Θα πάει μακριά η βαλίτσα;


(από πού προήλθε η φράση)


Παλαιότερα, όταν ακόμα δεν υπήρχαν ταξί, τις αποσκευές των ταξιδιωτών μετέφερε ένας άνθρωπος που λεγόταν αχθοφόρος και περίμενε ειδικά για το σκοπό αυτό στο σταθμό του τρένου ή του λεωφορείου, ή στο λιμάνι όπου έδεναν τα επιβατηγά πλοία. Έπαιρνε λοιπόν τη βαλίτσα, τη φορτωνόταν στην πλάτη και παρέα με τον πελάτη έφταναν στον προορισμό του.

Αφού αμειβόταν για τον κόπο του, ξαναγύριζε στη θέση του γρήγορα, γιατί όσο πιο πολλά δρομολόγια έκανε, τόσο πιο πολλά χρήματα, έβγαζε. Κάποιοι αχθοφόροι, αντί να κουβαλούν οι ίδιοι τις βαλίτσες, τις έβαζαν σε καροτσάκι, το οποίο τις περισσότερες φορές, έσερνε ένα μικρόσωμο γαϊδουράκι. Για να είναι πιο όμορφο το καροτσάκι τους και να τραβάει την προσοχή του πελάτη, το έβαφαν ή έγραφαν διάφορες φράσεις στα πλαϊνά του, όπως "Εκτελούνται Μεταφοραί", "Κράτα με, σε απόσταση όσο την πεθερά σου" και άλλα παρόμοια.
Πολλές φορές, θέλοντας να μάθουν εκ των προτέρων αν θα διανύσουν μεγάλη απόσταση και , κατά συνέπεια, αν θα αμειφθούν καλά ή πόσο κόπο θα πρέπει να καταβάλουν, ρωτούσαν τον πελάτη: "Πάει μακριά, η βαλίτσα;".
Έτσι προέκυψε η ερώτηση που κάνουμε κι εμείς σήμερα για μια διαδικασία που φαίνεται να τραβάει σε μάκρος: "Τι θα γίνει; Θα πάει μακριά η  βαλίτσα; Δυο ώρες σε περιμένω!".

to e-periodiko mas
2 Σχόλια

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, πάει... Πολύ όμορφο το άρθρο σας και μας ταξίδεψε σε άλλη εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε!!!... Σκεφτήκαμε ότι μας χρειάζεται λίγη ...επιστροφή, προκειμένου να θυμηθούμε, ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε, γενικώς και ειδικώς!... Θα ακολουθήσουν κι άλλα προσεχώς...

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram