Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Μασάτε καλά, για να μη ...τσιμπολογάτε!

Αν θέλετε να απολαύσετε εδέσματα χωρίς ενοχές και να χάσετε κιόλας βάρος, προσέξτε πώς τρώτε! Αυτό συνιστούν βρετανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι το κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους είναι το πόσο καλά μασάμε το φαγητό μας.
Η σχετική μελέτη έδειξε πως όποιος μασάει κάθε μπουκιά του επί 30 δευτερόλεπτα όχι μόνο "κόβει" την όρεξή του, αλλά περιορίζει δραματικά τη λαχτάρα του για σοκολάτες, γλυκά και τσιμπολογήματα που είναι μερικοί από τους κύριους υπαίτιους της αύξησης του σωματικού βάρους.

Στη σχετική μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ, οι εθελοντές που μασούσαν καλά το μεσημεριανό τους έτρωγαν τα μισά σνακ το απόγευμα από εκείνους που μασούσαν βιαστικά.
Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η καλή μάσηση της τρογής σε ένα γεύμα, μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στη διάρκειά του, η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά επηρεάζει την κατανάλωση θερμίδων και την υπόλοιπη μέρα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές του Μπέρμιχαμ στην επιθεώρηση "Appetite", στη μελέτη τους συμμετείχαν 43 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι έμεινα νηστικοί για 2 ώρες πριν αρχίσει το πείραμα.
Σε κάθε εθελοντή δόθηκε ένα πιάτο με πανομοιότυπα σάντουιτσ με ζαμπόν και τυρί.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες. Η πρώτη κλήθηκε να φάει ως συνήθως. Η δεύτερη να κάνει παύση 10 δευτερολέπτων πριν καταπιεί κάθε μπουκιά και η τρίτη να μασάει κάθε μπουκιά επί 30 δευτερόλεπτα πριν την καταπιεί.
Δυο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του γεύματος οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές τους, ένα μπωλ γεμάτο γλυκίσματα με γεύση φρούτων κι ένα άλλο γεμάτο σοκολατάκια με καραμέλα, ζητώντας τους να φάνε όσο ήθελαν, βαθμολογόντας την πείνα τους και την απόλαυση που έπερναν από αυτά.
Οι φοιτητές που είχαν φάει το μεσημεριανό τους με την συνήθη ταχύτητα και όσοι έκαναν παύση πριν καταπιούν, κατανάλωσαν περίπου την ίδια ποσότητα γλυκισμάτων. Όσοι όμως μασούσαν κάθε μπουκιά τους 30 δευτερόλεπτα, έφαγαν τα μισά γλυκά.
Η αλήθεια είναι όμως, πως αυτό είχε ένα τίμημα. Οι εθελοντές της ομάδας της παρατεταμένης μάσησης ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από το φαγητό τους και αποκόμισαν λιγότερη απόλαυση από αυτό και τα γλυκίσματα, όπως γράφουν οι ερευνητές. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη μάσηση ήταν μια νέα και αρκετά κοπιώδης εμπειρία γι' αυτούς.
Γιατί όμως τρώει λιγότερο όποιος μασάει καλά την μπουκιά του; Οι ερευνητές εικάζουν πως όταν συγκεντρωνόμαστε τόσο πολύ στη διαδικασία του φαγητού, ο εγκέφαλος θυμάται επί περισσότερες ώρες κάθε γεύμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περισσότερο την ενεργοποίηση του μηνύματος πρόσληψης νέας τροφής.
Δεν αποκλείεται πάντως, να είναι τόσο δυσάρεστη η παρατεταμένη μάσηση για τον εγκέφαλο, ώστε να απωθεί την ιδέα νέας κατανάλωσης τροφής ακόμα κι αν αυτή είναι κάτι γλυκό που φυσιολογικά θα λαχταρούσε πολύ!

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Τα αγαπημένα του μήνα

Μια θάλασσα...

Δως μου μια θάλασσα να σεργιανίσω Δως μου μια θάλασσα να πιω Δως μου μια θάλασσα να σου αποδείξω Πόσο στ’ αλήθεια σ’ αγαπώ
Να την οργώσω, να τη γυρίσω Απ’ άκρη σ’ άκρη να τη διαβώ Σκαρί να φτιάξω να ταξιδέψω Και να σου φέρω το θησαυρό
Αυτόν που κρύψαν τρανοί κουρσάροι Αυτόν που ζήλεψε όλη η γη Αυτόν που λένε οι ποιητάδες Κι όλου του κόσμου οι ναυαγοί
Αυτόν θα φέρω και θ’ ακουμπήσω Μέσα στα χέρια σου τα δυο Να δω τα μάτια σου να λάμπουν Κι ένα χαμόγελο γλυκό
Κι αν με ρωτήσεις πώς τον λένε «Αθανασία» θα σου πω! Γιατί να ξέρεις, την κερδίζεις όσο σου λένε «σ’ αγαπώ»!


Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ευχές

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ηπείρου

Το πιο σημαντικό έθιμο της Ηπείρου που μάλιστα αναφέρεται και στα τοπικά κάλαντα, είναι τα σπάργανα του Χριστού. Τα σπάργανα δεν είναι άλλο από τηγανίτες στην πλάκα, ένα νοστιμότατο τοπικό γλύκισμα, μελωμένο με ζαχαρόνερο και πασπαλισμένο με καρύδια και κανέλα και τις έφτιαχναν την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια ήταν μαζεμένη κοντά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί έψηναν τις τηγανίτες, πάνω σε πυρωμένη πλάκα.
Σύμφωνα με την παράδοση αυτά ήταν τα σπάργανα του Χριστού, στη φάτνη...
Αν θελήσετε να τις δοκιμάσετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...