Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Οι αισιόδοξοι γλιτώνουν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό!



Είναι επίσημο: η θετική στάση απέναντι στη ζωή, παρά τις αντιξοότητες και ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική κατάσταση, μπορεί να κρατήσει υγιή την καρδιά, μειώνοντας έως 50% τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Το συμπέρασμα προέρχεται από την πρώτη μεγάλη, συνδυασμένη ανάλυση όλων των μελετών επί του θέματος – συνολικά είναι πάνω από 200 – την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Κοινωνίας, Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, είναι καλά γνωστό ότι αρνητικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, ο θυμός, το άγχος και η εχθρικότητα είναι ολέθριες για την καρδιαγγειακή υγεία.

Άλλο αυτό, όμως, και άλλο το να είναι κανείς αισιόδοξος και να πιστεύει ακράδαντα πως όλα θα πάνε καλά. 


«Η απουσία του αρνητικού δεν είναι το ίδιο με την παρουσία του θετικού», είπε. «Μπορεί ένας άνθρωπος να μην έχει κατάθλιψη, αλλά να είναι αποθαρρυμένος απ’ τη ζωή του, με συνέπεια να μη νιώθει χαρά. 

»Αυτό που έδειξε η ανάλυσή μας είναι πως παράγοντες όπως η γνήσια αισιοδοξία, η ικανοποίηση από τη ζωή και το αίσθημα ευτυχίας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος ή άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία».

Και συνέχισε: «Οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές στις μελέτες που αναλύσαμε είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν το πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους».

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Psychological Bulletin», τα θετικά συναισθήματα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Οι δύο επιστήμονες διερεύνησαν επίσης τη συσχέτιση ανάμεσα στην ψυχολογική κατάσταση και σε βιολογικούς δείκτες και πράξεις που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία. 

Διαπίστωσαν πως όσοι κρατούν θετική στάση απέναντι στη ζωή τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες (λ.χ. είναι δραστήριοι και προσέχουν τη διατροφή τους).

Επιπλέον, η ίδια στάση ζωής συσχετίστηκε με καλύτερες βιολογικές λειτουργίες, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, υγιή επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα και φυσιολογικό σωματικό βάρος. 

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι, όταν το θέμα είναι η καρδιαγγειακή υγεία, αντί να ασχολούμαστε μόνο με την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων, πρέπει να δίνουμε έμφαση στην αύξηση των θετικών», δήλωσε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...