Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Μασάτε καλά, για να μη ...τσιμπολογάτε!

Αν θέλετε να απολαύσετε εδέσματα χωρίς ενοχές και να χάσετε κιόλας βάρος, προσέξτε πώς τρώτε! Αυτό συνιστούν βρετανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι το κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους είναι το πόσο καλά μασάμε το φαγητό μας.
Η σχετική μελέτη έδειξε πως όποιος μασάει κάθε μπουκιά του επί 30 δευτερόλεπτα όχι μόνο "κόβει" την όρεξή του, αλλά περιορίζει δραματικά τη λαχτάρα του για σοκολάτες, γλυκά και τσιμπολογήματα που είναι μερικοί από τους κύριους υπαίτιους της αύξησης του σωματικού βάρους.

Στη σχετική μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ, οι εθελοντές που μασούσαν καλά το μεσημεριανό τους έτρωγαν τα μισά σνακ το απόγευμα από εκείνους που μασούσαν βιαστικά.
Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η καλή μάσηση της τρογής σε ένα γεύμα, μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στη διάρκειά του, η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά επηρεάζει την κατανάλωση θερμίδων και την υπόλοιπη μέρα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές του Μπέρμιχαμ στην επιθεώρηση "Appetite", στη μελέτη τους συμμετείχαν 43 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι έμεινα νηστικοί για 2 ώρες πριν αρχίσει το πείραμα.
Σε κάθε εθελοντή δόθηκε ένα πιάτο με πανομοιότυπα σάντουιτσ με ζαμπόν και τυρί.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες. Η πρώτη κλήθηκε να φάει ως συνήθως. Η δεύτερη να κάνει παύση 10 δευτερολέπτων πριν καταπιεί κάθε μπουκιά και η τρίτη να μασάει κάθε μπουκιά επί 30 δευτερόλεπτα πριν την καταπιεί.
Δυο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του γεύματος οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές τους, ένα μπωλ γεμάτο γλυκίσματα με γεύση φρούτων κι ένα άλλο γεμάτο σοκολατάκια με καραμέλα, ζητώντας τους να φάνε όσο ήθελαν, βαθμολογόντας την πείνα τους και την απόλαυση που έπερναν από αυτά.
Οι φοιτητές που είχαν φάει το μεσημεριανό τους με την συνήθη ταχύτητα και όσοι έκαναν παύση πριν καταπιούν, κατανάλωσαν περίπου την ίδια ποσότητα γλυκισμάτων. Όσοι όμως μασούσαν κάθε μπουκιά τους 30 δευτερόλεπτα, έφαγαν τα μισά γλυκά.
Η αλήθεια είναι όμως, πως αυτό είχε ένα τίμημα. Οι εθελοντές της ομάδας της παρατεταμένης μάσησης ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από το φαγητό τους και αποκόμισαν λιγότερη απόλαυση από αυτό και τα γλυκίσματα, όπως γράφουν οι ερευνητές. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη μάσηση ήταν μια νέα και αρκετά κοπιώδης εμπειρία γι' αυτούς.
Γιατί όμως τρώει λιγότερο όποιος μασάει καλά την μπουκιά του; Οι ερευνητές εικάζουν πως όταν συγκεντρωνόμαστε τόσο πολύ στη διαδικασία του φαγητού, ο εγκέφαλος θυμάται επί περισσότερες ώρες κάθε γεύμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περισσότερο την ενεργοποίηση του μηνύματος πρόσληψης νέας τροφής.
Δεν αποκλείεται πάντως, να είναι τόσο δυσάρεστη η παρατεταμένη μάσηση για τον εγκέφαλο, ώστε να απωθεί την ιδέα νέας κατανάλωσης τροφής ακόμα κι αν αυτή είναι κάτι γλυκό που φυσιολογικά θα λαχταρούσε πολύ!

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...