Η μικρότερη κινητή βιβλιοθήκη του κόσμου


photo: educated-traveller.com

 Κάνοντας την τακτική μου βόλτα στο διαδίκτυο ανακάλυψα την ύπαρξη μιας μικρής κινητής βιβλιοθήκης που είναι ίσως η μικρότερη του κόσμου!

Πρόκειται για ένα μικρό βαν, φορτωμένο με βιβλία, που κινείται κυρίως στις ορεινές περιοχές της νότιας Ιταλίας. 

Ιδιοκτήτης και οδηγός της είναι ο Antonio La Cava, ένας συνταξιούχος δάσκαλος, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει το τρίτροχο βαν «Ape» (Ape είναι ιταλικά η μέλισσα) σε ένα αποθετήριο βιβλίων. Σκέφτηκε πως το όχημα αυτό,  θα μπορούσε να φέρει στις απομονωμένες περιοχές, τα παιδιά κοντά στο βιβλίο και τους δώσει τη δυνατότητα να δανειστούν ή ακόμα και να τους δοθεί το βιβλίο της επιλογής τους. 

Έχοντας αποσυρθεί από τη διδασκαλία μετά από 42 χρόνια, αισθάνθηκε ότι υπήρχαν ακόμη περισσότερα πράγματα που μπορούσε να κάνει από τότε που βοηθούσε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη χαρά των βιβλίων και του γραπτού λόγου.

Κινείται κυρίως στην περιοχή Basilicata (Βασιλικάτα) που βρίσκεται μεταξύ της φτέρνας και του ποδιού της Ιταλίας στον μακρινό νότο. Αυτή η απομακρυσμένη και άνυδρη περιοχή ήταν πολύ φτωχή και απομονωμένη για αιώνες. Παλιά ονομαζόταν Lucania (Λουκάνια). Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μετανάστευσαν στη Νάπολη, τη Ρώμη και την Αμερική. Μάλιστα, ο εξόριστος από τους φασίστες, τη δεκαετία του '30, μυθιστορηματογράφος Carlo Levi αναφέρει σε ένα βιβλίο του, απομνημονεύματα πραγματικά, για τις εμπειρίες του και για τη σιωπηλή, επίμονη αποφασιστικότητα με την οποία οι ντόπιοι άντεξαν τη μοίρα τους.

Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στη Βασιλικάτα, υπάρχει τουρισμός και η Ματέρα, μια μικρή επαρχιακή πόλη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019. Αυτό θα ήταν αδιανόητο για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί στη δεκαετία του '40 και του '50.

Ωστόσο, τα μικρά χωριά στους λόφους είναι ακόμα απομονωμένα από τη ζωή στις μεγαλύτερες πόλεις. Ο Antonio La Cava αποφάσισε η μίνι βιβλιοθήκη του να επισκεφθεί εκείνες τις κοινότητες με 1000 κατοίκους ή λιγότερο. 

Για περισσότερα από δέκα χρόνια κάνει τον γύρο αυτό, οδηγώντας σε κάθε ένα από τα χωριά, σταματώντας, συζητώντας με τους ντόπιους και προσφέροντας στα παιδιά ένα βιβλίο στο καθένα. Το πάθος του για την ανάγνωση και τη δύναμη του γραπτού λόγου είναι συγκινητικά. Κουβαλάει ακόμη και μια συλλογή από τετράδια ασκήσεων. Τα παιδιά καλούνται να γράψουν το πρώτο κεφάλαιο μιας ιστορίας. Στη συνέχεια συλλέγει τα βιβλία και τα μεταφέρει στο επόμενο χωριό όπου μια άλλη ομάδα νέων γράφει το δεύτερο κεφάλαιο. Υπέροχη δημιουργική ιδέα, αν με ρωτάτε.

Η ιταλική κυβέρνηση στην πρόσφατη τελετή έναρξης της γιορτής της Ματέρα ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πόλη 2019, τίμησε τον Αντόνιο Λα Κάβα ως σεβαστό πολίτη της Ματέρα και της περιοχής της Βασιλικής. Ο Αντόνιο και το μικρό του μπλε βαν έπαιξαν βασικό ρόλο στο πρόγραμμα «Πόλη του Πολιτισμού» της Matera 2019 και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση και αντικείμενο θαυμασμού!

Τις πληροφορίες βρήκα στο educated-traveller.com όπου μπορείτε να δείτε και περισσότερο φωτογραφικό υλικό.

Επιμέλεια - μετάφραση: to e-periodiko mas








to e-periodiko mas
9 Σχόλια

9 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τον ίδιο θαυμασμό ένιωσα Ράνια μου!!
      Ευχαριστώ που πέρασες, φίλη
      Φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  2. Το είδα που το έκανες ανάρτηση, Μαρίνα μου και στο face book και πραγματικά ενθουσιάστηκα αλλά και συγκινήθηκα μαζί. Κινητή βιβλιοθήκη. Δηλαδή τι να πει τώρα κάποιος για αυτή τη χειρονομία; Για αυτήν την αντίληψη; Ενός ανθρώπου που φέρνει τον πνευματικό πλούτο κοντά σε απλούς ανθρώπους με τόση ομορφιά και χάρη.
    Τελικά υπάρχουν όμορφα πράγματα στον κόσμο μας καλή μου φίλη που σπάνε το γκρίζο της ασχήμιας.
    Την καλησπέρα μου να σου στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ένιωσα κι εγώ Γιάννη μου, όταν είδα τη δημοσίευση! Με συγκίνησε και με συγκλόνισε το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου και της πράξης του!
      Τέτοιους δασκάλους χρειαζόμαστε ως κοινωνία!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες
      Καλό Σαββατόβραδο
      Μ

      Διαγραφή
  3. Πέρα απ' την εκπληκτική ιδέα αυτού του δασκάλου, θαυμάζω την αισθητική και το στυλ αυτής της μικρής κινητής βιβλιοθήκης. Σε καιρούς που η ασχήμια και η γκρίζα καθημερινότητα έχει στοιχειώσει τις κοινωνίες, βγαίνουν κάτι τέτοιοι άνθρωποι και φωτίζουν το σύμπαν. Εξαιρετική η επιλογή σου να μας συστήσεις μ' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Μαρία μου! Ένας άνθρωπος και μια κίνηση γεμάτη φως, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι!
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την επίσκεψη, φίλη!
      Μ

      Διαγραφή
  4. Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν θέλει, έτσι; Μεγαλειώδης η προσφορά του. Με συγκίνησες. Φοβερή σκέψη και αυτό με τις ιστορίες στα τετράδια που τα συνεχίζουν σε άλλο χωριό πολύ προχωρημένη ιδέα. Μπράβο του μπράβο του θα μείνει στις καρδιές και στις μνήμες των ανθρώπων
    Σ'ευχαριστούμε που μας τον σύστησες
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες, Άννα μου! Ας γίνει φάρος για όλους, το χρειαζόμαστε τόσο πολύ!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες φίλη και για τα καλά σου λόγια
      Πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  5. Υπάρχουν ακομη άνθρωποι και δάσκαλοι που έχουν αγαπη για το διάβασμα ,αλλά και που θέλουν να την μεταλαμπαδεύσουν αυτην την αγάπη και σε άλλους ανθρώπους και προπαντός στα παιδιά Μαρίνα μου υπέροχη η ιδέα του, και προπαντός στην εποχή αυτή, που όλοι μικρόί μεγάλοι είναι με ένα κινητό στο χέρι..
    Προχθές έβλεπα ένα ντοκυμαντερ από την Σίκινο, που εκεί είχαν μικρές βιβλιοθήκες σε σχήμα βάρκας στους δρόμους...εξαιρετικές ιδέες με ότι προωθεί το βιβλίο, που δεν συγκρίνεται με κανένα e-book κατά την γνώμη μου...
    Να περνάς όμορφα φίλη μου με ότι κάνεις φιλιαα!!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram