Χριστός Ανέστη!

Χριστός Ανέστη!




Χριστός Ανέστη!
Θέλουμε να ευχηθούμε ο Αναστημένος Χριστός να παραμείνει ζωντανός στις καρδιές όλων και να τις γεμίζει Αγάπη  και όμορφα χαμόγελα, όπως τα χαμόγελα που απλόχερα και ανιδιοτελώς χαρίζουν τα παιδικά πρόσωπα.
Να είστε όλοι καλά και ευτυχισμένοι!
Μαρίνα - Όλγα
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Οι στάμνες του Μεγάλου Σαββάτου...

Οι στάμνες του Μεγάλου Σαββάτου...


Ένα εντυπωσιακό Κερκυραϊκό έθιμο


Το Μ. Σάββατο, στις 11 το πρωί στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, στην Κέρκυρα γίνεται ένας από τους πιο διάσημους πολέμους, ο "Πόλεμος των Κανατιών". Το σύνθημα δίνεται με το χτύπημα της δεύτερης καμπάνας, που σημάνει την Πρώτη Ανάσταση.
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας εκσφενδονίζουν από τα μπαλκόνια τους, πάνω από τα κατακόκκινα λάβαρα, τους "μπότηδες", δηλαδή τα μεγάλα κανάτια με το στενό στόμιο και τη διπλή λαβή.
Μάλιστα, πολλές φορές οι μπότηδες είναι γεμάτοι με νερό, για περισσότερο θόρυβο.


Έτσι δημιουργείται μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα, την οποία κάνουν εντονότερη οι κανονιοβολισμοί από το φρούριο την ώρα που σκάνε στα πλακόστρωτα καντούνια οι γεμάτες στάμνες. Παράλληλα, ηχεί μουσική από τα πνευστά των δεκαοχτώ Φιλαρμονικών της πόλης.


Με το σπάσιμο των σταμνών ξεκινούν οι καμπάνες της πόλης να μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Η μία μετά την άλλη οι καμπάνες φέρνουν το μήνυμα και στο μικρότερο χωριό του νησιού.

Πολλές είναι οι ερμηνείες για τους "μπότηδες" το Πάσχα στην Κέρκυρα.
Μία απ' αυτές θεωρεί τις στάμνες μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί ως καθολικοί, έσπαγαν παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους, για το καλό του νέου χρόνου και για να έχουν καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι Ορθόδοξοι μετακίνησαν το έθιμο χρονικά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους (της Ανάστασης του Κυρίου).


Μια άλλη εκδοχή θέλει το έθιμο αυτό ως μια προσπάθεια να εκδιωχθούν τα "μολύσματα", τα κακά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους.

Μια τρίτη εκδοχή μιλά για παγανιστική προέλευση που συνδέει την αναγέννηση της φύσης και τη συλλογή των φρέσκων καρπών σε νέα κανάτια και δοχεία (για την αποθήκευσή τους), που φέρνει σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο των παλιών με ένα τελετουργικό τρόπο, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αποδοτική η νέα συγκομιδή.

Σύμφωνα με μια τέταρτη εκδοχή το σπάσιμο των σταμνών, αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για την προδοσία του Ιούδα.

Καλή Ανάσταση!!


Πηγή: corfubenitses.gr



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Ξέρετε γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Ξέρετε γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;



Σίγουρα θα γνωρίζετε το συμβολισμό που κρύβεται πίσω από το κόκκινο χρώμα των αυγών στην ορθόδοξη παράδοση. (αν δεν θυμάστε, διαβάστε εδώ)

Γιατί όμως τσουγκρίζουμε τα αυγά;

Το αυγό, έχει ένα συμβολισμό ως προς την Ανάσταση. Με αυτό οι χριστιανοί συμβολίζουν τον τάφο από τον οποίο αναστήθηκε ο Χριστός. Αυτός είναι και ο λόγος που τσουγκρίζουμε και σπάμε τα κόκκινα αυγά την Ανάσταση!
Όπως το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει στο φως της ζωής, έτσι κομματιάζονται τα δεσμά του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού και από τον τάφο, έρχεται ξανά η ζωή.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Το τσούγκρισμα των αυγών για πρώτη φορά καθιερώθηκε στην Βυζαντινή Αυλή από το Μ. Κωνστατνίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη. Μάλιστα γινόταν επίσημη τελετή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Οι καλεσμένοι τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη μητέρα του τα αυγά και ακολουθούσε το πασχαλινό γεύμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάσει το "πρώτο τσούγκρισμα" των κόκκινων αυγών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως στον Βαθύλακκο Κοζάνης, όπου γίνεται αμέσως μετά την Ανάσταση, η οποία θεωρείτε ιερή στιγμή. Στο Βελβενδό Κοζάνης τελευταία μέρα όπου μπορεί κάποιος να καταναλώσει κόκκινα αυγά τα οποία βάφτηκαν τη Μ. Πέμπτη θεωρείται η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Αν γίνει διαφορετικά, τότε πρέπει να βαφτούν νέα αυγά την Πέμπτη της Διακαινησίμου.

Στη Χασιά μόλις χτύπαγε η καμπάνα το βράδυ της Ανάστασης, πήγαιναν στην εκκλησία με ένα κόκκινο αυγό στην τσέπη, το οποίο το έσπαγαν στην πόρτα της εκκλησίας με το "Χριστός Ανέστη".
Ανάλογο έθιμο υπάρχει και στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς όπου την πρώτη μέρα του Πάσχα, όταν έβγαιναν από την πόρτα της εκκλησίας έσπαγαν ένα αυγό σταυρωτά στην πόρτα.

Σε άλλα μέρη της Μακεδονίας μετά τη λειτουργία της Ανάστασης και αφού ο παπάς διαβάσει όλα τα αυγά, βγαίνουν οι κάτοικοι και πάνε ένας ένας να σπάσει το αυγό του στο ξύλινο σήμαντρο, που είναι κρεμασμένο έξω από την εκκλησία. Ακολουθεί χορός κυρίως από γυναίκες που τραγουδούν.



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πάσχα στην Ελλάδα

Πάσχα στην Ελλάδα



 Ένα moodboard για το link party του Caseperlatesta σε απόλυτα πασχαλινή διάθεση. Προσπαθήσαμε να "αποτυπώσουμε" κάποιες εικόνες από το ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα για να το γνωρίσουν και οι φίλες από την Ιταλία που πιθανόν να μην το ξέρουν.

1. Το Αναστάσιμο Φως, που φωτίζει τις καρδιές
2. Στην Ελλάδα, τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά
3. Ρουκετοπόλεμος στη Χίο, το βράδυ της Ανάστασης
μας
4. Από το πασχαλινό τραπέζι δεν λείπει το παραδοσιακό πασχαλιάτικο τσουρέκι

Για τους αγγλόφωνους φίλους και φίλες του blog
1. The Resurrection Light that illuminates our hearts
2. In Greece, clinking red eggs on the Easter's Eve
3. Rocket War in Chios island, in the evening of the Resurrection
4. At the Easter dinner there is always the traditional Easter brioche. We call it, tsoureki.


[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Τα τσουρέκια της μαμάς!

Τα τσουρέκια της μαμάς!



Για τους περισσότερους από μας, τα τσουρέκια είναι απαραίτητα για να "μυρίσει το σπίτι Πάσχα". Με τη συνταγή που σας δίνω η επιτυχία είναι σίγουρη, ακόμα κι αν τα φτιάχνετε για πρώτη φορά, όπως εγώ.

Δείτε τα υλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 φακελάκια ξερή μαγιά
200 gr νερό χλιαρό
650 gr ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλιά της σούπας μαχλέπι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
10 αυγά
200 gr καυτό γάλα
220 gr βούτυρο λιωμένο και ζεστό

Πώς θα τα φτιάξετε:
Ξεκινήστε διαλύοντας τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε στη συνέχεια λίγο από το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε το καυτό γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε κατόπιν ένα ένα τα αυγά χωρίς να τα χτυπήσετε, δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια. Χρειάζεται απλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίξτε στη συνέχεια τη μαγιά, που στο μεταξύ θα έχει φουσκώσει και συνεχίστε το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να ανακατευτεί καλά. Τώρα, θα προσθέσετε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο.

Μπορεί να "νιώθετε" το ζυμάρι περίεργο και να έχει την αίσθηση ότι κολλά στα χέρια σας ή ότι περιέχει κλωστές. Όμως, αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.

Στη συνέχεια θα ρίξετε το ζεστό βούτυρο, λίγο λίγο χωρίς να ζυμώνετε. Απλά θα διπλώνετε τη ζύμη για να το κλείσει μέσα της και να το απορροφήσει. Λίγο πριν τελειώσει το βούτυρο, μπορεί να μειωθεί η ικανότητα της ζύμης να απορροφά, όμως εσείς θα το προσθέστε όλο. Αυτό, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να περισσεύει θα απορροφηθεί σταδιακά φουσκώνοντας η ζύμη.

Σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορεί να χρειαστούν 1 - 2 ώρες ή και λίγο παραπάνω... Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμη, πιέστε με το δάχτυλό σας και αν το αποτύπωμα μένει, είναι έτοιμη.

Χωρίστε τη σε 6 - 8 μπάλες ανάλογα πόσο μεγάλα θέλετε να βγουν τα τσουρέκια σας. Εμείς τη χωρίσαμε σε 8. Με κάθε μπάλα θα πλάσετε τρία χοντρά κορδόνια για να γίνει η πλεξούδα.

Βάλτε τις πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος σε απόσταση τη μία από την άλλη για να μην κολλήσουν και αφήστε τις να διπλασιαστούν σε όγκο. Στη συνέχεια αλείψτε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε με λεπτές φέτες αμύγδαλου.

Ψήστε στους 200 οC για 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσέξτε όμως να μην παραψηθούν, γιατί τότε τα τσουρέκια θα στεγνώσουν και θα γίνουν σκληρά.

Σημειώσεις:
1. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
2. Για να γίνουν αφράτα και με τις χαρακτηριστικές ίνες, τα τσουρέκια δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, γι' αυτό μην παιδέψετε τη ζύμη, αλλά ούτε και τα χεράκια σας.

Καλή επιτυχία!...
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram