Ωστόσο υπάρχουν σπιτικά γιατροσόφια, που βοηθούν να μετριαστούν τα συμπτώματα. Ας τα δούμε ένα - ένα.
Μέλι
Μια κουταλιά της σούπας μέλι ανακατεμένο με 1/4 του κουταλιού της σούπας πιπέρι, είναι ένα μείγμα που υπόσχεται να σας ανακουφίσει από τον έντονο βήχα. Αρκεί να να το τρώτε με γεμάτο στομάχι, τρεις φορές τη μέρα για τρεις ημέρες. Το μαύρο πιπέρι είναι καυστικό και θερμαντικό και βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τη βλέννα. Παράλληλα το μέλι έχει μαλακτικές ιδιότητες.
Επίσης μια δοκιμασμένη συνταγή που μας έδωσε η αγαπημένη μας φίλη Μαρία Κανελλάκη είναι η εξής: Μέλι, λίγο λεμόνι και ένα κουταλάκι κονιάκ, μπορούν να αντικαταστήσουν το σιρόπι για το βήχα!
Αντιβηχικά βότανα
Ένα ρόφημα από βότανα όπως ευκάλυπτο, μέντα, γλυκάνισο και μάραθο, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σιέλου, γεγονός που μας αναγκάζει να καταπίνουμε συχνότερα και έτσι να καταστέλουμε το αντανακλαστικό του βήχα.
Φτελιά
Το βότανο αυτό, έχει την ιδιότητα να σχηματίζει ένα προστατευτικό και καταπραϋντικό στρώμα πάνω από τις ερεθισμένες βλεννογόνους μεμβράνες του λαιμού. Μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από καταστήματα υγιεινών τροφών και βοτάνων.
Μαύρη σοκολάτα
Μια έρευνα που έγινε στο Λονδίνο απέδειξε πως η μαύρη σοκολάτα έχει αντιβηχική δράση. Ο λόγος είναι η θεοβρωμίνη, μια ουσία που περιέχει το κακάο. Η ουσία αυτή είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στο βήχα σε σχέση με την κωδείνη που υπάρχει στα περισσότερα αντιβηχικά φάρμακα.
Ρίγανη - Μαντζουράνα
Η ρίγανη, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τη βλέννα και να βοηθά τον οργανισμό να την αποβάλλει. Ο ξερός βήχας ανακουφίζεται καλύτερα με την μαντζουράνα, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρίγανη. Ο τρόπος χρήσης είναι απλός. Βράζετε μια κουταλιά της σούπας από τα βότανα ανάλογα με το είδος του βήχα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζετε και πίνετε το ρόφημα. Αν η γεύση του σας φανείς κάπως πικρή, προσθέστε λίγο μέλι που θα το κάνει πιο εύγευστο.
Σημείωση: Επισκεφτείτε το γιατρό σας, αν ο βήχας συνοδεύεται από λαχάνιασμα, βγάζει φλέγμα με αίμα, το φλέγμα είναι πολύ πυκνό και δεν ανεβαίνει εύκολα, έχετε ένα επίμονο ξερό βήχα σε συνδυασμό με κάποια άλλη πάθηση ή ο βήχας διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα.
Πηγή πληροφοριών: mnn.com, dailymail.co.uk, homeremediesforlife.com
Κείμενο - μετάφραση: "to e-periodiko mas"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!