Το πιο επικίνδυνο παρασιτοκτόνο απειλεί την παγκόσμια υγεία


to-pio-epikindino-parasitoktono-apeilei-tin-pagosmia-ygeia
photo by Michael Longmire on unsplash
Οι αόρατοι εχθροί της ανθρώπινης υγείας είναι και οι πιο επικίνδυνοι! Ο λόγος προφανής αφού δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε με πιο τρόπο έχουν παραχθεί ή αναπτυχθεί τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Συχνά χρησιμοποιούνται μέθοδοι που δεν είναι αποδεκτοί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν με την ανοχή των κυβερνήσεων.

Ο χλωροπυριφός (chlorpyrifos) είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα παρασιτοκτόνα που υπάρχουν. Αποτελεί ίσως το πιο βρώμικο μυστικό της χημικής βιομηχανίας και, ενώ είναι σε υψηλές πωλήσεις παγκοσμίως, έχει καταφέρει να μένει εκτός δημοσιότητας η χρήση του. 

Το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με καρκίνο, εγκεφαλικές βλάβες σε βρέφη και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα προέρχεται από νευροτοξίνες που εφηύραν οι Ναζί. Μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό αλλά ανήκει στην κατηγορία των χημικών που σχεδιάστηκαν ως νευροπαραλυτικά αέρια έχοντας καταστρεπτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Time αναφέρει: "Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξετάζουν τις πιθανές επιδράσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα σε ακόμα αναπτυσσόμενα έμβρυα και νεογνά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Στη μελέτη που έγινε οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν έγκυες και ζούσαν σε ακτίνα 2.000 μέτρων από μια περιοχή υψηλού ψεκασμού ήταν από 10% έως 16% πιθανότερο να έχουν παιδιά διαγνωσμένα με αυτισμό, από τις γυναίκες που ζούσαν σε μέρη μακρύτερα από τις περιοχές, που ψεκάστηκαν. Οι ερευνητές εξέτασαν τον ψεκασμό 11 δημοφιλών φυτοφαρμάκων, όπως το chlorpyrifos, το diazinon και το permethrin (συχνά χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των κροτώνων). Όταν εξέτασαν τις διαγνώσεις της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού που έρχονταν επίσης με διανοητικές αναπηρίες, βρήκαν κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα ποσοστά σε παιδιά που εκτέθηκαν στα φυτοφάρμακα ενώ ήταν ακόμα στη μήτρα. Η έκθεση κατά το πρώτο έτος της ζωής αύξησε τον κίνδυνο αυτισμού έως και κατά 50% σε σύγκριση με εκείνους που δεν εκτέθηκαν σε ορισμένα φυτοφάρμακα."

Οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα κάνουν κάποιους πολιτικούς ιθύνοντες να σκεφτούν αποτελεσματικά μέτρα πολιτικής δημόσιας υγείας για την προστασία των πληθυσμών που μπορεί να είναι ευάλωτοι και που ζουν σε περιοχές που θα μπορούσαν να τους βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο", λέει. «Η ευαισθητοποίηση του κοινού μπορεί να είναι ο τρόπος για την τελική αλλαγή των πρακτικών και των γεωργικών πολιτικών".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εuobserver.com η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσαν δημόσια ότι η παρούσα έγκριση δεν θα πρέπει να ανανεωθεί. Ωστόσο, η τελική απόφαση που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. το chlorpyrifos έχει εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ από το 2005, αν και οι επικίνδυνες επιπτώσεις του ήταν γνωστές και τεκμηριωμένες ήδη από το 2000.
Η χρήση του chlorpyrifos απαγορεύεται σε οκτώ κράτη μέλη αλλά έχει καταχωρηθεί για χρήση στις 20.

Λόγω της απουσίας ενδοκοινοτικών ελέγχων στα εμπορεύματα - και λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες - τα φρούτα, τα λαχανικά, το ρύζι και τα μπαχαρικά που περιέχουν chlorpyrifos πωλούνται και καταναλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα δείγματα τροφίμων ελέγχονται τακτικά για αποδεκτά επίπεδα καταλοίπων από τις εθνικές αρχές αλλά μόνο μετά τη διανομή των τροφίμων.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη πωληθεί και καταναλωθεί.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται μετά από όλα αυτά είναι πώς μπορούμε εμείς να προφυλαχτούμε ή να κάνουμε κάτι. Κάλλιστα θα μπορούσαμε παραμένοντας ψύχραιμοι, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω των δημοσιευμάτων. Όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής ψηφοφορίας. Εμείς επιλέγουμε...





to e-periodiko mas
8 Σχόλια

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μαρίνα.
    Αν μπορούσαμε να αναρωτηθούμε για την "ποιότητα" και την επίδραση όλων αυτών των υλικών διαχρονικά επάνω στην υγεία μας, τότε στην κυριολεξία θα τρομάζαμε.
    Ο πατέρας μου χρόνια δούλευε στα Λιπάσματα στην Δραπετσώνα και ήξερα από πρώτο χέρι τι υλικά περνούσαν τότε μέσα στα σπίτια μας.
    Μην αναρωτιόμαστε για τις ασθένειες λοιπόν.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Γιάννη μου! Και αντί με το πέρασμα των χρόνων και τις διαπιστωμένες επιπτώσεις στην υγεία, να βελτιωθούν τα πράγματα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επικίνδυνα φάρμακα...
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες καλέ μου φίλε! Όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι!

      Διαγραφή
  2. Δεν ξερω Μαρινα μου αν γινεται να το αντιμετωπισουμε καθως απο το 2020 δεν θα αναγραφεται καν στα προιοντα η χωρα προελευσης.ηθελα να ηξερα δεν υπαρχουν ευαισθητοι ανθρωποι απο αυτους που χρησιμοποιουν αυτα τα υλικα.αυτοι τι ταιζουν τα παιδια τους?με τι τρεφονται οι ιδιοι?και τελος παντων οι υπουργοιγεωργιας της ΕΕ τι κανουν για αυτα τα θεματα?καλη εβδομαδα Μαρινα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε κι εγώ ξέρω Λίτσα μου. Όμως, είμαι της γνώμης πως αν μπορώ να κάνω έστω και το ελάχιστο, θα είναι επειδή έμαθα, ενημερώθηκα και διέδωσα μια κατάσταση έτσι ώστε να γνωρίζουν όσο γίνεται περισσότεροι. Έπειτα υπάρχει και η δυνατότητα της διαδικτυακής ψηφοφορίας. Αυτό είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους υπουργούς της ΕΕ. Ίσως με αυτό τον τρόπο αρχίσουν να υπολογίζουν την κοινή γνώμη περισσότερο και ουσιαστικότερα!
      Καλό Σαββατοκύριακο φίλη!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  3. Φτιάχνουμε δηλητήρια για να σκοτώνουμε τα πλάσματα αυτού του πλανήτη χωρίς να γνωρίζουμε αν τα ίδια αυτά μέσα θα σκοτώσουν μία μέρα και εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Νατάσα μου! Σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Μ

      Διαγραφή
  4. Σ'ευχαριστώ Μαρίνα μου για την ενημέρωση.
    Υπέγραψα βεβαίως. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ' ευχαριστώ Μαρία μου, που πέρασες!!
      Συμφωνώ μαζί σου, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η υπογραφή!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Μ

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram