Η ιστορία της νάιλον κάλτσας

Η ιστορία της νάιλον κάλτσας


Ένα, από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της γυναικείας εμφάνισης, η κάλτσα, δεν ήταν πάντα ...γυναικείο, αφού μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα οι ψηλές πλεχτές κάλτσες, που έφταναν ως το μηρό ήταν ανδρικές. Οι γυναίκες βλέπετε, μια που δεν επιτρεπόταν να δείχνουν τα πόδια τους, φορούσαν κοντές μέχρι λίγο πάνω από το γόνατο και ήταν φτιαγμένες από βαμβάκι, μαλλί και λινό.
Μέχρι και το 1920 η χρήση τους, ήταν αποκλειστικά και μόνο για ζεστασιά.
Η μόδα (από τη δεκαετία του 20 και μετά), αλλάζει την χρήση της κάλτσας, αφού τα φορέματα κονταίνουν και υπάρχει η ανάγκη να "ντυθεί" η γυναικεία γάμπα με μια κομψή και λεπτή κάλτσα, που και να ζεσταίνει και να κολακεύει τη σιλουέτα.

Τότε λοιπόν, κάνει την εμφάνισή της η μεταξωτή κάλτσα, με χαρακτηριστικό της, τη διάφανη όψη και τη ραφή κατά μήκος, σε όλο το πίσω μέρος της. Είναι όμως ακριβή και καθόλου ελαστική, γι' αυτό και συγκρατείται με ζαρτριέρα ή καλτσοδέτα. 
Η υψηλή τιμή, κάνει μόνο λίγες να έχουν τη δυνατότητα να τις αποκτήσουν και να τις φορέσουν.
Ένα συνθετικό νήμα, το οποίο είναι γνωστό και ως συνθετικό μετάξι, το ρεγιόν (rayon) με τιμή πολύ χαμηλότερη, έτσι ώστε να μπορούν όλες οι γυναίκες να αγοράσουν τις κάλτσες αυτές, δημιουργεί επανάσταση, κάνοντας τες όλες κομψές, ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια. 
Το νέο νήμα μπορεί βέβαια να "μιμείται" το μετάξι, αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και τρυπάει με το παραμικρό, κάνοντας έτσι τις γυναίκες να τρέμουν στην απώλεια του πόντου, που θα κατέστρεφε τις κάλτσες και την εμφάνισή τους.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν είκοσι χρόνια χρήσης αυτών των δύο υλικών (μετάξι και ρεγιόν) και να φτάσουμε στο 1936, όπου ένας αμερικανός καθηγητής ο Δρ Wallace Carothers, θα κατασκευάσει για την εταιρεία DuPont ένα πολύ ανθεκτικό νήμα και  συγχρόνως ελαστικό, το οποίο είναι και αδιάβροχο, το γνωστό σε όλους μας, νάυλον (nylon).
Δύο χρόνια αργότερα (1938) η εταιρεία Dupont, παρουσιάζει στην επιστημονική κοινότητα το νέο της επίτευμα, ενώ φτάνουμε στο 1939, για να δημιουργηθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής νάυλον κάλτσας και αρκετούς μήνες αργότερα το Μάιο του 1940, δίνεται στην κατανάλωση το προϊόν, που σπάει κυριολεκτικά τα ταμεία. Μέσα σε τέσσερεις μόλις μέρες πουλήθηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ζευγάρια κάλτσες ενώ τον πρώτο χρόνο οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 64 εκατομμύρια. 



Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50, βασικό "αξεσσουάρ" της γυναικείας γκαρνταρόμπας θα παραμείνει η νάυλον κάλτσα, αφού δεν έχει "ανταγωνισμό"...
Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν εμφανίζεται στην αγορά το pantyhose (Αμερική) ή tights (Βρετανία) με το επαναστατικό νήμα lycra (spandex για την Αμερική - αναγραμματισμός της λέξης expand=τέντωμα) δημιουργώντας το γνωστό μας καλσόν που έχει κυκλική πλέξη, είναι δηλαδή χωρίς ραφή ενώ είναι εξαιρετικά ελαστικό. 
Παρόλο που το είδαν με δυσπιστία στην αρχή οι γυναίκες, στη διάρκεια των χρόνων, ιδιαίτερα από την εμφάνιση της μίνι φούστας, το αγάπησαν, ίσως τόσο, όσο και το ...κραγιόν τους!...

κείμενο: to e-periodiko mas
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Νικόλαος Τσελεμεντές, ο έλληνας σεφ του 20ου αι.

Νικόλαος Τσελεμεντές, ο έλληνας σεφ του 20ου αι.



Ο έλληνας σεφ και δάσκαλος μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, που συνέδεσε το όνομά του με τους οδηγούς μαγειρικής, από τη στιγμή που εξέδωσε τον "Οδηγό της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής" το 1926. Ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, έγραψε ότι "έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στον πολιτισμό".
Γεννημένος στη Σίφνο το 1878 και μεγαλωμένος στα γυμνασιακά χρόνια στην Αθήνα, αρχικά δουλεύει σε συμβολαιογραφείο, μέχρι τη στιγμή που ξεκινά να ασχολείται με τη μαγειρική στο εστιατόριο του θείου του. Θα σπουδάσει στη συνέχεια για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και θα επιστρέψει για να δουλέψει ως σεφ σε διάφορες πρεσβείες.
Ο κόσμος τον μαθαίνει από το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που ξεκινά την έκδοσή του το 1910 και περιείχε εκτός από συνταγές, διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα και νέα για τη μαγειρική. 

Το 1919 γίνεται διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής" και τον επόμενο χρόνο πηγαίνει στην Αμερική για να δουλέψει σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ παράλληλα κάνει ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας.
Ο "Οδηγός της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1926 και υπήρξε το πρώτο ολοκληρομένο βιβλίο μαγειρικής στη χώρα μας, γνωρίζοντας όπως είναι φυσικό, μεγάλη επιτυχία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1932 ιδρύει στην Αθήνα μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και το 1950 εκδίδει ένα βιβλίο για την ελληνική μαγειρική στα αγγλικά, το "Greek Cookery".
Αναμφισβήτητα υπήρξε ο εκσυχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, αφού μέσα από το βιβλίο του οι ελληνίδες έμαθαν τη μπεσαμέλ, τη μπουγιαμπέσα, τα πυροσκί.
Έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 1958, σε ηλικία 80 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για όσους αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να τη μάθουν, αλλά και για την διάδωση της ελληνικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής, κατ' επέκταση.

πηγή: wikipedia.org
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η πρώτη ελληνίδα "Μις Ευρώπη"

Η πρώτη ελληνίδα "Μις Ευρώπη"



Η γυναικεία ομορφιά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα βραβευόταν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Το 1930 μάλιστα αναδεικνύεται η πρώτη "Μις Ευρώπη" η οποία ήταν Ελληνίδα και άκουγε στο όνομα Αλίκη Διπλαράκου με καταγωγή από τη Μάνη και γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1912. Ήταν καστανή με μεγάλα μάτια, λεπτά χείλη, ύψος 1.68 και αδύνατη, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής.

Τα καλλιστεία εκείνη την εποχή διοργανώνονταν από την Ένωση Συντακτών και η Αλίκη Διπλαράκου βρέθηκε, μάλλον τυχαία να διαγωνίζεται, αφού κάποιος γνωστός της τη δήλωσε εν αγνοία της και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, που παρακολουθούσε με την οικογένειά της στο θέατρο "Ολύμπια", άκουσε την κριτική επιτροπή να φωνάζει το όνομά της καλώντας τη στη σκηνή.

Αργότερα θα δήλωνε στο Times του Λονδίνου, πως θέλησε να αρνηθεί, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παραβρισκόταν στην εκδήλωση, της είπε πως η συμμετοχή της στο διαγωνισμό, είναι εθνική υπόθεση, πείθοντάς τη να λάβει μέρος. Η μόλις 18 χρόνων Αλίκη, κέρδισε το διαγωνισμό και στέφτηκε "Μις Ελλάς" παρά τον κοινώς ομολογούμενο μεγάλο ανταγωνισμό.

Να πώς περιγράφει τη βραδιά η εφημερίδα "Βραδυνή".

«Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου του 1930: «...φοράει ένα γαλάζιο πενιουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φιδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1930, στο Παρίσι λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη" όπου κερδίζει επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Η επιτυχία της αυτή πανηγυρίστηκε στην Αθήνα όπως ήταν αναμενόμενο. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου, για να τη δουν από κοντά και να τη συγχαρούν.

Στις 13 Οκτωβρίου του 1930, ένα ακόμα ταξίδι περίμενε την Αλίκη Διπλαράκου στη μακρινή Βραζιλία (Ρίο ντε Ζανέιρο), για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος" όπου πήρε τη δεύτερη θέση, πίσω από τη "Μις Βραζιλία".

Η συνέχεια για την Ελληνίδα "Μις Ευρώπη" ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, γιατί αφού ασχολήθηκε λίγο με το θέατρο, στη συνέχεια περιόδευσε στις Η.Π.Α. δίνοντας διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό, αποδεικνύοντας ότι όσοι πιστεύουν πως, οι όμορφες δεν μπορούν να είναι και έξυπνες, είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Οι τρεις γλώσσες που μιλούσε με άνεση (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) τη βοήθησαν ιδιαίτερα σ' αυτή της την προσπάθεια.

Πρωτοσέλιδο η Αλίκη Διπλαράκου έγινε ξανά στα μέσα τις δεκαετίας του ΄30, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους, για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Έφυγε από τη ζωή πριν δώδεκα χρόνια, το 2002.




πηγή πληροφοριών: sansimera.gr

κείμενο: to e-periodiko mas
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η Ελληνίδα στη δεκαετία του 1930

Η Ελληνίδα στη δεκαετία του 1930


 Αφιερωμένο στην ημέρα της Γυναίκας


Η δεκαετία του ΄30 βρίσκει την Ελληνίδα, έπειτα από σκληρούς αγώνες να αποκτά δικαίωμα ψήφου έστω και υπό όρους.

Ποιοί ήταν αυτοί;
1. Ψήφο μόνο στις δημοτικές εκλογές

2. Μόνο για να εκλέγει και όχι για να εκλέγεται

3. Δικαίωμα ψήφου μόνο στις εγγράμματες και σε όσες ήταν πάνω από 30 χρόνων.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι την εποχή εκείνη (1930) το 70% των γυναικών που ήταν πάνω από τα 30, ήταν αγράμματες.

Έτσι το 1934 στις δημοτικές εκλογές, ψηφίζουν για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Ελλαδα και ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 240!...

Όμως το φεμινιστικό κίνημα φουντώνει. Σταθμό για τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν οι χρονιές 1929 - 1930 όταν ιδρύεται η Φεμινιστική Ένωση Μακεδονίας - Θράκης και μεταξύ των άλλων, ιδρύουν και τη "Φεμινιστική", ένα δεκαπενθήμερο περιοδικό της Ένωσης. Την ίδια περίοδο μάλιστα εκδίδεται στη βόρεια Ελλάδα και η "Εφημερίδα των Γυναικών".

Οι οικονομικές ανάγκες της εποχής είναι μεγάλες και οι γυναίκες εντάσσονται στην αγορά εργασίας, ενώ οι εργοδότες τις θεωρούν φτηνή και προσωρινή εργατική δύναμη και φυσικά αμοίβονται με πολύ λιγότερα από τους άντρες συναδέλφους τους (ως εργάτριες γης).

Τα επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνται δεν απαιτούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ούτε τις στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις, αφού οι γυναίκες δουλεύουν ως υπηρέτριες, εργάτριες γης, πλύστρες, μοδίστρες, υφάντρες, καπελούδες, μαίες και νοσοκόμες ή ως ειδικευμένες εργάτριες στα κλωστουφαντουργία, τα μεταξουργεία και τα εργοστάσια καπνού.

Σε ορισμένα μάλιστα επαγγέλματα όπως αυτό της υπηρέτριας δεν ήταν λίγες οι φορές, που δεν υπήρχε καν αμοιβή, αλλά προσφερόταν στέγη, φαγητό και ντύσιμο - μαζί με ένα μικρό χαρτζιλίκι - στα κορίτσια που δούλευαν ως εσωτερικές σε σπίτια μεγάλων αστών. Ήταν οι λεγόμενες "ψυχοκόρες" οι οποίες φρόντιζαν την οικογένεια και όταν ερχόταν η ώρα να παντρευτούν, έπαιρναν μια μικρή προικούλα ως "δώρο" για τα δεδουλευμένα τους. Συνήθως ήταν φτωχά και ορφανά κορίτσια που από τα 12 ως τα 20 (πολλές φορές και παραπάνω) χρόνια τους, έβρισκαν "καταφύγιο" σε πλούσιες οικογένειες, δουλεύοντας με τις συνθήκες που αναφέραμε.

Αναμφισβήτητα η δεκαετία του ΄30 ήταν μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, αλλά για την Ελληνίδα ήταν ακόμη δυσκολότερη, αφού έπρεπε να αγωνιστεί διπλά για να αποδείξει ότι, αξίζει να αντιμετωπίζεται ως ισάξιος με τον άντρα πολίτης, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία.







πηγή πληροφοριών: "Η γειτονιά μας η παλιά" εκδόσεις Σαββάλα

κείμενο: to e-periodiko mas
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
3 προβλήματα ομορφιάς, βρίσκουν λύση στο ...ψυγείο!

3 προβλήματα ομορφιάς, βρίσκουν λύση στο ...ψυγείο!



1. Ρυτίδες


Θα χρειαστείτε 1 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο γάλα με 4-5 σταγόνες χυμό λεμόνι.

Αφού τα αναμίξετε, φυλάξτε το μίγμα στο ψυγείο και απλώνετε κάθε βράδυ λίγες σταγόνες στην επίμαχη περιοχή, κάνοντας μασάζ.

Θα έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα εάν κάθε πρωί κάνετε μασάζ με λίγο ζεστό νερό την περιοχή, πριν την ξεπλύνετε.

Επαναλάβετε για όσα βράδια επιθυμείτε.

2. Άτονο δέρμα


Θα χρειαστείτε μια ώριμη μπανάνα, 3 κουταλιές χυμό μήλου και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.

Λιώστε τη μπανάνα, προσθέστε τους χυμούς και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Απλώστε την γύρω από τα μάτια (όχι όμως στο "καπάκι" των ματιών) και αφήστε για ½ ώρα.

Συνεχίστε με κρέμα ημέρας ή και μακιγιάζ.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά λαμπερό.

3. Μαύροι κύκλοι

Για να φωτίσετε τα μάτια σας, θα χρειαστείτε μια πατάτα και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Κόψτε την πατάτα στα δύο και ρίξτε σε κάθε κομμάτι, μερικές σταγόνες λεμόνι.

Τοποθετείστε τα δύο κομμάτια πατάτας ακριβώς πάνω στα μάτια σας και και αφήστε τα για 15-20 λεπτά.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με νερό και απλώστε κρέμα ματιών.

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram