8 σπιτικά καθαριστικά που πραγματικά λειτουργούν


8-spitika-katharistika-pou-pragmatika-leitourgoun
Photo by Sven Brandsma on Unsplash
Μερικά από τα αντικείμενα του ντουλαπιού σας (όπως η σόδα και το ξίδι) λειτουργούν ως αποτελεσματικά καθαριστικά και, ακόμα καλύτερα, κοστίζουν ελάχιστα. Έτσι, την επόμενη φορά που κοιτάζετε ένα μεγάλο χάος, αλλά δεν έχετε το αγαπημένο σας προϊόν, μην τρέχετε στο σούπερ μάρκετ. Απλά, δοκιμάστε μια από τις παρακάτω συνταγές diy καθαριστικών, που είναι αποτελεσματικές.

Σημαντική συμβουλή ασφάλειας: Ποτέ μην συνδυάζετε καθαριστικά με βάση αμμωνία με χλωρίνη ή προϊόντα που περιέχουν λευκαντικό, όπως απορρυπαντικό σε πλυντήρια πιάτων. Οι καπνοί που δημιουργούν είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Πριν κάνετε οποιαδήποτε ανάμειξη, διαβάστε πρώτα τις ετικέτες του προϊόντος. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ετικέτες όπου θα αναγράφονται τα συστατικά που περιέχονται σε όλες τις φιάλες καθαριστικών DIY που έχετε φτιάξει. Σε περίπτωση που ένα παιδί ή ένα ζώο πάρει αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι περιέχει το μείγμα. 

1. Αρωματικό απορρυπαντικό γενικού καθαρισμού

Τι θα χρειαστείτε: 
  • Ένα μέρος λευκό ξύδι 
  • Ένα μέρος νερού 
  • Λεμόνι 
  • Δενδρολίβανο 
Βάλτε τα παραπάνω συστατικά μαζί, σε μια φιάλη ψεκασμού, ανακινήστε και στη συνέχεια αφήστε την να εγχυθεί για μια εβδομάδα πριν τη χρήση. Αφού γίνει αυτό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε  για να αφαιρέσετε τους λεκέδες του σκληρού νερού, να καθαρίστε τα δοχεία απορριμμάτων, να σκουπίστε τους λεκέδες από το τοίχο και πολλά άλλα. Επιπλέον, το οξύ του φρούτου προσθέτει επιπλέον ιδιότητες καθαρισμού και γίνεται ιδανικό για επίμονους λεκέδες. 

2. Καθαριστικό κουζίνας και αποσμητικό 

Τι θα χρειαστείτε: 
  • 4 κουταλιές μαγειρική σόδα 
  • 1/4 ζεστό νερό 
Για να καθαρίσετε τους τα κουμπιά της κουζίνας, τις συσκευές και το εσωτερικό του ψυγείου σας, το μόνο που χρειάζεστε είναι η μαγειρική σόδα. Λειτουργεί παράλληλα ως ένα εξαιρετικό αποσμητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λάμπει νεροχύτες και συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα. Απλά απλώστε πάνω σε ένα καθαρό σφουγγάρι και σκουπίστε. 

3. Καθαριστικό τζαμιών 

Τι θα χρειαστείτε:
  • 2 φλιτζάνια νερό 
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ή μηλίτη ξίδι 
  • 1/4 φλιτζάνι οινόπνευμα
  • 1 έως 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού για μυρωδιά (προαιρετικά) 
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πλύνετε τα παράθυρα και τους καθρέφτες, συνδυάστε τα συστατικά αυτά και βάλτε τα σε μια φιάλη ψεκασμού. Συμβουλή: Μην καθαρίζετε τα παράθυρα σε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα, επειδή το υγρό θα στεγνώσει πολύ γρήγορα και θα αφήσει πολλές ρίγες. Για τους καθρέπτες, ψεκάστε το διάλυμα σε χαρτοπετσέτα ή μαλακό πανί πρώτα πριν σκουπίσετε. 

4. Καθαριστικό μπρούτζου

Τι θα χρειαστείτε: 
  • Λευκό ξύδι ή χυμός λεμονιού 
  • Επιτραπέζιο αλάτι 
Για να καθαρίσετε τα μη λακαρισμένα ντουλάπια, το μπάνιο και πολλά άλλα, απλώστε σε ένα σφουγγάρι ξύδι ή χυμό λεμονιού, και στη συνέχεια ψεκάστε με αλάτι. Τρίψτε ελαφρά πάνω στην επιφάνεια. Ξεπλύνετε καλά με νερό και στη συνέχεια στεγνώστε αμέσως με ένα καθαρό μαλακό πανί. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κέτσαπ με αλάτι.

5. Δυνατό καθαριστικό για τη σκουριά 

Τι θα χρειαστείτε: 
  • 1/2 λεμόνι 
  • 1/2 κούπα βόρακα σκόνη 
Οι λεκέδες σκουριάς σε νεροχύτες πορσελάνης ή σμάλτου και μπανιέρες δεν ταντιστέκονται σε αυτό το καθαριστικό. Βάλτε το λεμόνι στο βόρακα και καθαρίστε την επιφάνεια, στη συνέχεια ξεπλύνετε. (Αυτό δεν είναι ασφαλές για μάρμαρο ή γρανίτη).

6. Καθαριστικό αφαίρεσης λεκέδων νερού 

Τι θα χρειαστείτε: 
  • Μία μερίδα λευκής οδοντόκρεμας (όχι gel)
  • Ένα μέρος μαγειρική σόδα 
Σημεία που έχει μείνει ένα δαχτυλίδι νερού (αλλά όχι σε ημιτελές ξύλο, λάκα ή αντίκες), για να το διώξετε δεν έχετε παρά να υγράνετε ένα ύφασμα με νερό, να προσθέτετε το μείγμα οδοντόκρεμας-μαγειρικής σόδας και τρίψτε ελαφρά. Στη συνέχεια, πάρτε ένα στεγνό πανί και σκουπίστε. Χρησιμοποιήστε ένα άλλο μαλακό πανί για μια τελική λάμψη.  

7. Απομάκρυνση λεκέδων από λευκά ρούχα

Τι θα χρειαστείτε: 
  • 4 λίτρα ζεστό νερό 
  • 1 φλιτζάνι απορρυπαντικό πιάτων σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι υγρό χλώριο (χλωρίνη), όχι συμπυκνωμένη 
Αντιμετωπίστε τα χρωματισμένα λευκά ρούχα κάνοντάς τα να αστράφτουν ξανά, αναμιγνύοντας τα παραπάνω συστατικά σε ένα μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι, πλαστικό ή σμάλτο (όχι αλουμίνιο). Βυθίστε το ρούχο για 15-20 λεπτά. Αν υπάρχει ακόμα λεκές, αφήστε το να μαλακώσει λίγο περισσότερο, στη συνέχεια πλύνετε το όπως συνήθως. 

8. Καθαριστικό μαρμάρου 

Τι θα χρειαστείτε: 
  • 2 σταγόνες υγρό πλυντήριο πιάτων 
  • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό 
Συνδυάστε το απορρυπαντικό πιάτων και το νερό την επόμενη φορά που θέλετε να καθαρίσετε επιφάνειες φυσικής πέτρας. Σφουγγαρίστε το μάρμαρο και ξεπλύνετε εντελώς για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Στεγνώστε με ένα μαλακό πανί. Μην αφήνετε το μάρμαρο να στεγνώσει στον αέρα. Προσοχή: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ξύδι, λεμόνι ή οποιοδήποτε άλλο όξινο καθαριστικό σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη. θα φάνε την πέτρα.


Οι συνταγές είναι από το goodhousekeeping.com
Μετάφραση - προσαρμογή κειμένου: to e-periodiko mas

to e-periodiko mas
39 Σχόλια

39 σχόλια:

  1. Ωραίες συνταγές σπιτικών καθαριστικών. Τη σόδα και το ξύδι τα έχω και εγώ ως πρώτη χρήση αλλά κρατώ τις συνταγές σου γιατί έχουν και άλλα συστατικά σπιτικά που φαίνονται αποτελεσματικά.
    Σ'ευχαριστούμε Μαρίνα μου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ'ευχαριστώ Αννούλα μου! Χαίρομαι που σου φάνηκαν χρήσιμα!
      Φιλιά πολλά, φίλη!
      Μ

      Διαγραφή
  2. Τον καιρό αυτόν ψάχνω συνταγές για καθοριστικά diy. Θέλω να καταργήσω σιγά σιγά τα καθαριστικά που αγοράζω. Οπότε μπορείς να φανταστείς τη χαρά που έκανα μολις ειδα το θέμα της ανάρτησης σου. Καθώς τη διάβαζα δε, δεν ήταν λίγες οι φορές που είπα "Ουαου θα το δοκιμάσω". Σε ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να φανταστείς κι εσύ Ειρήνη μου, τη δική μου χαρά γι' αυτή τη συγκυρία!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες!
      Μ

      Διαγραφή
  3. Κοίτα να δεις εδώ τώρα τι μαθαίνουμε ε!
    Ευχαριστούμε πολύ. Η Ανάρτηση μένει εδώ, συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει και σαν ευρετήριο για το θέμα για να ανατρέξουμε τη στιγμή που θα το χρειαστούμε.
    Στέλνω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Γιάννη μου! Χαίρομαι που φαίνομαι χρήσιμη! Η ανάρτηση φυσικά μένει εδώ και ίσως επανέλθω και με καινούργια, αφού πρώτα δοκιμαστούν οι συνταγές φυσικά!
      Πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσουν αυτά τα χρήσιμα που διαβάζω. Κάποτε τα έκοβα από περιοδικά και μετά τα στερέωνα πάνω στην πόρτα του ψυγείου με μαγνητάκια για άμεση χρήση.
    Να το λάθος, το έκανα. Χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα χλωρίνη για να ασπρίζουν τα μάρμαρα. Λάθος έ;
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έκανα ό,τι κι εσύ Μαρία μου! Τα έκοβα, τα κρατούσα τα δοκίμαζα... και χλωρίνη χρησιμοποιούσα για τα μάρμαρα και το πλήρωσα με διάστρεμμα από τη γλίστρα που έφαγα.
      Τώρα τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, νομίζω!
      Δοκίμασέ τα, σε μένα λειτούργησαν πλήρως!!
      Πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  5. Να προσθεσω και εγω μια ιδεα?τα μαρμαρα με πρασινο σαπουνι.και επισης στους λεκεδες στα ρουχα.ειναι πιο αποτελεσματικο απο τα υγρα πιατων.ολα τα παραπανω θα δοκιμαστουν λιαν συντομως.χειμωνας ερχεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, πολύ χρήσιμα κι αυτά Λίτσα μου! Πολύ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τη συμβολή!!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  6. Αντιγράφω τις συνταγές και προσθέτω μια ακόμα που τη δοκίμασα και είναι περίφημη. Αντί για μαλακτικά και τέτοιες αηδίες που είναι παράγωγα πετρελαίου, ένα μπουκάλι λευκό ξύδι απ' τη λαϊκή, προσθέτω λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο και έτοιμο. Το καλύτερο έβερ!
    Ευχαριστούμε πολύ Μαρινάκι μου! Να το επαναλάβεις αυτό αν γίνεται, για να μας γίνει συνείδηση και να περνάμε σιγά σιγά σε πιο οικολογικά προϊόντα, που είναι φιλικά με το περιβάλλον, με το δέρμα μας, αλλά και απείρως πιο οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία Μαράκι μου!! Αντιγράφω κι εγώ τη δική σου και τη δοκιμάζω στο επόμενο πλύσιμο! Χώρια που το ξύδι βοηθά και στο θέμα αλάτων λόγω σκληρού νερού...
      Συμφωνούμε πως πρέπει να βγάλουμε όσο μπορούμε τα χημικά από τη ζωή μας, κάνοντας δώρο στην υγεία, στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι μας!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τη συμβολή σου, φίλη!!
      Φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  7. Ξύδι και σόδα,βοηθοί από χρόνια Μαρινάκι μου.
    Και η κέτσαπ για τα χάλκινα που έχω αρκετά στο χωριό,λειτούργησε τέλεια.
    Το ξύδι για μαλακτικό δεν δοκίμασα ακόμα αλλά θα το κάνω σίγουρα.
    Καλό φθινόπωρο και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά κάνεις! Είναι καιρός να γυρίσουμε στα καθαριστικά που γνώριζαν οι παλιές και να αποφεύγουμε όσο τουλάχιστον γίνεται τα χημικά, Ρένα μου!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Πολλά φιλιά!!
      Μ

      Διαγραφή
  8. Επειδη Μαρινακι μου δεν εχω πλυντηριο πιατων...γιατι εχω κολισει λεει πως στο χερι πλυνονται καλυτερα...βλακεια βεβαιω βεβαιαως.χα.χα.. ηθελα απλα να πω οτι το ξυδι για μενα στο πλυσιμο των πιατων στο χερι..εχει αντικασταστησει απο πολλα πολλα χρονια το πλυντηριο των πιατων.. και τις μυρωδιες που βγαζει αυτό..ασε δε που ξεβαφει τα σχεδια τους ..
    Παντα μου σε ενα λεκανακι που εχω βαζω μεσα απορυπαντικο για πιατα και ξυδι..ουτε σταμπες απο αλατα ουτε μυρωδιες ..οταν εχω ψαρια και αυγα βαζω και σοδα μεσα στην σαπουναδα ...η χλωρινη με πειραζει στα χερια.. λεμε για εδώ και πολλα χρονια..
    Και μου θυμησες κατι τωρα ..οταν ειχε παει η εγγονη μου να σπουδασει πριν καμια δεκαετια ..της ειπα να κανει αυτο στην κουζινα της..καποια στιγμη επιασε δουλεια σε εστιατοριο για τα εξοδα της..και τι μου ειπε στο τηλεφωνο..
    Γιαγαααα θυμασαι τι μου ειπες για το ξυδι;..ο σεφ μας βαζει να σκουπιζουμε τα μαχεροπειρουνα με μια πετσετα βουτηγμενη στο ξυδι..χα..χα..
    Οντως ειναι καιρος να κανουμε και εμεις την επανασταση μας στα απορυπαντικα φιλη μου..
    Οτι καινουργιες οικολογικες τεχνικες να τις μαθενουμε και να τις χρησιμοποιουμε καλο θα κανουμε...και σε μας και στο περιβαλον..
    Να εισαι καλα Μαρινα μου καλο φθινόπωρο να εχεις.. φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όπως τα λες Ρούλα μου!! Κάνουμε πολλαπλό καλό σε όλους με τη χρήση τους!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες, αγαπημένη φίλη!
      Πολλά φιλιά!!
      Ν

      Διαγραφή
  9. Καλό φθινόπωρο Μαρίνα μου !!! Πόσο χαίρομαι που πολλές από εμάς χρησιμοποιούμε τα απλά αυτά υλικά!! Το ξύδι καιη σόδα είναι τα αγαπημένα μου καθαριστικά ,πρόσφατα πέρασα λουστραρισμένα ξύλα με νερόξυδο και έλαμψαν !!Κρατώ και τις δικές σου συνταγές !! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ χαίρομαι Νικόλ μου που κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στα φυσικά βοηθώντας την υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας!
      Πολύ σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Σε φιλώ, καλό φθινόπωρο!
      Μ

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Concora's web experience platform makes it easy for architects, engineers, and contractors to specify and buy your building products.Commercial Building Products

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. I have read your blog it is very intersting for us
    if u want to know About Architect Visit Us: building product manufacturers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. I have read your blog it is very intersting for us if u want to know About Landscaping Visit Us: Gardening in Dubai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Your blog posting is so amazing and informative. I read it all with full of interest. An electronic transport service naming WOW it is it is assists the riders to reach their destinations on time and with full safety & security. Please visit our website and apps for further information.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. This is really a nice article. Please keep up the good work. I am looking forward to see some more good articles like this.
    We at buycheaptrip Travels offer best deals on bangkok pattaya tour package from delhi
    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Pretty! This was a really wonderful post. Thanks for providing these details. best airport transfers Dubai

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram