...


Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ.
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram