Το λεξικό της διακόσμησης



Το σπίτι μας, ο προσωπικός μας χώρος είναι το καταφύγιό μας. Εκεί όπου ο καθένας από μας περνά χρόνο με την οικογένειά του και "γεμίζει" τις μπαταρίες του, για τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Είναι για όλους σημαντικό να είναι ευχάριστος λειτουργικός και να μπορεί να ανανεώνεται δίνοντάς μας έτσι ένα τόνο αισιοδοξίας. Αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα χρήματα για να γίνει. Πολλές φορές μια διαφορετική διάταξη των επίπλων ή των διακοσμητικών μας, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Αν ρίξουμε μια ματιά σε περιοδικά διακόσμησης σπιτιού, θα διαπιστώσουμε πως εκτός από τις χρηστικές συμβουλές, που μας δίνουν, μιλούν για κατηγορίες στυλ οι οποίες δεν είναι γνωστές ή σαφείς σε όλους μας μόνο από το όνομά τους. Εμείς βρήκαμε το "λεξικό" των στυλ διακόσμησης και τι αφορά το καθένα, έτσι ώστε να τα έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας και να ξέρουμε, σε τι αναφέρονται όσοι μιλούν γι' αυτά.


Ethnic (Έθνικ): Είναι το παραδοσιακό στιλ που χαρακτηρίζει κάθε χώρα και πολιτισμό. Έθνικ λοιπόν δεν είναι μόνο το ινδονησιακό, είναι και το ελληνικό νησιώτικο στιλ. Tα τελευταία χρόνια το έθνικ έχει γίνει πιο ευέλικτο και εμφανίζεται σε μια πιο σικ εκδοχή, αναπτύσσοντας παρακλάδια που προσδιορίζονται ως neoethnic και ethnic chic, ενδεικτικά του ότι οι νέες τάσεις εμπνέονται από την παράδοση. Γι' αυτό μην παραξενευτείτε αν δείτε ένα δερμάτινο ανατολίτικο πουφ σε μια νέον απόχρωση.


Art deco (Αρτ Ντεκό): Tο κίνημα που επηρέασε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και το ντιζάιν μεταξύ 1925-1940. Πολυτέλεια, λάμψη και λειτουργικότητα είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Επανήλθε δριμύτερο στη δεκαετία του 1980 μέσω της γραφιστικής τέχνης. Γεωμετρικά σχήματα, λάκα, δέρμα, ανοξείδωτο ατσάλι και ξύλο είναι τα βασικά υλικά αυτής της τάσης.



Metropolitan (Μετροπόλιταν): Ξεκίνησε από τα αστικά διαμερίσματα στο κέντρο των μεγαλουπόλεων. Πρόκειται για ένα λιτό, καθαρό στιλ, με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής στο κέντρο κάθε πόλης. 


Vintage (Βίντατζ): Kι όμως, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ο όρος δεν προέρχεται από τη μόδα ή μια συγκεκριμένη εποχή, αλλά από... την οινοποιία! Επειδή λοιπόν ο όρος χαρακτηρίζει ένα καλό κρασί μιας συγκεκριμένης χρονιάς, τον χρησιμοποιούμε και στη διακόσμηση για οτιδήποτε παλιό επανέρχεται στη μόδα λόγω της ιδιαίτερης αξίας του. 

Country (Κάντρι): Ναι, σωστά πάει το μυαλό σας στα εξοχικά σπίτια της Αγγλίας. Ρομαντισμός, πατίνες, λευκά ξύλα και μοτίβα που «βγαίνουν» από τις πορσελάνες τσαγιού χαρακτηρίζουν το αξεπέραστο αυτό στιλ.


Colonial (Αποικιακό): Πήρε το όνομά του από τις αποικίες που είχαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Αφρική και την Ασία τη χρονική περίοδο 1600-1850. Φανάρια, κολόνες και αίθρια, στοιχεία που έφεραν οι Eυρωπαίοι στις νέες αποικίες, ανακατεύτηκαν με τα εξωτικά ντόπια στοιχεία δημιουργώντας το αποικιακό στιλ. 


Shabby (Σάμπυ) σημαίνει ατημέλητο. Φθαρμένα έπιπλα, «περασμένα» με την πατίνα του χρόνου αλλά και με πολλές στρώσεις από χρώμα είναι τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στιλ. Φλοράλ υφάσματα και έπιπλα και αντικείμενα παλιά ή ανακυκλωμένα προσδιορίζουν ένα στιλ που έχει επιρροές από το country. 


Eclectic (Εκλέκτικ): Συγκεντρώνει διαφορετικά στοιχεία, εποχές και μόδες σε ένα στιλ, το οποίο δεν είναι άλλο από τον επονομαζόμενο εκλεκτικισμό. Εδώ όλα επιτρέπονται! H αλλαγή χρήσης των επίπλων και ο τρόπος έκθεσής τους οδηγούν σε ένα στιλ που αναδεικνύει όσο κανένα άλλο την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη.



Baroque (Mπαρόκ): Tο χαρακτηρίζουν η μεγαλοπρέπεια, η λάμψη, τα περίτεχνα σκαλίσματα, η πολυτέλεια και ο μαξιμαλισμός. Εμπνευσμένο από το αυτοκρατορικό στιλ, χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 18ου. Ένα στιλ που στοχεύει κυρίως στον εντυπωσιασμό και το οποίο έχει εξελιχθεί αρκετά από την εποχή του Λουδοβίκου, γοητεύοντας ακόμα και σήμερα στην πιο λάιτ εκδοχή του.



Retro (Pετρό): Σημαίνει επιστροφή, αναβίωση του παλιού και χαρακτηρίζεται από μια νότα νοσταλγίας.
Retrospective: Αφορά ουσιαστικά τη μεταπολεμική περίοδο 1940-1960. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό στιλ που μας έχει αφήσει κληρονομιά σημαντικές επιρροές από την εποχή εκείνη. 


Loft (Λοφτ): H τάση που διαμόρφωσε και ολόκληρο στιλ προέκυψε από τη μετατροπή βιομηχανικών χώρων σε κατοικίες. Tο πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτό είναι ο ενιαίος χώρος. Λιτές επιφάνειες και υλικά όπως το μέταλλο, το γυαλί και το τσιμέντο παραπέμπουν στο industrial, που δανείζεται τα βιομηχανικά στοιχεία και υλικά ενός επαγγελματικού χώρου και μπορεί να ενσωματωθεί ως στιλ σε οποιονδήποτε χώρο. Τέτοια στοιχεία βλέπουμε σήμερα σε κάθε σπίτι, ακόμα και ο πάγκος εργασίας στην κουζίνα μας είναι εμπνευσμένος από αυτό το στιλ.

Ο τρόπος που είναι διακοσμημένο ένα σπίτι, αντανακλά το προσωπικό γούστο του κάθε ιδιοκτήτη και την αισθητική του, πολλές φορές μάλιστα και το χαρακτήρα του.



πηγή πληροφοριών: e-go.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram