Μοναχικός χορευτής


Monaxikos-xoreutis
photo from pinterest

Έφτιαξε τον αγαπημένο του καφέ και κάθισε στο παλιό γραφείο, αυτό με τη σκούρα φθαρμένη επιφάνεια, που έμοιαζε τόσο ξένο μέσα στη σύγχρονη διακόσμηση του χώρου. Πάνω του η γραφομηχανή, παλιά κι αυτή, τον συντρόφευε από τα εφηβικά του χρόνια τότε που με το χαρτζιλίκι μηνών κατάφερε να την αγοράσει μεταχειρισμένη.

Δεν ήταν πως αρνιόταν την τεχνολογία. Με τον υπολογιστή του δούλευε μια χαρά από το σπίτι, αλλά να, αυτή η παλιά φίλη ήταν κάτι σαν εξομολόγος για όσα βαραίνουν την ψυχή και την κάνουν να αναστενάζει καμιά φορά, βαριά. Σ’ αυτή μιλούσε για όλα χωρίς να ανοίξει καν το στόμα του. Θαρρείς πως τον βοηθούσε να βάζει σε τάξη τις σκέψεις και τα προβλήματα.

Ήταν αχώριστο δίδυμο. Ζώντας μόνος για πολλά χρόνια, χωρίς οικογένεια και μόνιμη σύντροφο δεν κατάλαβε ποτέ μοναξιά μαζί της. Η ζωή του κυλούσε χωρίς ιδιαίτερες υποχρεώσεις ανάμεσα σε δουλειά, φίλους λιγοστούς και πολλά ταξίδια. Θα έλεγε κανείς πως ήταν ευχαριστημένος αφού δεν αναζήτησε ποτέ κάτι άλλο έχοντας όσα τον ικανοποιούν…

Ρούφηξε την πρώτη γουλιά καφέ και άπλωσε τα χέρια στη γραφομηχανή, έτοιμος ν’ αρχίσει κουβέντα μαζί της. Όμως, όσο κι αν ήθελε να καθαρίσει το μυαλό του, οι λέξεις δεν έβγαιναν στο χαρτί… τα χέρια ακουμπούσαν τα πλήκτρα ασάλευτα και το βλέμμα καρφωμένο πάνω της, θαρρείς ταξίδευε χωρίς προορισμό.

Σκέψεις πολλές και συναισθήματα, που δεν εύρισκαν διέξοδο… μόνο εκείνο το πλάκωμα που συννεφιάζει το βλέμμα και κάνει την ψυχή μουντή, σκοτεινιασμένη σα λίγο πριν την καταιγίδα. Σαν το στροβίλισμα χορευτή πάνω στην άδεια καλογυαλισμένη πίστα. Χορευτής μοναχικός κι αυτός σε ένα θλιβερό χορό που τώρα μάθαινε τα βήματα…

Σηκώθηκε και έκανε ένα γύρο μέσα στο δωμάτιο. Τι παράξενο, το έλουζε το φως του ήλιου κι όμως φαινόταν θλιμμένο και βασανιστικά άδειο. Πλησίασε στο παράθυρο… ήταν άνοιξη πια, αλλά εκείνος δεν αποφάσιζε ούτε στην αυλή να βγει καλά-καλά.

Έριξε μια ματιά στο τηλέφωνο. Μέρες είχε να χτυπήσει! Τι μέρες, μάλλον βδομάδες! «Κανείς δεν μου τηλεφωνεί πια…» σκέφτηκε με θλίψη και πήγε να καλέσει τον καλύτερό του φίλο. Το μετάνιωσε όμως πριν καν σχηματίσει τον αριθμό. «Όχι δεν παίρνω. Θα έπρεπε να με έχει αναζητήσει εκείνος. Τόσες φορές τον κάλεσα εγώ! Δεν νοιάζεται για μένα, μάλλον. Δεν ξέρει καν αν είμαι καλά ή αν αρρώστησα…»

Έκανε να βγει στην αυλή. Ένα βήμα έξω, ένα μέσα… όλα τον φόβιζαν, όλα τα θεωρούσε ξένα, απειλητικά. Έντρομος έκλεισε την πόρτα. Πλησίασε τον υπολογιστή, που ανοιχτός περίμενε υπομονετικά στη γωνιά του. Μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι τραγελαφικός παντζουρλισμός! Και παντού η λέξη πανδημία, σε όλες τις εκδοχές! Άλλοι την αντιμετώπιζαν με χιούμορ, άλλη με στωικότητα, κάποιοι με τρόμο, ενώ δεν έλειπαν και εκείνοι που την αμφισβητούσαν! Όλα στην υπερβολή τους, όλα διογκωμένα σε σημείο που δεν μπορούσε να αντέξει… τον έκλεισε κάνοντας τη σκέψη πως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει την άδεια που είχε από τη δουλειά. «Όταν δουλεύω δεν σκέφτομαι, δεν νιώθω…»

Δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι του έφταιγε. Ρώταγε ξανά και ξανά τον εαυτό του και απάντηση δεν έπαιρνε. Η κλεισούρα, μονολογούσε κάθε τόσο… να βγω έξω, να δω κόσμο, να βρω τους φίλους μου! Και έπειτα οι ερωτήσεις: «Πώς να βγω; Ποιον να δω; Πώς να νιώσω ασφαλής; Ποιος θα με βοηθήσει αν αρρωστήσω;»…

Ποτέ πριν η μοναξιά δεν ήταν πρόβλημα. Ποτέ τουλάχιστον δεν την είδε σαν τέτοιο. Μάλιστα συχνά την αποζητούσε για να γράψει, να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Τώρα διογκωμένη στα μάτια και τη ζωή του, γινόταν βραχνάς που δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Γινόταν εμπόδιο σε κάθε χαμόγελο!

Αυτό το συναίσθημα της εγκατάλειψης ανακατεμένο με το φόβο της αρρώστιας, του ξύπνησε ανασφάλειες που ήταν ξεχασμένες στα βάθη του μυαλού, που πάλευαν με ένα ιδιάζοντα εγωισμό… αυτός που διάλεγε παρέες, τώρα να κρέμεται από ένα τηλεφώνημα σαν παιδί δεκάχρονο. Αυτός που διεκδικούσε το χώρο και το χρόνο του μέσα σε όλες τις σχέσεις και θεωρούσε πως τα έχει καλά με τον εαυτό του, τώρα να λαχταρά ένα μήνυμα, μια κουβέντα, χωρίς όμως να αφήνεται να κάνει ούτε ένα βήμα! Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ένα περίεργο χτύπημα στο τζάμι τον έκανε να γυρίσει το βλέμμα στο παράθυρο. Δεν είδε παρά ένα μικρό πούπουλο κολλημένο με βία πάνω του. Προσπαθώντας να καταλάβει το άνοιξε αυθόρμητα για να αντικρίσει στο περβάζι ένα σπουργίτι τόσο δα μικρό, που τραυματισμένο κείτονταν σχεδόν ασάλευτο.

Το πήρε στα χέρια του, το χάιδεψε, του έδωσε νερό και μη ξέροντας πώς αλλιώς να το φροντίσει το ακούμπησε με προσοχή σε ένα ψηλό κλαρί της ανθισμένης αχλαδιάς που είχε στον κήπο, ελπίζοντας ότι θα συνέλθει και θα πετάξει ξανά. Κάθε τόσο έβγαινε για να το δει, να του δώσει δυο ψίχουλα, να δυναμώσει… εκείνο όμως άρχισε λίγο-λίγο να μην αντιδρά. Το πήρε στα χέρια του, το ζέστανε στοργικά κι αυτό ανοιγόκλεισε δυο τρεις φορές τα μάτια του πριν τα σφαλίσει για τελευταία φορά… τότε ήταν που ένιωσε δυο ζεστά δάκρυα να κυλούν αβίαστα, να θολώνουν το βλέμμα και να καθαρίζουν το μυαλό.

Κοίταξε ένα γύρω την αυλή, τα δέντρα, το δρόμο… η ζωή εκεί έξω συνεχιζόταν χωρίς αυτόν και δεν περίμενε κανένα. Όλα τα πλάσματα ζούσαν χωρίς να νοιάζονται τι τα περιμένει. Τα χελιδόνια φτερούγιζαν εδώ κι εκεί και τα λουλούδια άνθιζαν ξανά! Ο ήλιος χαμογελούσε! Μόνο οι άνθρωποι είχαν αλλάξει όπως άλλαξε κι εκείνος… φοβισμένοι περίμεναν, αλλά δεν ζούσαν…

Γύρισε ξανά στη γραφομηχανή του. Τώρα τα δάχτυλα έτρεχαν πάνω στα πλήκτρα. Οι λέξεις γίνονταν φράσεις, εικόνες, ιστορία. Αισιόδοξη ιστορία! Για ένα μοναχικό χορευτή που επιτέλους κατάλαβε πως για να απολαύσεις το χορό που λέγεται ζωή δεν χρειάζεται να ξέρεις τα βήματα, ούτε τη μουσική. Χρειάζεται να κάνεις χώρο στην πίστα και για άλλους και να απλώνεις το χέρι να τους προσκαλείς αντί να περιμένεις να το κάνουν εκείνοι. Να μοιράζεσαι τη χαρά και τη θλίψη. Να μοιράζεσαι ακόμα και τη μοναξιά!…
...
 
Με αυτή την ιστορία συμμετέχω στη "Μίνι Σκυτάλη #2" που οργανώνει η καλή μου φίλη Mairy Petrax από το blog της Γήινη ματιά.
Πηγή έμπνευσης, η φωτογραφία που διάλεξε η Μαίρη.







to e-periodiko mas
30 Σχόλια

30 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο Μαρίνα. Πολλές φορές αποζητούμε τη μοναχικότητα αλλά όταν αφεθούμε και γίνει μοναξιά πονάει. Ο άνθρωπος κοινωνικό ον, αποζητά τους άλλους ανθρώπους κι αν αρχίσει να μετρά τότε θα μείνει μόνος.
    Αυτόν το χορευτή που χορεύει στο ρυθμό της ζωής τον έκανα εικόνα, να προσκαλεί κι άλλους στο χορό, ν'απλώνει το χέρι και να μαθαίνει τα βήματα!! Συναρπαστική περιγραφή.
    Συγχαρητήρια Μαρίνα μου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που κατάφερα να περιγράψω συναισθήματα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν, γιατί πολλές φορές χρειάζεται να μπούμε στα παπούτσια του άλλου για να νιώσουμε την ψυχή του.
      Πολλά πολλά φιλιά φίλη, σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Μ

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα μου η ζεστασιά και η σοφία του κειμένου σου με άγγιξε πάρα πολύ! Πολλά συναισθήματα γεννήθηκαν από το διάβασμα της ιστορίας και άλλα τόσα ερωτήματα και προβληματισμοί. Και αναπόφευκτα έγινε και ένα ακούσια και αυτόματο ψάξιμο για ομοιότητες και κοινές σκέψεις! Πολύ ωραίο σ' ευχαριστώ για την πανέμορφη συμμετοχή! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαιρούλα μου, πόσο πολύ χαίρομαι με τα λόγια σου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία και για την επίσκεψή σου φίλη!
      Πολλά πολλά φιλιά!
      Μ

      Διαγραφή
  3. Ένα υπέροχο ρεσιτάλ ευαισθησίας το μικρό σου διήγημα Μαρίνα μου! Ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που περνά μέσα από το στάδιο της προσωπικής του αυτογνωσίας μέσα από την απώλεια ενός σπουργιτιού. Τελικά τα πιο μεγάλα μηνύματα στη ζωή μας έρχονται από κάποια λεγόμενα "μικρά" και "ταπεινά" πράγματα. Που έρχονται με την αλήθεια τους να μας δείξουν το δρόμο στα πρόσκαιρα αδιέξοδά μας.
    Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο. Για να ανοίξεις τη σκέψη σου πρέπει να το θέλεις. Πρέπει να αγαπάς, να σέβεσαι. Να απλώνεις το χέρι. Κάποια στιγμή θα πάρεις, δεν θα δώσεις μόνο.
    Πολύ όμορφο διήγημα, το λέω μία ακόμα φορά και σε ευχαριστούμε που μας το έδωσες με φόντο μια ωραία εικόνα. Μια γραφομηχανή, ένα γραφείο και έναν καφέ. Πράγματα απλά μα συνάμα με έντονη σφραγίδα στη ζωή μας.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου με συγκινείς! Σ' ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα υπέροχα λόγια σου και την επίσκεψή σου καλέ μου φίλε!
      Σε φιλώ, καλή συνέχεια
      Μ

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφη η ιστορία σου Μαρίνα Συγκινητική και ανθρώπινη.!
    Ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό αλλά υπάρχουν στιγμές που θέλει, που ζητάει την μοναξιά την απομόνωση από τους άλλους ανθρώπους Αυτό όμως προκαλεί μελαγχολική διάθεση και ψυχική οδύνη.
    Με αισιοδοξία και χαρούμενη διάθεση θα μπορούσε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την δύσκολη κατάσταση που ζούμε όπως ο χορευτής στην πίστα.
    Καλα να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και για τα καλά σου λόγια!
      Όπως το λες είναι φίλη, με αισιοδοξία και καλή διάθεση όλα γίνονται καλύτερα!
      Να είσαι πάντα καλά!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  5. Yπέροχη η συμμετοχή σου Μαρίνα μου!
    Συγχαρητήρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια γλυκειά υπενθύμιση πως όλα μπορούν ν' ανατραπούν ακόμα κι από ένα "πούπουλο". Μια υπέροχη ιστορία που περιγράφει ανάγλυφα το συναίσθημα του εγκλεισμού, Μαρίνα μου. Με την ανατροπή που προκαλεί ο φτερωτός επισκέπτης και έναν επίλογο που αφήνει την πιο αισιόδοξη επίγευση.
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου αγαπημένο, σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου!
      Να είσαι πάντα καλά, φίλη!
      Πολλά πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφο Μαρίνα μου έτσι είναι. Η ζωή είναι πάντα ωραιότερη όταν την απολαμβάνουμε και με άλλους. Ίσως γι' αυτό και η πανδημία (τουλάχιστον ένας από τους λόγους) μας σόκαρε τόσο, γιατί πέρα από τον φόβο της υγείας, πέρα από την στέρηση των ελευθεριών μας, μας στέρησε και το αποκούμπι της συντροφιάς.
    Πολλά μπράβο για τη συμμετοχή σου! Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι μου γλυκό σ' ευχαριστώ πολύ! Συμφωνώ μαζί σου, ένας από τους λόγους που μας σόκαρε τόσο η πανδημία είναι αυτό που περιγράφεις.
      Πολλά γλυκά φιλιά κι από μένα!
      Μ

      Διαγραφή
  8. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που προσέγγισες το θέμα σου. "Χρειάζεται να κάνεις χώρο στην πίστα..." Μα τι υπέροχο τέλος, για να δείξεις την αξία της συντροφικότητας. Ωραία γραφή!
    Την Καλημέρα μου, Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου και την επίσκεψή σου!
      Να είσαι πάντα καλά!
      Μ

      Διαγραφή
  9. Αν μη τι άλλο, ο εγκλεισμός μας έμαθε τί είναι μοναξιά.
    Περιμένω με αγωνία την ώρα που θα ξαναπούμε στο χορό κι όλοι μαζί αγκαλιασμενοι, θα χορεύουμε μέχρι τελικής πτώσης.
    Υπέροχη η συμμετοχή σου Μαρίνα μου.
    Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ρένα μου, όλοι το ίδιο περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία! Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να είναι μαζί κι αυτό είναι το οξυγόνο που μας κρατά δυνατούς!
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Πολλά πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  10. Εγώ βρήκα ευαισθησία, είδα μοναξιά, αναγνώρισα αγώνα για παρουσία ανθρώπινης επαφής. Βέβαια πάντα η αισιοδοξία υπερτερεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου, πόσο σ' ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο!
      Να είσαι πάντα καλά φίλη!
      Φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  11. Αρκεί κάποιος να νιώσεις πως έχει την ανάγκη σου και αμέσως περνάς από την απραξία του φόβου της μοναξιάς της απραγίας σε φάση δημιουργική και αισιόδοξη. τέλειο το σπουργιτάκι :)
    Είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά και επικοινωνιακά πλασματάκια πως αλλιώς θα εφεύραμε την γραφομηχανή, τον πολύγραφο κλπ.
    Ωραία πέρασα, καθώς διάβαζα, ωραίο ταξίδι που με έφτασε να αρπάξω το πληκτρολόγιο και να σχολιάσω :)
    Καλό Σαββατοκύριακο εκεί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου, με συγκίνησες με τα όμορφα λόγια σου!
      Σ' ευχαριστώ που άρπαξες το πληκτρολόγιο, με τιμάς!
      Να είσαι πάντα καλά και να χαμογελάς, φίλη!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  12. Ξεκινάς με καφέ, οπότε με παρέσυρες στο χορό σου από την αρχή.
    Σκέφτομαι πόσα θέματα έθιξες, χωρίς να πλατειάσεις αλλά καταφέρνοντας να περάσεις την ατμόσφαιρα και σχεδόν όλη τη ζωή ενός χαρακτηριστικού ανθρώπου!
    Πιο πολύ όμως με συγκίνησε η τρυφερότητα, που τόσες φορές έχω στα πεζά και τα ποιήματά σου και λατρεύω!
    Αφήνω πολλά φιλιά μετά από τόσο καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από καιρό διαβάζω σχόλιό σου και θυμάμαι πόσο εύκολα μπορείς να με συγκινήσεις με τα λόγια σου, φιλενάδα!
      Χαίρομαι που βρισκόμαστε ξανά και σε τούτες τις γωνιές!
      Φιλιά πολλά πολλά!
      Μ

      Διαγραφή
  13. Μαρίνα μου ένιωσα να με τυλίγει μια μελαγχολία στην αρχή της ιστορίας σου, αλλά το τέλος της με γέμισε αισιοδοξία.
    Μπράβο πολύ ωραία η συμμετοχή σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου χαίρομαι που σου άρεσε! Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και για τα καλά σου λόγια!
      Πολλά φιλιά φίλη!
      Μ

      Διαγραφή
  14. Προβληματισμοί και σκέψεις για ότι περνάει ο καθένας μας προσωπικά Μαρίνα μου, η ιστορία σου δοσμένη με ένα όμορφο τρόπο ακριβώς όπως ξέρεις εσύ να το κάνεις κορίτσι μου
    Πολύ μου άρεσε που ένα μικρό σπουργιτάκι έδωσε το μήνυμα της ελπίδας στον ήρωά σου ..
    Εξαιρετικό κείμενο...οσο για την παλιά γραφομηχανή, μια τέτοια με δένει και μένα με τις αναμνήσεις μου...
    Να είσαι καλά Μαρινάκι μου καλή συνέχεια ΄με ότι κάνεις την αγάπη μου φιλιααα!! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Ρούλα, με συγκινείς με τα λόγια σου! Τι όμορφη σύμπτωση να έχεις κοινό τη γραφομηχανή με τον ήρωά μου!
      Εύχομαι να είσαι πάντα καλά, να περνάς όμορφα και να γυρνάς σε κείνη τη γραφομηχανή για να θυμάσαι ό,τι σου δίνει χαρά!
      Πολλά πολλά φιλιά!
      Μ

      Διαγραφή
  15. Ο μοναχικός χορευτής μετά από στροφές και περιπλανήσεις πάνω στην πίστα, καταλαβαίνει πως το νόημα είναι αλλού. Και αφήνει το εγώ στην άκρη για να κάνει χώρο για άλλους χορευτές που περιμένουν μια πρόσκληση, ένα χαμόγελο, να μοιρστούν την πίστα.
    Ωραία η εικόνα της πίστας της ζωής και των συναισθημάτων, του χορού μεταξύ μοναχικότητας και συντροφικότητας, θλίψης και αισιοδοξίας.
    Εύχομαι Καλό Πάσχα - Καλή Ανάσταη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την επίσκεψη! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα κορίτσι μου για σένα και τους αγαπημένους σου
      Φιλιά
      Μ

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram