Ο ελληνικός κινηματογράφος τη δεκαετία του 1930



Η δεκαετία αυτή ξεικινά με μια σειρά από ταινίες της Νταγκ Φίλμς, που τα σενάριά τους υπογράφουν γνωστοί συγγραφείς και παίζουν οι καλύτεροι ηθοποιοί του Βασιλικού Θεάτρου. Έχει όμως παρέλθει η εποχή του βωβού κινηματογράφου και το κοινό υποδέχεται με ενθουσιασμό τις ομιλούσες ταινίες.

Έτσι η Νταγκ Φίλμς, παρουσιάζει την οπερέτα του Χατζηαποστόλου "Οι Απάχηδες των Αθηνών", όπου πρωταγωνιστούσε ο τενόρος της Λυρικής Σκηνής Πέτρος Επιτροπάκης. Μαζί του πρωταγωνιστούσε η Μαίρη Σαγκάνου, που ήταν από τις πρώτες καλλιτέχνιδες του Βασιλικού Θεάτρου.

Η σημαντική επιτυχία της ταινίας, έδωσε στη Νταγκ Φίλμς την αφορμή για την επόμενη ταινία της που είχε τον τίτλο "Φίλησέ με Μαρίτσα", που παρά την μεγάλη της επιτυχία, η εταιρία μετά από αυτή, διαλύθηκε.

Παράλληλα με την ίδρυση της Νταγκ Φιλμς, δημιουργήθηκαν κι άλλες εταιρίες όπως η Ηρώ Φίλμς και η Ακρόπολη Φίλμς, η οποία παρουσίασε μια σειρά από μικρές κωμωδίες με πρωταγωνιστή ένα πολύ καλό μιμητή του Σαρλώ, τον Κίμωνα Σταθόπουλο.


Την ίδια εποχή ο Ορέστης Λάσκος αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και να γυρίσει την πασίγνωστη ταινία "Δάφνης και Χλόη" η οποία θεωρείται η πρώτη ρεαλιστική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, απασχολώντας θετικά και την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι οι ταινίες της εποχής ήταν γυρισμένες με πενιχρά οικονομικά και απαρχαιομένα τεχνικά μέσα, χρησιμοποιώντας μάλιστα θεατρικούς ηθοποιούς χωρίς εμπειρία στα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, το κοινό αγκάλιασε τις ταινίες με θέρμη, αξιοσημείωτη. Κάποιες από τις ταινίες της περιόδου αυτής γυρίστηκαν στην Αίγυπτο, άλλες με ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και άλλες απλώς χρησιμοποιώντας τα αιγυπτιακά κινηματογραφικά στούντιο που είχαν καλύτερο μηχανικό εξοπλισμό, καθαρότερη φωτογραφία και πιο φροντισμένο μοντάζ.


Στα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου πρωτοστάτησαν πολλά ονόματα όπως ο Μπαχατώρης, ο Μαδράς, οι αδελφοί Γαζιάδη, ο Γιόζεφ Χεπ, ο Γ. Προκοπίου, ο Ορέστης Λάσκος, ο Τάκης Δαδήρας, ο Φιλοποίμην Φίνος, ο Αντώνης Ζερβός και άλλοι. Δεν ήταν λίγοι και οι σπουδαίοι ηθοποιοί του θεάτρου που συμμετείχαν στα πρώτα αυτά βήματα του κινηματογράφου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψαν να υπηρετούν το θέατρο, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Μήτσος Μυράτ, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη και πολλοί άλλοι. Η Καίτη Πάνου και η Ζινέτ Λακάζ ήταν η μόνες που έπαιζαν αποκλειστικά στον κινηματογράφο, χωρίς να έχουν σχέση με το θέατρο, αλλά και χωρίς να έχουν καμμιά κινηματογραφική εκπαίδευση.




πηγή
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram