Αντίο...

Αντίο...


Το Ελληνικό Θέατρο αποχαιρετά, ένα ακόμα σημαντικό παιδί του, το Βασίλη Τσιβιλίκα...

Ο γνωστός και πολυαγαπημένος ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας απεβίωσε σήμερα Τετάρτη, στις 6:35 π.μ., σε ηλικία 70 ετών. Εμφάνισε πρόβλημα στην καρδιά και εξέπνευσε κατά τη διακομιδή του στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης εντός του ασθενοφόρου, ενώ επί 40 λεπτά και οι γιατροί του νοσοκομείου προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειάς του και μεγαλύτερος από τις δύο αδελφές του. Ο πατέρας του ήταν καταστηματάρχης και εξασφάλιζε μια άνετη ζωή στην οικογένειά του. Φοίτησε στο κολέγιο Θεσσαλονίκης. Εκεί οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την υποκριτική, συμμετέχοντας στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εκεί, πέρασε στην Αγγλική Φιλολογία την οποία όμως εγκατέλειψε για να κατέβει στην Αθήνα και να ασχοληθεί με την υποκριτική. Σπούδασε στην σχολή του Πέλλου Κατσέλη.

Πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1965 στη Νέα Ιωνία. Δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν τον καλεί στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ξεκινά να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της με την πρόζα.

Τη δεκαετία του '70 πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν Η θεία μου η χίπισσα του Αλέκου Σακελλάριου.

Εμφανίστηκε επίσης στις ταινίες: Ο κύριος σταθμάρχης (1972), Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972), Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972), Ο κατεργάρης (1971), Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971), Η θεία μου η χίπισσα (1970).

Στην τηλεόραση τον απολαύσαμε στο Μπέιμπι Στάιλ (2001), Χάι Ροκ (έκτακτη εμφάνιση, 1992), Βράδια επιθεώρησης (1984), 1000 χρόνια πριν (1997), Ατσίδες (1976), Βίβα Κατερίνα, Εν τούτο Νίκα (1973) [ταβερνιάρης], Αξιωματικός υπηρεσίας (1972) [αστυνομικός], Το θέατρο της Δευτέρας (1970).

Αμέτρητες οι θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες έλαβε μέρος με πρωταγωνιστικούς ρόλους, ανάμεσά τους οι: "Ούτε γάτα, ούτε ζημιά", "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης", "Παγωτό μες το χειμώνα", "Μπόμπ και Μαίρη", "Πυροτεχνήματα στο τσεπάκι μου", , "Καληνύχτα και... φρόνιμα", "Πώς να κλέψετε τους κληρονόμους σας" και πολλές άλλες.

Η τελευταία του παράσταση, δόθηκε χθες στο έργο "Η Ζωή ποδήλατο".

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του!




πηγή πληροφοριών: tlife.gr



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Καταναλωτικοί συνεταιρισμοί

Καταναλωτικοί συνεταιρισμοί



Μπορούν να δώσουν λύση στην ακρίβεια;
  Πρόταση για την δημιουργία καταναλωτικών συνεταιρισμών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς δραστηριότητες,  για την αναβίωση του θεσμού των συνεταιρισμών στον τόπο μας.
   Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί αγοράζοντας μαζικά, ρίχνουν τις τιμές.

 Μπορούν και προσφέρουν προϊόντα σε τιμές που μόλις καλύπτουν το κόστος,  και αφήνουν ένα μικρό πλεόνασμα γιατί δεν ενδιαφέρονται για το κέρδος αλλά για την ευημερία των μελών τους. 
   Με μια συνδρομή ελάχιστα μεγαλύτερη της τιμής χονδρικής αγοράς, αλλά πολύ μικρότερη από την τιμή διάθεσης προϊόντων της Ελεύθερης Αγοράς, υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας ενός αποθεματικού ικανού να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας για συνανθρώπους μας σε κοινωφελείς υπηρεσίες, καλύπτοντας  ανάγκες που η κοινωνία μας έχει μεγάλη έλλειψη, καταπολεμώντας και την ανεργία. 
   Έτσι μπορούν να πέσουν  οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, δίνοντας μεγαλύτερη  αγοραστική δύναμη στον μισθό μας,   να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να απολαμβάνουμε κοινωφελείς υπηρεσίες,  χωρίς την επένδυση περισσότερων κεφαλαίων,  αλλά με χρηστή διαχείριση  των ήδη διαθέσιμων χρημάτων μας να έχουμε περισσότερα οφέλη.  
   
Η δημιουργία ανοιχτών καταναλωτικών συνεταιρισμών ειδών πρώτης ανάγκης,  είναι η
αναπόφευκτη απάντηση στα εξής ερωτήματα: 

1) Η αύξηση των μισθών μας  λύνει  τα πρόβλημα διαβίωσης μας ή μια ενδεχόμενη  αύξηση των μισθών μας οδηγεί σε ανάλογη αύξηση των τιμών τροφίμων, εξανεμίζοντας το όφελος;

2) Oι τιμές των τροφίμων εκφράζουν το πραγματικό τους κόστος ή είναι πλασματικές, γιατί προσαρμόζονται στα όρια της οικονομικής αντοχής  των καταναλωτών;

Σύμφωνα με τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης:

* Παρουσιάστηκαν Ελληνικά προϊόντα σε γειτονικές βαλκανικές χώρες σε χαμηλότερες τιμές από ότι πωλούνται στην χώρα μας, προσαρμοσμένες στις οικονομικές δυνατότητες των εκεί καταναλωτών.
* Η τιμή του εμφιαλωμένου νερού των 500 ml, για να « προσαρμοστεί» στις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, κατά την περίοδο ένταξης της χώρας μας στο ευρώ, από 50 δραχμές έγινε σε μία εβδομάδα 173 δραχμές ( μισό ευρώ ). Ποία είναι άραγε η πραγματική του τιμή;
* «Ακριβότερα έως 944% σε σχέση με ότι χρεώνουν οι παραγωγοί πωλούνται στην αγορά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ» Εφημερίδα Έθνος 19-1-09.

* Η πλασματικότητα των τιμών διαφαίνεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν στην εκπομπής του κ.  Στέλιου Κούλογλου «  Θεματική βραδιά »  που πρόβαλε της 15 Μαρτίου του 2007 το Ντοκιμαντέρ «Εμείς τρέφουμε τον κόσμο». Ο κ. Ζαν Ζίγκερ, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή ανάφερε ότι στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ, στην μεγαλύτερη γεωργική αγορά της Δ. Αφρικής (ονομάζεται Σανταγκάρ),   πωλούνται ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα στο 1/3 των ντόπιων τιμών. Οι Ευρωπαϊκές τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές σε μία χώρα με κατά κεφαλήν εισόδημα    μικρότερο του 1  δολαρίου την ημέρα! ( πηγή UNICEF)

3) Η αναγκαστική δανειοδότηση με τόκο που καταφεύγει ο ιδιωτικός τομέας για να εξασφαλίσει ρευστότητα,  έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση της τελικής τιμής των προς διάθεση προϊόντων, μετακυλίοντας αυτό το βάρος στον καταναλωτή; Η υποστήριξη της διακίνησης των τροφίμων με κεφάλαια κίνησης από τους άμεσους αποδέκτες τους, τους  καταναλωτές, θα βοηθούσε στην περεταίρω πτώση των τιμών;  
4) Τι θα συνέβαινε εάν το υπόλοιπο του 20% του μισθού μας ή και παραπάνω, που τώρα διαθέτουμε για αγορές τροφίμων, αντί να γινόταν   επιχειρηματικό κέρδος πολλαπλών μεσαζόντων, διοχετεύοντας, σε     υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και κοινής ωφέλειας  (μισθοδοσίες κέντρων υγείας γειτονιάς,  παιδικών σταθμών,  βοήθεια στο σπίτι,  δημοτική αστυνομία ασφάλεια, φύλαξη σχολείων   κλπ), πόσο θα συνέβαλε   στην ποιότητα ζωής μας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;


5) Ποιος άλλος μπορεί σε συνθήκες ελεύθερης διαμόρφωσης   τιμών της Αγοράς να κατεβάσει τις τιμές, εκτός από τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς;
     Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός    τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεων τους, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην αγορά.
        Σύμφωνα με στοιχεία   του 1983 από το βιβλίο «Αστικοί και Γεωργικοί Συνεταιρισμοί του Γεωργίου Δασκάλου Εκδόσεις Σύγχρονη εκδοτική», στην Ευρωπαϊκή Ένωση   16.000.000 (25.000.000 το έτος 2006 )   ή το 5% του πληθυσμού της είναι μέλη   καταναλωτικών συνεταιρισμών.  Αυτό το 5%  είναι ικανό να οδηγεί και τα μη συνεταιριστικά καταστήματα τροφίμων να πουλούν φθηνότερα.


Ενδεικτικά στοιχεία του έτους 1987:
* Μ. Βρετανία Cooperative Union, 4.400 καταστήματα, 8.000.000 μέλη, (11.600.000 νεώτερα στοιχεία 2006 ) Rochdale Society of Equitable Pioneers  έτος ίδρυσης 1844.
* Γαλλία Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Καταναλωτών 3.400  καταστήματα, 1.800.000 μέλη, έτος ίδρυσης 1912.
*  Ισπανία 1.000 καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί, 900.000 μέλη.
* Κύπρος   90 συνεργατικά παντοπωλεία και 136 μεικτά,   πρώτοι συνεταιρισμοί έτος 1935.
    Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει και άλλη επιλογή,  αυτή των καταναλωτικών συνεταιρισμών, οι καταναλωτές στην   Ελλάδα, είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνο από το σύστημα της ελεύθερης αγοράς σε όποια τιμή επιλέγουν τα καταστήματα, που είναι συνήθως στα όρια της οικονομικής αντοχής  τους.


διαβάστε περισσότερα στο http://www.diktio-kapa.dos.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Ταραμοκεφτέδες

Ταραμοκεφτέδες


Οι κεφτέδες που αρέσουν και στα παιδιά!...


Αυτά τα κεφτεδάκια αποτελούν το αγαπημένο έδεσμα της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και όλης της Σαρακοστής, για την οικογένεια μου και αν τα δοκιμάσετε θα γίνουν σίγουρα και δικό σας "έθιμο".

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 150 γρ.ταραμά άσπρο ή κόκκινο 
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο 
  • 4 - 5 φέτες ψωμί ξερό μουσκεμένο και καλά στυμμένο 
  • άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο ψιλοκομμένα 
  • λίγο πιπέρι 
  • λίγο λάδι (2 - 3 κ.σ.) 
  • φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά) 
  • αλεύρι 
  • λάδι για τηγάνισμα 
Παρασκευή:

Μουσκεύουμε τον ταραμά σε μια λεκανίτσα με νερό για 15 λεπτά. Τον σουρώνουμε καλά με λεπτή σίτα και τον βάζουμε σε άλλο μπωλ, πετώντας το νερό.

Ρίχνουμε το ψωμί, το κρεμμύδι, τον άνιθο, τον μαϊντανό, το δυόσμο και το πιπέρι και ζυμώνουμε.
Αν βγει αραιό το μείγμα, ρίχνουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Δοκιμασμένη συνταγή, γίνονται πεντανόστιμα!!!

  • Σημείωση: Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε μέτριο φούρνο, στρώνοντάς τα πάνω σε χαρτί ψησίματος μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα, αφού πρώτα τα περάσετε με ένα πινελάκι με λίγο ελαιόλαδο. 

Τη συνταγή τη βρήκα και τη δοκίμασα στο sintagespareas.gr. Εγώ βέβαια τα έψησα, αλλά έγιναν σαν τηγανιτά!




[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Αγροτοτουρισμός: Δείτε την Ελλάδα με άλλα μάτια...

Αγροτοτουρισμός: Δείτε την Ελλάδα με άλλα μάτια...




Αγροτουρισμός δε σημαίνει ευκαιριακή ή εποχική ενασχόληση, μετατροπή του αγρότη σε ξενοδόχο και απρόσωπη παροχή υπηρεσιών. Η συμμετοχή των γυναικών στον αγροτουρισμό είναι καθοριστική. Πολλά από τα καταλύματα είναι τα ίδια τα σπίτια των γυναικών, που υποδέχονται τους παραθεριστές σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον και τους καλούν να ζήσουν για λίγο ως μέλη της οικογένειάς τους.

Όλοι σχεδόν οι αγροτουριστικοί ξενώνες βρίσκονται σε γαλήνιες τοποθεσίες, στα ωραιότερα ίσως σημεία της Ελλάδας.Ο Αγροτουρισμός ξεκίνησε στις όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές της χώρας, έχοντας ουσιαστικούς και μακροπρόθεσμους στόχους:
  • Την παραμονή των κατοίκων των περιοχών αυτών στις εστίες τους, ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου και να αντιμετωπιστεί η αστυφιλία, 
  • Την αντιμετώπιση της μείωσης της αγροτικής παραγωγής, 
  • Τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με την ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων, 
  • Την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, 
  • Τη συμπλήρωση και τη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος. 
Με το πρόγραμμα του αγροτουρισμού παρέχεται άνετη διαμονή και αναψυχή, ώστε να ξεκουραστεί ο επισκέπτης. Τα αγροτουριστικά καταλύματα, που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικές ομορφιές, περιλαμβάνουν ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, εστιατόρια οικογενειακής μορφής με τοπική παραδοσιακή κουζίνα, χώρους άθλησης και αναψυχής, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια παραγωγής ειδών λαϊκής τέχνης και διατροφής με ντόπια προϊόντα κ.ά.

Οι αγρότες και αγρότισσες, που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό, παρακολουθούν υποχρεωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με την απασχόλησή τους, ώστε να έχουν ικανοποιητική επαγγελματική κατάρτιση και να παρέχουν στους επισκέπτες καλές υπηρεσίες και προϊόντα ποιότητας.Ο Αγροτουρισμός καλύπτει την ανάγκη του κατοίκου της πόλης για μία πιο στενή επαφή με τη φύση και με πράγματα από καιρό ξεχασμένα, όπως την παρασκευή του ψωμιού και του παραδοσιακού γλυκού, την κατασκευή του υφαντού και του χαλιού στον αργαλειό, το κέντημα παραδοσιακών σχεδίων, τη βόλτα με άλογα ή τον περίπατο στο δάσος.Η φιλοξενία του επισκέπτη γίνεται σε ένα λιτό περιβάλλον, με τον ιδιαίτερο τοπικό του χαρακτήρα, άνετο, καθαρό και με σπιτική ζεστασιά. 

Δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας της φύσης, της καθημερινής αγροτικής ζωής και των εργασιών της, των τοπικών ηθών και εθίμων και η συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως:
  • Αγροτικές δραστηριότητες, όπως μάζεμα ελιάς, μανιταριών, 
  • Οικοτουρισμό, όπως παρατήρηση φυτών και ζώων, υγροβιότοπων, 
  • Άθληση, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ράφτινγκ, 
  • Πολιτιστικές περιηγήσεις, όπως επισκέψεις σε εκκλησίες, μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, 
  • Μαθήματα, όπως αργαλειού, παραδοσιακής μαγειρικής.
  • Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με την τοπική κοινότητα. 
  • Θα πληροφορηθεί, θα γνωρίσει και θα ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. 
  • Θα απολαύσει τοπικά φαγητά, που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές και παρασκευάζονται με τοπικά, πιθανόν και βιολογικά προϊόντα. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/Leader/Leader.htm
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Φτιάχνουμε χαρταετό;

Φτιάχνουμε χαρταετό;



Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, 80 εκ. περίπου το καθένα
  • χαρτί ή και εφημερίδα
  • γερό σπάγκο
  • λεπτό σύρμα
  • κολλητική ταινία
  • χαρτιά διάφορα για την ουρά
Κατασκευή

Στα άκρα από κάθε πηχάκι, κάνουμε δύο μικρές εγκοπές. Δένουμε γερά μαζί τα τρία πηχάκια στη μέση με το σπάγκο και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα, να κρέμεται.


Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα και το περνάμε περιμετρικά γύρω από το σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή. Αυτό μπορεί να γίνει και με το σπάγκο, αλλά με το σύρμα είναι πιο εύκολο.

Προσέχουμε ώστε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές (ίδιες), έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και το κόβουμε γύρω γύρω, αφήνοντας περιθώριο 3 - 5 εκ.


Ξαναβάζουμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα. Κολλάμε με την κολλητική ταινία. Σε δύο άκρα (β,γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού, για να έχει σταθερότητα όταν πετάει.

Ουρά - ζύγια


Την ουρά θα την κατασκευάσουμε από χαρτιά ή εφημερίδες που θα κόψουμε σε λωρίδες περίπου 20 εκ. μήκους και θα τις δέσουμε στο σπάγκο σε απόσταση 15 -20 εκ. μεταξύ τους.

Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά (ε,ζ), δένουμε τα ζύγια. Τα ζύγια είναι δύο κομμάτια σπάγκος δεμένα στα άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με το σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται στο κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, για να μπορεί ο χαρταετός να πετάξει σωστά. Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα και ο χαρταετός μας είναι έτοιμος.

Καλά Κούλουμα!





πηγή: matia.gr





[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram