Λεμονάκι μυρωδάτο...


Το πασίγνωστο αγαπημένο λεμόνι, είναι από τα σπουδαιότερα και πολλαπλά χρησιμοποιούμενα, για οικιακή χρήση φυσικά φάρμακα, ενώ παράλληλα αποτελεί και τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μια βιταμίνη, που ως γνωστό, βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης ενάντια στις μολύνσεις.

Αυτό κάνει το λεμόνι πολύτιμο για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Προληπτικά χορηγείται για πολλές παθήσεις, όπως αυτές των μολύνσεων του στομάχου, των προβλημάτων του κυκλοφορικού και της αρτηριοσκλήρωσης (πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων).
Οι λεμονιές πιστεύεται ότι είναι ιθαγενή δέντρα της Ινδίας, τα οποία καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2ο μ.Χ. αιώνα και φύονται στις Μεσογειακές χώρες και στα υποτροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Η αναπαραγωγή τους γίνεται με σπόρους κατά τη διάρκεια της άνοιξης, προτιμούν καλά στραγγισμένα εδάφη και μπόλικο ήλιο. Οι καρποί συλλέγονται το χειμώνα, όπου η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι μεγαλύτερη.
Οι βασικές δράσεις του λεμονιού είναι: 
Αντισηπτικό, αντιρευματικό, αντιβακτηριακό, αντιοξειδωτικό, μειώνει τον πυρετό.
Μπορεί προληπτιτκά να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους, που είναι επιρρεπείς στην αρτηριοσκλήρωση, στις λοιμώξεις και στον πυρετό. 
Η ικανότητά του να ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, βοηθάει την πρόληψη των διαταραχών του κυκλοφορικού συστήματος και της αιμορραγίας των ούλων. 
Είναι επίσης χρήσιμο ως γενικό τονωτικό για πολλές χρόνιες παθήσεις, αφού πάνω απ' όλα συντελεί στην διατήρηση της καλής υγείας.
Ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων, ολόκληρος ο καρπός και ιδιαίτερα η ψίχα, θεραπεύει την αρτηριοσκλήρωση, τα αδύναμα τριχοειδή αγγεία και τους κιρσούς.
Ο χυμός του λεμονιού είναι καλός για τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις λοιμώξεις του στήθους. 
Δρα και ως τονωτικό για το συκώτι και το πάγκρεας, βελτιώνει την όρεξη και βοηθάει στην αποκατάσταση της οξύτητας του στομάχου, στα έλκη, στην αρθρίτιδα, στην ουρική αρθρίτιδα και στους ρευματισμούς, ενώ διαλύει τους εντερικούς σκώληκες.
Το λεμόνι περιέχει αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη, ένα έλαιο που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων. 
Αποτελεί επίσης ένα σπουδαίο αντιγηραντικό, καθώς η βιταμίνη C που περιέχει, βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες. 
Χρησιμοποιήστε το μόνοι σας:
Για το κρυολόγημα και τη γρίπη: 
Ανακατέψτε 20 ml χυμό λεμονιού με 50 ml ζεστό νερό, μία λιωμένη σκελίδα σκόρδο και μια πρέζα κανέλα. Πιείτε το τρεις φορές τη μέρα και θα νιώσετε καλύτερα.
Για τον ερεθισμένο λαιμό: 
Αραιώστε 20 ml χυμό λεμονιού με 20 ml ζεστό νερό και κάντε με αυτό γαργάρες. 
Ακμή: 
Επαλείψτε με σκέτο χυμό λεμονιού την πυώδη περιοχή ή διαλύστε 1 κουταλιά του γλυκού χυμό σε μία κουταλιά της σούπας νερό και κάντε πλύσεις του δέρματος, δύο φορές τη μέρα.
Κατά της κυτταρίτιδας: 
Στύψτε δύο λεμόνια και μετά το μπάνιο σας αλείψτε την επίμαχη περιοχή αφήνοντας το χυμό για 2 με 3 λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάλτε με άφθονο χλιαρό νερό.
Για τα τσιμπήματα: 
Χρησιμοποιήστε επίσης χυμό λεμονιού, για άμεση ανακούφιση.
Αν το πρωί που ξεκινάμε τη μέρα μας, πιούμε ένα ποτήρι νερό μέσα στο οποίο έχουμε στάξει μερικές σταγόνες λεμονιού, εξασφαλίζουμε για τον οργανισμό μας, όλα τα οφέλη αυτού του τόσο ευεργετικού εσπεριδοειδούς!






πηγή: Βοτανοθεραπεία - Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram