Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Μ. Τρίτη με τσουρέκια της μαμάς

πασχαλινά τσουρέκια-συνταγή

Για τους περισσότερους από μας, τα τσουρέκια είναι απαραίτητα για να "μυρίσει το σπίτι Πάσχα". Με τη συνταγή που σας δίνουμε η επιτυχία είναι σίγουρη, ακόμα κι αν τα φτιάχνετε για πρώτη φορά, όπως εμείς.



Δείτε τα υλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 φακελάκια ξερή μαγιά
200 gr νερό χλιαρό
650 gr ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλιά της σούπας μαχλέπι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
10 αυγά
200 gr καυτό γάλα
220 gr βούτυρο λιωμένο και ζεστό

Πώς θα τα φτιάξετε:
Ξεκινήστε διαλύοντας τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε στη συνέχεια λίγο από το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε το καυτό γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε κατόπιν ένα ένα τα αυγά χωρίς να τα χτυπήσετε, δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια. Χρειάζεται απλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίξτε στη συνέχεια τη μαγιά, που στο μεταξύ θα έχει φουσκώσει και συνεχίστε το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να ανακατευτεί καλά. Τώρα, θα προσθέσετε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο.

Μπορεί να "νιώθετε" το ζυμάρι περίεργο και να έχει την αίσθηση ότι κολλά στα χέρια σας ή ότι περιέχει κλωστές. Όμως, αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.

Στη συνέχεια θα ρίξετε το ζεστό βούτυρο, λίγο λίγο χωρίς να ζυμώνετε. Απλά θα διπλώνετε τη ζύμη για να το κλείσει μέσα της και να το απορροφήσει. Λίγο πριν τελειώσει το βούτυρο, μπορεί να μειωθεί η ικανότητα της ζύμης να απορροφά, όμως εσείς θα το προσθέστε όλο. Αυτό, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να περισσεύει θα απορροφηθεί σταδιακά φουσκώνοντας η ζύμη.

Σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορεί να χρειαστούν 1 - 2 ώρες ή και λίγο παραπάνω... Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμη, πιέστε με το δάχτυλό σας και αν το αποτύπωμα μένει, είναι έτοιμη.

Χωρίστε τη σε 6 - 8 μπάλες ανάλογα πόσο μεγάλα θέλετε να βγουν τα τσουρέκια σας. Εμείς τη χωρίσαμε σε 8. Με κάθε μπάλα θα πλάσετε τρία χοντρά κορδόνια για να γίνει η πλεξούδα.

Βάλτε τις πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος σε απόσταση τη μία από την άλλη για να μην κολλήσουν και αφήστε τις να διπλασιαστούν σε όγκο. Στη συνέχεια αλείψτε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε με λεπτές φέτες αμύγδαλου.

Ψήστε στους 200 οC για 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσέξτε όμως να μην παραψηθούν, γιατί τότε τα τσουρέκια θα στεγνώσουν και θα γίνουν σκληρά.

Σημειώσεις:
1. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
2. Για να γίνουν αφράτα και με τις χαρακτηριστικές ίνες, τα τσουρέκια δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, γι' αυτό μην παιδέψετε τη ζύμη, αλλά ούτε και τα χεράκια σας.

Καλή επιτυχία!...

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...