Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Μ. Τρίτη με τσουρέκια της μαμάς

πασχαλινά τσουρέκια-συνταγή

Για τους περισσότερους από μας, τα τσουρέκια είναι απαραίτητα για να "μυρίσει το σπίτι Πάσχα". Με τη συνταγή που σας δίνουμε η επιτυχία είναι σίγουρη, ακόμα κι αν τα φτιάχνετε για πρώτη φορά, όπως εμείς.



Δείτε τα υλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 φακελάκια ξερή μαγιά
200 gr νερό χλιαρό
650 gr ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλιά της σούπας μαχλέπι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
10 αυγά
200 gr καυτό γάλα
220 gr βούτυρο λιωμένο και ζεστό

Πώς θα τα φτιάξετε:
Ξεκινήστε διαλύοντας τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε στη συνέχεια λίγο από το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε το καυτό γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε κατόπιν ένα ένα τα αυγά χωρίς να τα χτυπήσετε, δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια. Χρειάζεται απλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίξτε στη συνέχεια τη μαγιά, που στο μεταξύ θα έχει φουσκώσει και συνεχίστε το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να ανακατευτεί καλά. Τώρα, θα προσθέσετε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο.

Μπορεί να "νιώθετε" το ζυμάρι περίεργο και να έχει την αίσθηση ότι κολλά στα χέρια σας ή ότι περιέχει κλωστές. Όμως, αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.

Στη συνέχεια θα ρίξετε το ζεστό βούτυρο, λίγο λίγο χωρίς να ζυμώνετε. Απλά θα διπλώνετε τη ζύμη για να το κλείσει μέσα της και να το απορροφήσει. Λίγο πριν τελειώσει το βούτυρο, μπορεί να μειωθεί η ικανότητα της ζύμης να απορροφά, όμως εσείς θα το προσθέστε όλο. Αυτό, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να περισσεύει θα απορροφηθεί σταδιακά φουσκώνοντας η ζύμη.

Σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορεί να χρειαστούν 1 - 2 ώρες ή και λίγο παραπάνω... Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμη, πιέστε με το δάχτυλό σας και αν το αποτύπωμα μένει, είναι έτοιμη.

Χωρίστε τη σε 6 - 8 μπάλες ανάλογα πόσο μεγάλα θέλετε να βγουν τα τσουρέκια σας. Εμείς τη χωρίσαμε σε 8. Με κάθε μπάλα θα πλάσετε τρία χοντρά κορδόνια για να γίνει η πλεξούδα.

Βάλτε τις πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος σε απόσταση τη μία από την άλλη για να μην κολλήσουν και αφήστε τις να διπλασιαστούν σε όγκο. Στη συνέχεια αλείψτε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε με λεπτές φέτες αμύγδαλου.

Ψήστε στους 200 οC για 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσέξτε όμως να μην παραψηθούν, γιατί τότε τα τσουρέκια θα στεγνώσουν και θα γίνουν σκληρά.

Σημειώσεις:
1. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
2. Για να γίνουν αφράτα και με τις χαρακτηριστικές ίνες, τα τσουρέκια δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, γι' αυτό μην παιδέψετε τη ζύμη, αλλά ούτε και τα χεράκια σας.

Καλή επιτυχία!...

Τα αγαπημένα του μήνα

Μιχαήλ Λαβρόσφσκι-ο ζωντανός θρύλος του χορού που ήρθε στη χώρα μας

Μια μεγάλη επετειακή παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης και στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα αφιερωμένες από τα μπαλέτα Μπολσόι στα 75 χρόνια του ζωντανού θρύλου Μιχαήλ Λαμπρόφσκι ο οποίος μάλιστα συμπρωταγωνίστηκε με τον κορυφαίο χορευτή του κόσμου Ιβάν Βασίλιεφ. Η συνέντευξη που έδωσε στην Ελένη - Βασιλική Μπαμπαλιούτα για τα "Επίκαιρα" έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πριν σας παραθέσουμε τη συνέντευξη, αξίζει να σημειώσουμε πως παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη, κομμάτι από την όπερα μπαλέτο "Αμόκ", που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το 2018, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Λαβρόφσκι. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη παραγωγή των Μπολσόι στην οποία θα λάμψουν με τον Ιβάν Βασίλιεφ, τον Μιχαή Λαβρόφσκι, τη Νίνα Βινογκράντοβα και όλα τα άλλα υπέρλαμπρα αστέρια του χορευτικού σύμπαντος.


Είναι εκπληκτικό που σας έχουμε στην Ελλάδα και γιορτάζετε την απίστευτη σταδιοδρομία σας στο κλασσ…

Ο Οκτώβρης που αγαπώ...

Όταν αποφάσισα να φύγω από την Αθήνα για την εξοχή, ο κυριότερος λόγος ήταν η φύση. Μεγαλωμένη σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, που τότε δε γνώριζαν καν τη λέξη «πολυκατοικία», ήξερα τις αυλές με τα οπωροφόρα και τα σπίτια με τα γεράνια στα παράθυρα. Έβλεπα τις εποχές να αλλάζουν και τα δέντρα να φορούν τα χρώματα και τα αρώματα του κάθε μήνα, πριν έρθει η στιγμή να αλλάξει η διακόσμηση στο σπίτι από καλοκαιρινή σε φθινοπωρινή όπως κάνουμε τώρα στις μεγαλουπόλεις…
Το χώμα μύριζε βροχή πολύ πριν οι στάλες της βρέξουν το μέτωπό μας παίζοντας κρυφτό στις αλάνες  και τα φύλλα που έπεφταν από τα δέντρα ήταν το φθινοπωρινό χαλί της αυλής μας και έκαναν τα πατήματά μας πάνω του, ηχηρά και αφράτα… Αυτά ξαναζώ στην εξοχή, νιώθοντας τυχερή και αρνούμενη να αποχωριστώ τις παιδικές αναμνήσεις… βλέπετε είμαι από κείνους που δεν μπορούν να ζουν σε ένα τόπο με μόνο μία ή έστω δύο εποχές… μ’ αρέσουν όλες, μ' αρέσει η εναλλαγή, ο ήλιος, η ζέστη, η βροχή, το κρύο και οι μυρωδιές που τα συνοδεύουν.
Γι’ α…

A Jewel Made in Greece στο Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης

Η έκθεση A Jewel Made in Greece μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα, ανοίγει τα φτερά της για τη Ν. Υόρκη, παρουσιάζοντας το ελληνικό κόσμημα σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης και desing του κόσμου.

Η κ. Μαίρη Σαμόλη που είναι η διοργανώτρια της έκθεσης το 2013 είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια ευέλικτη και καλαίσθητη πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να μετέχουν Έλληνες σχεδιαστές - παραγωγοί σύγχρονου κοσμήματος, αναπτύσσοντας έτσι ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον πολιτισμό της σύγχρονης τέχνης και στον πολιτισμό της ιστορίας του Ελληνικού κοσμήματος, με σκοπό να παρουσιάσει το σύγχρονο ελληνικό κόσμημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2014 η ιδέα πήρε σάρκα και οστά ξεκινώντας την παρουσίαση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μια ομαδική έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικό Κοσμήματος η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Πολλά ακόμη ελλ…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...