Μειώστε το άγχος, με τη διατροφή σας!



Το άγχος μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αν όμως συχνά σας λούζει κρύος ιδρώτας ή παθαίνετε ταχυπαλμία και υψηλή πίεση, τότε μιλάμε για κρίση άγχους, αφού το ανθρώπινο σώμα βιώνει δύο μορφές άγχους.

Η μία είναι το "οξύ στρες" που αφορά ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή γεγονός, όπως για παράδειγμα μποτιλιάρισμα στο δρόμο την ώρα που βιάζεστε να φτάσετε στη δουλειά σας. Τότε, πυροδοτείται μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο και τα μηνύματα από κει, φτάνουν στα επινεφρίδια που εκκρίνουν μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών. Αυτός είναι και ο λόγος του εκνευρισμού ή της επιθετικής συμπεριφοράς σε μια τέτοια κατάσταση.

Η δεύτερη μορφή είναι το "χρόνιο άγχος" που προκαλείται από καθημερινούς παράγοντες όπως όταν το μποτιλιάρισμα στο δρόμο είναι καθημερινό, όποια ώρα κι αν ξεκινήσετε από το σπίτι... τότε οι ορμόνες του στρες εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα στο αίμα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαρκώς υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης, που ταυτόχρονα σημαίνει και απελευθέρωση ορμονών. Αποτέλεσμα; Να μην μπορείτε να ηρεμήσετε και να παρουσιάζετε συμπτώματα κούρασης, υψηλής πίεσης, πονοκεφάλων, αϋπνίας, πόνων στην πλάτη, δυσκαμψίας στον αυχένα, δύσπνοιας ακόμα και κατάθλιψης.

Για όλα αυτά τα παραπάνω, που ακόμα κι όταν απλά τα διαβάζουμε μοιάζουν ιδιαίτερα αγχωτικά, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να τα μειώσουν!

Αυξήστε το μαγνήσιο που καταναλώνετε μέσα από την τροφή σας. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό, προκαλούν έντονη ανησυχία.
Για το λόγο αυτό, τρώτε περισσότερα λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ (ας λένε πως είναι χαλαρωτικό), την κατανάλωση καφεΐνης και τη ζάχαρη. Καταναλώστε βιταμίνη C, η οποία έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει την υπερέκκριση των ορμονών του στρες. Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας περισσότερες φακές, οι οποίες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μειώνει το άγχος.

Μια ηρεμιστική συνταγή, θα μπορούσε να είναι το ρόφημα που ακολουθεί:
Στα καταστήματα υγιεινών τροφών, θα βρείτε ξερά βότανα, όπως λεβάντα, oats, linden flower, catnip, lemon balm.
Θα χρειαστείτε 15 gr από το κάθε βότανο σε κομμένη μορφή, που θα τα ανακατέψετε όλα μαζί. Σε ένα λίτρο καυτού νερού, θα ρίξετε 4 κουταλιές της σούπας από τα βότανα και θα τα αφήσετε να βγάλουν τα συστατικά τους για 10 λεπτά. Στη συνέχεια θα στραγγίξτε καλά και θα πιείτε το ρόφημα ζεστό.
Καλό είναι να καταναλώνετε ένα φλιτζάνι κάθε μέρα, ύστερα από κάθε γεύμα.

Η πρότασή: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται αναποτελεσματικά για το άγχος σας, σκεφτείτε πως 
δεν έχει νόημα να ανησυχείτε για κείνα που δεν περνάνε από το χέρι σας. Για όσα περνάνε, δεν χρειάζεται άγχος αλλά εγρήγορση και αποφασιστικότητα.



Οι πληροφορίες είναι από το prevention.com
Κείμενο - μετάφραση: "to e-periodiko mas"
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram