Αλήθειες και ψέμματα για τα μαγνητάκια ψυγείου



Πολλά γράφτηκαν τους τελευταίους μήνες για τα μαγνητάκια που κοσμούν την πόρτα του ψυγείου μας και την επικινδυνότητά τους.Η είδηση φαίνεται να ξεκίνησε από το διαδίκτυο και όπως ανέφεραν πολλά site, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Princeton, διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα που φυλάμε στο ψυγείο, το οποίο είναι στολισμένο με μαγνητάκια είναι εν δυνάμει επικίνδυνα για την υγεία μας, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δέχονται από τους μαγνήτες.
Αρκετά ήταν τα site που ανάφεραν ότι οι ερευνητές μελέτησαν για μήνες, δύο ομάδες ποντικών. Στη μία έδιναν τρόφιμα που διατηρούσαν σε ψυγείο με μαγνητάκια στην πόρτα του και στην άλλη, τρόφιμα που διατηρούσαν σε ψυγείο, χωρίς μαγνητάκια στην πόρτα του. 
Στο τέλος της έρευνας διαπίστωσαν πως, τα ποντίκια που έτρωγαν τροφή από το ψυγείο με τα μαγνητάκια παρουσίασαν μέχρι και οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκινικό όγκο. Ο λόγος οφείλεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των διακοσμητικών μαγνητών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαγνήτες που έρχονται σε επαφή με μια ηλεκτρική συσκευή, τείνουν να υπερπλασιάζουν την ακτινοβολία τους και το μαγνητικό τους πεδίο, με αποτέλεσμα αυτή να διαπερνά την πόρτα του ψυγείου και να κάνει τα τρόφιμα βλαβερά για την υγεία μας.

Μια αντίθετη επιστημονική άποψη όμως λέει ότι, τα μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία για τους εξής λόγους:
* Οι μαγνήτες δεν παράγουν ακτινοβολία
* Τα διακοσμητικά μαγνητάκια, είναι μόνιμοι μαγνήτες με ασθενή πεδία.
* Η δύναμη των μαγνητών μειώνεται με την απόσταση.
* Τα μαγνητικά πεδία δεν έχουν κάποια ορατή ή μόνιμη επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Η χρήση μεγάλου και ισχυρού μαγνήτη στην μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι ασφαλής.
Αν τώρα στα παραπάνω προσθέσουμε και τα ακόλουθα,
* Τα ψυγεία χρησιμοποιούν μαγνήτες για να κρατήσουν τις πόρτες κλειστές και ηλεκτρικούς κινητήρες που έχουν μαγνήτες, για να δημιουργήσουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτά είναι σίγουρα σε πιο κοντινή απόσταση με τα τρόφιμα και βέβαια ισχυρότερα από κάθε διακοσμητικό μαγνήτη.
* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, ECDC) δεν επιβεβαίωσε τα άρθρα αυτά που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο του Princeton δεν έχει στα αρχεία του, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι, μετά το σάλο που ξέσπασε,
σίγουρα θα νιώσουμε μπερδεμένοι γύρω από το θέμα.

Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα για τα καημένα τα μαγνητάκια, που πολλοί από μας κάνουν συλλογή, πάνω στην πόρτα του ψυγείου;

Ήταν η έρευνα ψεύτικη ή αποσοβήθηκε για λόγους που δεν γνωρίζουμε;
Ασφαλής απάντηση ίσως και να μην υπάρχει, όμως κάλλιστα μπορούμε να λάβουμε υπ' όψη μας, ότι τα μαγνητάκια αυξάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη συσκευή μας (σύμφωνα με τους ειδικούς) και παρόλο που ενδεχομένως να μην κάνουν κακό στην υγεία μας, σίγουρα κάνουν κακό στην τσέπη μας!
Γι' αυτό, πριν φτάσουμε στο σαιξπηρικό ερώτημα "να τα αφήσω στο ψυγείο ή να μην τα αφήσω" η καλύτερη κίνηση για προληπτικούς, ψυχολογικούς αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους, είναι να κρατήσουμε τη συλλογή μας, μακριά από την πόρτα του ψυγείου μας. 
Έτσι για σιγουριά!...

πηγές πληροφοριών: iatropedia.gr, bletsas.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram