Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Τα γιατροσόφια του ...βήχα!

Ο βήχας, παρά το γεγονός ότι είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό, αφού έτσι διατηρούνται καθαροί οι πνεύμονες και αποβάλλει τη βλέννα όταν έχουμε κρυολογήσει, δεν παύει να είναι ενοχλητικός και να μας ταλαιπωρεί με κάθε ίωση του χειμώνα.

Ωστόσο υπάρχουν σπιτικά γιατροσόφια, που βοηθούν να μετριαστούν τα συμπτώματα. Ας τα δούμε ένα - ένα.

Μέλι
Μια κουταλιά της σούπας μέλι ανακατεμένο με 1/4 του κουταλιού της σούπας πιπέρι, είναι ένα μείγμα που υπόσχεται να σας ανακουφίσει από τον έντονο βήχα. Αρκεί να να το τρώτε με γεμάτο στομάχι, τρεις φορές τη μέρα για τρεις ημέρες. Το μαύρο πιπέρι είναι καυστικό και θερμαντικό και βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τη βλέννα. Παράλληλα το μέλι έχει μαλακτικές ιδιότητες.

Επίσης μια δοκιμασμένη συνταγή που μας έδωσε η αγαπημένη μας φίλη Μαρία Κανελλάκη είναι η εξής: Μέλι, λίγο λεμόνι και ένα κουταλάκι κονιάκ, μπορούν να αντικαταστήσουν το σιρόπι για το βήχα!

Αντιβηχικά βότανα
Ένα ρόφημα από βότανα όπως ευκάλυπτο, μέντα, γλυκάνισο και μάραθο, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σιέλου, γεγονός που μας αναγκάζει να καταπίνουμε συχνότερα και έτσι να καταστέλουμε το αντανακλαστικό του βήχα.

Φτελιά
Το βότανο αυτό, έχει την ιδιότητα να σχηματίζει ένα προστατευτικό και καταπραϋντικό στρώμα πάνω από τις ερεθισμένες βλεννογόνους μεμβράνες του λαιμού. Μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από καταστήματα υγιεινών τροφών και βοτάνων.

Μαύρη σοκολάτα
Μια έρευνα που έγινε στο Λονδίνο απέδειξε πως η μαύρη σοκολάτα έχει αντιβηχική δράση. Ο λόγος είναι η θεοβρωμίνη, μια ουσία που περιέχει το κακάο. Η ουσία αυτή είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στο βήχα σε σχέση με την κωδείνη που υπάρχει στα περισσότερα αντιβηχικά φάρμακα.

Ρίγανη - Μαντζουράνα
Η ρίγανη, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τη βλέννα και να βοηθά τον οργανισμό να την αποβάλλει. Ο ξερός βήχας ανακουφίζεται καλύτερα με την μαντζουράνα, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρίγανη. Ο τρόπος χρήσης είναι απλός. Βράζετε μια κουταλιά της σούπας από τα βότανα ανάλογα με το είδος του βήχα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζετε και πίνετε το ρόφημα. Αν η γεύση του σας φανείς κάπως πικρή, προσθέστε λίγο μέλι που θα το κάνει πιο εύγευστο.

Σημείωση: Επισκεφτείτε το γιατρό σας, αν ο βήχας συνοδεύεται από λαχάνιασμα, βγάζει φλέγμα με αίμα, το φλέγμα είναι πολύ πυκνό και δεν ανεβαίνει εύκολα, έχετε ένα επίμονο ξερό βήχα σε συνδυασμό με κάποια άλλη πάθηση ή ο βήχας διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα.




Πηγή πληροφοριών: mnn.comdailymail.co.ukhomeremediesforlife.com
Κείμενο - μετάφραση: "to e-periodiko mas"

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...