Γνωρίζετε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης;


Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ( Μ.Ε.Π.Τ.) είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών και ιδρύθηκε το 1994 από το Σωματείο Φίλων του ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς. 

Είναι αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.

Σκοπός του είναι, η ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης και ειδικότερα:

• η διαφύλαξη, μελέτη και προβολή της παιδικής τέχνης

• η αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους

• η οργάνωση εκπαιδευτικών και εικαστικών δραστηριοτήτων

• η οργάνωση Διαγωνισμών Παιδικής Ζωγραφικής

• η ανανέωση εκθέσεων παιδικής τέχνης στο χώρο του

• η ανταλλαγή εκθέσεων με Μουσεία, Ιδρύματα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Εστιάζει στην εκπαίδευση μέσω της τέχνης προτείνοντας ένα νέο πρότυπο Μουσείου-Σχολείου

Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, και επιδιώκει τη συνεργασία με επιστήμονες, ερευνητές, και όσους ενδιαφέρονται για την παιδική τέχνη.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα και εμπλουτίζονται ανά έτος.


Από αυτό, οργανώθηκε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Παιδική Τέχνη-Σύγχρονη Τέχνη» με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του.

Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στις 14 & 15 Οκτωβρίου 2005, στο Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με εισηγήσεις Ακαδημαϊκών, διακεκριμένων Πανεπιστημιακών, εξειδικευμένων επιστημόνων, εικαστικών με εμπειρία στην εκπαίδευση και στελεχών του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Το Συνέδριο στόχευε στην κατανόηση της σημασίας της γλώσσας του παιδικού σχεδίου, εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους η αναγκαία φωνή της παιδικής έκφρασης συντελεί στην πορεία εξέλιξης του παιδιού προς ένα δημιουργικό άτομο.
Ο Διευθυντής του Museo Cantonale d’ Arte, στο Lugano της Ελβετίας, Marco Franciolli παρουσίασε την έκθεση “Les enfants terribles” που οργανώθηκε από το αντίστοιχο Μουσείο με αντικείμενο τη Γλώσσα της Παιδικής Ηλικίας στην Τέχνη, 1909-2004, η οποία ενέπνευσε κορυφαίους ζωγράφους όπως ο Picasso, Klee, Mirό, Kandinsky. 


Με τον τίτλο: "Μια στιγμή από το Καρναβάλι. Να ΄μαι κι εγώ!" την Κυριακή 23/2, υποδέχεται τα παιδιά για μασκάρεμα.

Στην επίσκεψή σας μπορείτε να δείτε τις εξής εκθέσεις: 
"Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος".
"Αν τα δέντρα μιλούσαν".
"Στο εργαστήριο με τον Γκίκα".
Διάρκεια εκθέσεων ως 15 Ιουνίου 2014.

Βρίσκεται Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, στην Πλάκα


Πηγή: childrensartmuseum.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram