Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Τα μελομακάρονα της γιαγιάς

Η συνταγή αυτή, είναι από το τετράδιο της γιαγιάς. Να φανταστείτε ότι οι δοσολογίες ήταν σε οκάδες...
Κάθε Δεκέμβρη από τα παιδικά χρόνια αυτή η συνταγή έδινε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα, που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία.
Η συνταγή είναι φυσικά προσαρμοσμένη εκτός από δοκιμασμένη, εμπιστευθείτε τη!

Θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι λάδι
2 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/4 φλ. ζάχαρη
1/2-1 φλ. αλεύρι
1/4 φλ. κονιάκ
1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1κουταλάκι γλυκού σόδα



Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού νερό
ξυλάκι κανέλα και 2-3 γαρύφαλλα


Πώς θα τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε τη σόδα και αφού αφρίσει το ρίχνουμε και αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και πλάθουμε μια μαλακιά ζύμη. Δοκιμάζουμε τη ζύμη, να δούμε αν πλάθεται όπως θέλουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια κόβουμε μικρές μπαλίτσες και τις πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, περνώντας τες πάνω από κάποιο ανάγλυφο σκεύος (η γιαγιά έβαζε ανάποδα ένα ανάγλυφο κρυστάλλινο μπωλ για γλυκό του κουταλιού) φροντίζοντας να έχουν στο κάτω μέρος τους μερικές τρυπούλες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη απορρόφηση του σιροπιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ετοιμάζοντας το σιρόπι, ως εξής:
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να ζεσταίνονται ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντάς το. Κατόπιν βγάζουμε τα κανελλογαρύφαλλα και ρίχνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα (κατά προτίμηση γιορτινή) και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Προσοχή, θα γίνουν ανάρπαστα φροντίστε να καταναλωθούν με μέτρο! 
Καλή επιτυχία!...

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Αν σ' αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο...

(από πού προήλθε η φράση) Το 1788 η Ρωσία ξεσήκωσε για δεύτερη φορά τον ελληνισμό εναντίων των Τούρκων. Μεγάλος ήρωας της επανάστασης αυτής αναδείχτηκε ο θαλασσομάχος Λάμπρος Κατσώνης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...