Το ελληνικό κινούμενο σχέδιο γιορτάζει τα 70 χρόνια του!



Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Πειραιώς 256), φιλοξενεί από τις 19 Νοέμβρη και ως τις 17 Δεκέμβρη, 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων, μια έκθεση με πολλές δράσεις και προβολές, από την Ένωση Ελλήνων Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και τη διαδικτυακή πύλη GREEKANIMATION.

Ο εορτασμός των 70 χρόνων περιλαμβάνει τη διοργάνωση παιδικών εργαστηρίων, αναδρομικής έκθεσης, προβολής ταινιών και ομιλιών των δημιουργών. Εκτός από την έκθεση πρωτότυπων έργων δημιουργών (κούκλες, σκηνικά, καρέ από ταινίες κλπ) αποτυπώνεται και η ελληνική πραγματικότητα, τόσο στη χρήση των τεχνικών μέσων όσο και στην παραγωγή, την εκπαίδευση και τα φεστιβάλ.


Παιδικά εργαστήρια
Στον εκθεσιακό χώρο "Νίκος Κεσσανλής" πραγματοποιούνται τα εργαστήρια από τις 19/11 και ως τις 29/11. Καθημερινά είναι προγραμματισμένα 2 εργαστήρια από τις 10:00 - 13:00 και 14:00 - 17:00. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8 - 12 χρόνων και είναι σχεδιασμένα για 15 ως 20 παιδιά, τα οποία καθοδηγούνται από δύο εκπαιδευτές ώστε να ευαισθητοποιηθούν στη δημιουργία κινουμένων σχεδίων. Είναι σχεδιασμένα και για τάξεις σχολείων που θα συνοδεύονται από τους δασκάλους τους, αλλά και για παρέες παιδιών που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους (Σαββατοκύριακα).
Έξι συνολικά εργαστήρια τα οποία διεξάγονται κυκλικά, με πλαστελίνη, αντικείμενα, σκίτσο κλπ, θα γνωρίσουν όσα παιδιά επισκεφθούν τα παιδικά εργαστήρια.

Οι τίτλοι τους είναι:
1ο εργαστήριο: Δημιουργώντας με πλαστελίνη
2ο εργαστήριο: Κινούμενα σχέδια με κούκλες
3ο εργαστήριο: Αναπτύσσοντας ταλέντου ηθοποιού καρέ - καρέ
4ο εργαστήριο: Ζωγραφίζοντας κινούμενα σχέδια
5ο εργαστήριο: Υλοποιώντας ταινίες με αντικείμενα
6ο εργαστήριο: Μεικτές τεχνικές και ελεύθερη φαντασία

Να επισημάνουμε πως οι επιβλέποντες εκπαιδευτές είναι μέλη της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και έχουν πολυετή πείρα στη διεξαγωγή ανάλογων παιδικών εργαστηρίων. Από τις 10:00 - 18:00 δίπλα στο χώρο των εργαστηρίων γίνεται προβολή ταινιών που εξηγούν πώς δημιουργούνται τα κινούμενα σχέδια, καθώς και ταινίες που έχουν γίνει από παιδιά στη διάρκεια των εργαστηρίων.


Η αναδρομική έκθεση που λειτουργεί καθημερινά, από τις 10:00 - 20:30, περιλαμβάνει δύο ξεναγήσεις διάρκειας μιας ώρα καθημερινά, τις οποίες επιμελούνται μέλη και εθελοντές της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων που προβάλλονται σε ένα βίντεο που παρουσιάζει τις πρωτιές των ελληνικών κινουμένων σχεδίων στην επτά δεαετικών διαδρομή τους. Κατόπιν περιηγούνται στους χώρους που είναι αφιερωμένοι στους δημιουργούς και το έργο τους και στη συνέχεια στο χώρο που παρουσιάζονται οι τεχνικές κινουμένων σχεδίων, στους χώρους που παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές εφαρμογές, στο χώρο που είναι αφιερωμένος στη σχέση animation και πολιτικής και τέλος στο χώρο που παρουσιάζονται τα ελληνικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων.

Την Παρασκευή 27/11 ολοκληρώνεται η έκθεση, με απογευματινή ξενάγηση (17:00 - 18:00) που θα είναι αφιερωμένη στην επίδραση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Τέχνη και θα αποτελέσει μια άτυπη τελετή λήξης της έκθεσης. Θα παρουσιαστούν σχετικά καλλιτεχνικά έργα των Κ. Τηλιγάδη και Δ. Πατρικίου - Α. Δημητρά, καθώς και επιδείξεις ψηφιακών τεχνολογιών στην Τέχνη από τα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα της ΑΣΚΤ, που διευθύνουν οι Γ. Χαρβαλιάς και Μ. Σαντοριναίος, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Νέα Μέσα στην Τέχνη, που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΜΠΣ (Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της ΑΣΚΤ), τα ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάθε δύο χρόνια στη Σύρο.


Προβολές ταινιών και ομιλίες δημιουργών 
Περισσότεροι από 70 δημιουργοί κινουμένων σχεδίων συμμετέχουν στις προβολές με ταινίες τους στην ΑΣΚΤ, ενώ έχουν προγραμματιστεί στρογγυλά τραπέζια με ομιλίες δημιουργών για να μοιραστούν και να συζητήσουν τις εμπειρίες τους από την παραγωγή κινουμένων σχεδίων με το κοινό.
Πρωινές προβολές (10:00 - 14:00) θα γίνουν τη Δευτέρα 30/11, την Πέμπτη 3/12, τη Δευτέρα 14/12, Πέμπτη 17/12.

Απογευματινές προβολές (18:00 - 21:00) με συζήτηση την τελευταία ώρα, θα γίνονται:
Δευτέρα 30/11, Οι πρωτοπόροι
Τετάρτη 2/12, Οι δημιουργοί
Τετάρτη 9/12, Οι μεταμορφώσεις της τεχνολογίας
Δευτέρα 14/12, Οι παραγωγοί
Τετάρτη 16/12, Οι νέες δημιουργίες

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, όμως χρειάζεται εγγραφή στις εκπαιδευτικές δράσεις.
Για εγγραφή στα παιδικά εργαστήρια, θα πρέπει όσοι ενδιαφέρεστε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά στο 210 8945 945 (ζητώντας την Αρινέλα, κάθε μέρα 11:00 - 15:00) ή μέσω e-mail στο asifagreece@gmail.com, αφήνοντας τα στοιχεία σας, για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο  greekanimation.com.

Μην τη χάσετε!



Πληροφορίες από το greekanimation.com
Κείμενο: "to e-periodiko mas"

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram