Φεβρουάριος, ο τελευταίος μήνας του χειμώνα


febrouarios-o-teleuteos-minas-tou-xeimwna

Δεύτερος μήνας του χρόνου και τελευταίος του χειμώνα ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης ή Κουτσοφλέβαρος έχει 28 μέρες και κάθε τέσερα χρόνια, που το έτος είναι δίσεκτο 29.

Το όνομά του το πήρε από τη λατινική λέξη februum που σημαίνει καθαρισμός, κάθαρση. Αιτία, οι θρησκευτικές εορτές εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι ελληνικές του ονομασίες πέρα από την καθιερωμένη είναι και Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον στα ποντιακά που σημαίνει κοντή ουρά.

Το όνομα Φλεβάρης το πήρε από τα υπόγεια νερά (φλέβες) που αναβλύζουν στη διάρκεια του μήνα αυτού, από τις πολλές βροχές.

Η επιπλέον μία μέρα που προσθέθηκε στο μήνα Φεβρουάριο ξεκίνησε το 44 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα που άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο βοηθούμενος από τον Έλληνα αστρονόμο Σωσιγένη τον Αλεξανδρινό, ο οποίος βασίστηκε στους υπολογισμούς του αστρονόμου (και πατέρα της αστρονομίας) Ίππαρχου, που είχε προσδιορίσει τη διάρκεια του ηλιακού έτους σε 365 ημέρες. Κάθε τέσσερα χρόνια πρόσθεταν στο μήνα μία ημέρα μετά την «έκτην προ των καλενδών του Μαρτίου» που ονομαζόταν bis sextus. Η ημέρα αυτή μετριόταν δύο φορές και έτσι ονομάστηκε «δις έκτη» και το έτος κατ’ επέκταση δίσκετο. Αυτό που με απλά λόγια συμβαίνει είναι πως ένας γήινος χρόνος διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες. Αυτές οι 6 ώρες που περισσεύουν, στα τέσσερα χρόνια κάνουν ένα ολόκληρο 24ωρο, που προστέθηκε στο μήνα Φεβρουάριο. Έτσι πετυχαίνεται μια σταθερή αίσθηση της ροής του χρόνου και οι τέσσερεις εποχές συμπίπτουν ημερολογιακά μεταξύ τους.

Αξίζει να θυμόμαστε πως αρχικά ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 30, ώσπου ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος το 4 π. Χ. αφαίρεσε μία μέρα και την πρόσθεσε στον Αύγουστο που έφερε το όνομά του.

Ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές αποτελεί τον προπομπό της Άνοιξης και είναι ο μήνας της Αποκριάς του γλεντιού και της χαράς. Η φύση προετοιμάζεται για την αναγέννησή της και οι άνθρωποι μέσα από τις γιορτές του Τριωδίου βρίσκουν την ευκαιρία να ξεδώσουν, να βρεθούν μαζί και να γλεντίσουν για να περάσουν έπειτα στη Σαρακοστή που θα τους δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστούν για το Άγιο Πάσχα.

Ο λαός μας αγαπά ιδιαίτερα την Αποκριά και παλιότερα σύμφωνα με τον Γεώργιο Ν. Αικατερινίδη (δρ. Λαογραφίας) η αρχή του Τριωδίου αναγγελόταν με πυροβολισμούς και ταμπούρλα.

Αυτό το μήνα λοιπόν με τις γιορτές και τις φιέστες του, αδράξτε την ευκαιρία να βρεθείτε με ανθρώπους που θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα, χαμογελάστε ή ακόμα καλύτερα γελάστε δυνατά και γεμίστε τις μπαταρίες σας με θετική ενέργεια.

Καλό μήνα σε όλους!

Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
14 Σχόλια

14 σχόλια:

  1. Καλό και δημιουργικό μήνα να έχουμε. Με χαμόγελο, να απολαύσουμε κάθε στιγμή και γιορτή του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες πληροφορίες. Καλό μήνα να έχουμε.Να είναι γλυκός και δημιουργικός και φυσικά κεφάτος μήνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό και χαμογελαστό μήνα, Άννα μου! Ευχαριστώ πολύ που πέρασες!!

      Διαγραφή
  3. Άντε, να φεύγει σιγά σιγά ο χειμώνας...
    Καλό μήνα κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να φεύγει Μαράκι μου, να δούμε ήλιο, παντού! Καλό μήνα φίλη, σ' ευχαριστώ που πέρασες!
      Μ

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα
    να τον περάσεις όμορφα και όπως επιθυμείς

    μου άρεσαν όλα αυτά που μοιράστηκες μαζί μας
    μου αρέσει να μαθαίνω για το κάθε τι
    κάποιες πληροφορίες τις ήξερα κάποιες όχι
    π.χ αυτή δεν την ήξερα : Αξίζει να θυμόμαστε πως αρχικά ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 30, ώσπου ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος το 4 π. Χ. αφαίρεσε μία μέρα και την πρόσθεσε στον Αύγουστο που έφερε το όνομά του.

    μην ξεχνούμε την γιορτή των ερωτευμένων [χεχε]
    και επίσης οι Απόκριες [καρναβάλι] δεν είναι πάντα Φεβράρη , φέτος το καρναβάλι είναι 10 του Μάρτη

    πολλά καλό το θέμα που διάλεξες

    και άτε να φεύγει τούτος ο χειμώνας με κούρασε βροχές χιόνια [για τη γη καλά είναι τα χρειάζεται]
    να έρτει η άνοιξη το καλοκαίρι να μεγαλώσει η μέρα να αλλάξει η διάθεση
    να βγαίνουμε έξω τις βόλτες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου γλυκό, χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση! Έχεις δίκιο για τη γιορτή των ερωτευμένων, αλλά επειδή γι' αυτή ετοιμάζω ειδική ανάρτηση, δεν την ανέφερα. Όσο για τις απόκριες και φέτος το Τριώδιο ξεκινά στις 17 του μήνα, γι' αυτό το έγραψα!
      Να είσαι καλά κορίτσι μου, να έχεις ένα όμορφο μήνα με υγεία και πολλά χαμόγελα! Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και σε φιλώ γλυκά!
      Μ

      Διαγραφή
    2. Μαρίνα μου , πολλά ωραία θα περιμένω την ειδική ανάρτηση για τούτη τη γιορτή
      όσο για τις απόκριες πήγε ο νους μου στο καρναβάλι
      εσύ μιλούσες από θρησκευτικής πλευράς
      να σαι καλά , υγεία και αγάπη πάντα και ωραίες στιγμές
      φιλούθκια

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς Δελφινάκι μου! Ελπίζω να σου αρέσει η ανάρτηση για τους ερωτευμένους, θα περιμένω τη γνώμη σου! Να περνάς όμορφα, την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου και σ ευχαριστούμε !!!
    Εύχομαι κι εγώ έναν καλό και χαρούμενο μήνα !!!!
    Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ' ευχαριστώ Ράνια μου, που πέρασες!
      Καλό μήνα με υγεία, φίλη!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  6. Τι ωραίο άρθρο! Μου αρεσει παρα πολυ να διαβαζω αναρτήσεις από τις οποιες μαθαινω κάτι. Πραγματι, ολες αυτές τις πληροφορίες για το ημερολόγιο και τον Φεβρουάριο δε τις γνώριζα. Ευχαριστούμε παρα πολύ!!! Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σας ευχαριστώ Ειρήνη μου, που περνάτε, διαβάζετε και αφήνετε όμορφα σχόλια!!
      Καλό μήνα, πολλά φιλιά φίλη!
      Μ

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram