A Jewel Made in Greece στο Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης



Η έκθεση A Jewel Made in Greece μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα, ανοίγει τα φτερά της για τη Ν. Υόρκη, παρουσιάζοντας το ελληνικό κόσμημα σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης και desing του κόσμου.

Η κ. Μαίρη Σαμόλη που είναι η διοργανώτρια της έκθεσης το 2013 είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια ευέλικτη και καλαίσθητη πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να μετέχουν Έλληνες σχεδιαστές - παραγωγοί σύγχρονου κοσμήματος, αναπτύσσοντας έτσι ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον πολιτισμό της σύγχρονης τέχνης και στον πολιτισμό της ιστορίας του Ελληνικού κοσμήματος, με σκοπό να παρουσιάσει το σύγχρονο ελληνικό κόσμημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2014 η ιδέα πήρε σάρκα και οστά ξεκινώντας την παρουσίαση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μια ομαδική έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικό Κοσμήματος η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Πολλά ακόμη ελληνικά Μουσεία όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης συμμετείχαν και παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά πιστά αντίγραφα κοσμημάτων από τις συλλογές τους, κάνοντας την προσπάθεια αυτή ακόμα πιο σημαντική.


Έχοντας πλέον γίνει θεσμός η έκθεση A Jewel Made in Greece ταξιδεύει στη Ν. Υόρκη όπου από τις 16 ως τις 19 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το ελληνικό κόσμημα στο Museum of Arts and Desing. Συμμετέχουν 26 Έλληνες δημιουργοί των οποίων οι δημιουργίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Πολύτιμες Αιωνιότητες, Στερεά Μέταλλα, Υλικοί Κόσμοι.

Για τέσσερις μέρες στον έβδομο όροφο του Μουσείου, το ελληνικό κόσμημα θα πρεσβεύει τον ελληνικό πολιτισμό από το χθες ως το σήμερα μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες των ταλαντούχων και εξαιρετικά εμπνευσμένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Enterprise Greece ο οποίος είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.


Εκτός από την κ. Μαίρη Σαμόλη που είχε την ιδέα και τον σχεδιασμό αξίζει να αναφέρουμε πως επιμελήτρια της έκθεσης είναι η κ. Ίρις Κρητικού και σύμβουλος σχεδιασμού παραγωγής η κ. Βερίνα Σαμόλη.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Πολύτιμες Αιωνιότητες - Precious Eternities
Μαρία Φωτοπούλου, Στέλιος Καραντώνας, Κέβορκ Κολάνια - Orofasma, Kouzoupis SA Maramenos & Pateras, Εβελίνα Παπαντωνίου, Μαίρη Σαμόλη, Ευάγγελος Τσουκαλάς

Στερεά Μέταλλα - Solid Metals
Μαργαρίτα Χρυσάκη, Dared από τη Δέσποινα Δαλδάκη, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιανναπούλου, Βανέσα Γερουλάνου, Δανάη Γιαννέλη, Μυρτώ Γρηγόρη, Πάνος Καρδάσης, Κάτια Κολοκυθά, Δάφνη Π., Χρυσάνθη Παπαξένου, Όλγα Μαρία Τσιλιγκιρόγλου

Υλικοί Κόσμοι - Material Worlds
Μαρία Χανίου, Φωτεινή Κωσούλη, Σοφία Παπακώστα, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία!...





to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram