Η συνταγή αυτή, είναι από το τετράδιο της γιαγιάς. Να φανταστείτε ότι οι δοσολογίες ήταν σε οκάδες...
Κάθε Δεκέμβρη από τα παιδικά χρόνια αυτή η συνταγή έδινε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα, που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία.
Η συνταγή είναι φυσικά προσαρμοσμένη εκτός από δοκιμασμένη, εμπιστευθείτε τη!
Θα χρειαστούμε:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε τη σόδα και αφού αφρίσει το ρίχνουμε και αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και πλάθουμε μια μαλακιά ζύμη. Δοκιμάζουμε τη ζύμη, να δούμε αν πλάθεται όπως θέλουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια κόβουμε μικρές μπαλίτσες και τις πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, περνώντας τες πάνω από κάποιο ανάγλυφο σκεύος (η γιαγιά έβαζε ανάποδα ένα ανάγλυφο κρυστάλλινο μπωλ για γλυκό του κουταλιού) φροντίζοντας να έχουν στο κάτω μέρος τους μερικές τρυπούλες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη απορρόφηση του σιροπιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ετοιμάζοντας το σιρόπι, ως εξής:
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να ζεσταίνονται ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντάς το. Κατόπιν βγάζουμε τα κανελλογαρύφαλλα και ρίχνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα (κατά προτίμηση γιορτινή) και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Κάθε Δεκέμβρη από τα παιδικά χρόνια αυτή η συνταγή έδινε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα, που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία.
Η συνταγή είναι φυσικά προσαρμοσμένη εκτός από δοκιμασμένη, εμπιστευθείτε τη!
Θα χρειαστούμε:
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 2 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 1/2-1 φλ. αλεύρι
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα και 2-3 γαρύφαλλα
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε τη σόδα και αφού αφρίσει το ρίχνουμε και αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και πλάθουμε μια μαλακιά ζύμη. Δοκιμάζουμε τη ζύμη, να δούμε αν πλάθεται όπως θέλουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια κόβουμε μικρές μπαλίτσες και τις πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, περνώντας τες πάνω από κάποιο ανάγλυφο σκεύος (η γιαγιά έβαζε ανάποδα ένα ανάγλυφο κρυστάλλινο μπωλ για γλυκό του κουταλιού) φροντίζοντας να έχουν στο κάτω μέρος τους μερικές τρυπούλες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη απορρόφηση του σιροπιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ετοιμάζοντας το σιρόπι, ως εξής:
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να ζεσταίνονται ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντάς το. Κατόπιν βγάζουμε τα κανελλογαρύφαλλα και ρίχνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα (κατά προτίμηση γιορτινή) και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Προσοχή, θα γίνουν ανάρπαστα φροντίστε να καταναλωθούν με μέτρο!
Καλή επιτυχία!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!