Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων Δήμου Μαραθώνα


festival-erasitexnikon-thiason-dimou-marathona-to-e-periodiko-mas

Ένας από τους ιστορικότερους και δημοφιλέστερους δήμους παγκοσμίως, ο Δήμος Μαραθώνα τιμώντας την τρικονταετή προσφορά του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα στον πολιτισμό και την τέχνη του Θεάτρου διοργανώνει φέτος το Νοέμβρη, το πρώτο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων.

Το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ. είναι το μοναδικό δημοτικό θέατρο στην Ελλάδα που διατηρήθηκε μετά τον «Καλλικράτη» ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σ’ αυτά τα τριάντα χρόνια από την δημιουργία του παρουσίασε αξιόλογες θεατρικές παραγωγές, έλαβε μέρος σε φεστιβάλ και απέσπασε δεκάδες βραβεία. Εμπνευστής και δημιουργός του υπήρξε ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Τσάγκλος, ο οποίος δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε τα θεμέλια για όλο αυτό το πολιτιστικό οικοδόμημα.

Για την πολύτιμη αυτή προσφορά του, το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ. έδωσε το όνομα Βασίλης Τσάγκλος στο θερινό θέατρο του Μαραθώνα, ένα χώρο που φέρει όλη την ιστορία και το μεράκι του μεγάλου ηθοποιού η οποία μεταλαμπαδεύεται στους νεότερους.

Από το 1989 που μπήκε ο «θεμέλιος λίθος» από το Βασίλη Τσάγκλο δημιουργήθηκαν σκηνές ενηλίκων, αλλά και παιδικές - εφηβικές σκηνές οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στους πολίτες του Μαραθώνα να παρακολουθήσουν τις αξιόλογες παραγωγές του με τα καλύτερα έργα του διεθνούς αλλά και ελληνικού ρεπερτορίου, ανάμεσά τους «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ» του Μπέρτολ Μπρέχτ, Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του Ιάκωβου Καμπανέλη, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ 'του Αισχύλου, Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του Ευριπίδη, ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΟΤΖΑ του Κάρλο Γκολτόνι, LA ΝΟΝΑ του Roberto Cossa, ‘’ΓΕΡΜΑ (Στείρα Γη)’’ του ΛΟΡΚΑ και πολλά άλλα.

Πολλοί καταξιωμένοι σκηνοθέτες συνέβαλαν με τη διδασκαλία και τη δουλειά τους στην άνοδο του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα. Εκτός από το Βασίλη Τσάγκλο, θεατρικές παραγωγές του σκηνοθέτησαν οι: Ρόρη Αναστασίου, Μίρκα Καλατζοπούλου, Ελένη Ερήμου, Περικλής Καρακωσταντόγλου,Γιώργος Παπαθεοδώρου κ.α. Από το 2003 σκηνοθέτης του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ. είναι ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης ο Νίκος Γκεσούλης, ο οποίος το υπηρετεί με θαυμαστή αφοσίωση και αγάπη.

Το φετινό Νοέμβρη, όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου, που το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ. έστειλε στο «e-periodiko mas» δίνεται με το Φεστιβάλ η δυνατότητα σε όλες της θεατρικές ομάδες του δήμου, οι οποίες αποτελούν μικρές κοιτίδες πολιτισμού να συναντηθούν, να εκφραστούν και να δώσουν την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους πολίτες να τις παρακολουθήσουν, από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 και θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Golden Coast με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 8.30μμ.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

1 η εβδομάδα από 21/11/2019 έως 24/11/2019

Πέμπτη 21/11/2019
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σκηνοθεσία: Kανέλλος Δημήτρης
Θεατρική ομάδα: Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέας Μάκρης

Παρασκευή 22/11/2019
ΒΟΤΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
Σκηνοθεσία: Θεατρική ομάδα
Θεατρική ομάδα: Δηλητήριο – Πολιτιστικές Απόπειρες

Σάββατο 23/11/2019
H MIKΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ του Θόρντον Ουάιλντερ
Σκηνοθεσία: Παπαθεοδώρου Γιώργος
Θεατρική ομάδα: Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα – Κεντρική Σκηνή

Κυριακή 24/11/2019
TΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Σκηνοθεσία: Λάγγης Χρόνης
Θεατρική ομάδα: Αξιοθέατρον

2 η εβδομάδα από 28/11/2019 έως 01/12/2019

Πέμπτη 28/11/2019
ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ
Αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία - Προσαρμογή: Μαρκοπούλου Ανδρομάχη
Θεατρική ομάδα: Απόδραση

Παρασκευή 29/11/2019
ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ του Εντουάρντο ντε Φιλίππο
Σκηνοθεσία: Παπακωνσταντίνου Κώστας
Θεατρική ομάδα: ART LAB

Σάββατο 30/11/2019
Ο ΣΕΝΤΖΑΣ του Παντελή Χόρν
Σκηνοθεσία: Γκεσούλης Νίκος
Θεατρική ομάδα: Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα - Σκηνή Βαρνάβα

Κυριακή 1/12/2019
ANΘΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΝΩΛΙΕΣ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Βασιλοπούλου Τίνα
Θεατρική ομάδα: 4action
to e-periodiko mas
12 Σχόλια

12 σχόλια:

  1. Αν και επισκέπτομαι συχνά τον Μαραθώνα, δεν ήξερα γι αυτές τις παραστάσεις.
    Πολύ ενδιαφέρον!!! M'ενδιαφέρει.
    Σ'ευχαριστώ και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το έμαθες από εδώ Μαρία μου! Ελπίζω να καταφέρεις να δεις όλες τις παραστάσεις. Είναι αξιόλογες!
      Πολλά φιλιά, σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Μ

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους ακούμε και για δημιουργίες πολιτισμού σε ένα Δήμο! Επιτέλους! Και μάλιστα σε έναν ιστορικό Δήμο όπως αυτός του Μαραθώνα.
    Ας είναι καλά ο Βασίλης Τσάγκλος, ο εξαίρετος αυτός ηθοποιός, για την κληρονομιά που άφησε στα θεατρικά δρώμενα όχι μονάχα της πόλης εκεί αλλά και ολάκερης της Αττικής.
    Ευχής έργο που είχε τη δέουσα συνέχεια και να τώρα που,εξαίρετοι δημιουργοί, θίασοι, παρουσιάζουν θεατρικά αριστουργήματα.
    Ελπίζω ο λαός του Μαραθώνα να αγκαλιάσει αυτές τις παραστάσεις και όλη αυτήν την δημιουργία. Αξίζει να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια.
    Μαρίνα μου, μακάρι να μαθαίνουμε πάντα ανάλογα νέα που αλλάζουν τη ζωή μας και την ποιότητά της. Να ευχηθώ καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βασίλης Τσάγκλος άφησε σπουδαία παρακαταθήκη Γιάννη μου και είναι πραγματικά άξιο λόγου που υπάρχουν άνθρωποι στο Δήμο Μαραθώνα που την αξιοποιούν και δίνουν αγώνα για καλλιέργεια και πολιτισμό, σε ένα δήμο που το έχει ανάγκη με τα τόσα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το έχει ανάγκη όχι σαν ευκαιρία να τα ξεχάσει αλλά σαν κινητήριο δύναμη για να παλέψει!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες καλέ μου φίλε!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Μ

      Διαγραφή
  3. Θα ήθελα να μπορούσα να δω όλες τις παραστάσεις, Μαρίνα μου! Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήταν εξαιρετική εμπειρία Αλεξάνδρα μου! Μακάρι να γινόταν!
      Σ' ευχαριστώ πολύ φίλη αγαπημένη!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  4. Aυτές οι προσπάθειες που προάγουν τον πολιτισμό, είναι περισσότερο από επιθυμητές ετούτη την εποχή. Και μπράβο στο δήμο σας για τις πρωτοβουλίες αυτές! Εύχομαι να βρει απήχηση στον κόσμο και να έχει συνέχεια.
    Φιλιά πολλά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μαράκι μου! Ειδικά σ' ένα πολύπαθο δήμο, που όμως επιμένει να προσπαθεί και να αγωνίζεται για το καλύτερο!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Φιλιά γλυκά
      Μ

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram