Πολλές φορές οι άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα και είναι μόνοι με αποτέλεσμα να μη ξέρουν ή να μην μπορούν να αντιδράσουν και έτσι να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους. Στο περιοδικό του γενικού Νοσοκομείου του Rochester, δημοσιεύτηκαν οδηγίες για ανάλογες περιπτώσεις που μπορεί να σώσουν τη ζωή πολλών.
Ας υποθέσουμε πως είναι απόγευμα και γυρνά κάποιος από τη δουλειά μόνος και πολύ κουρασμένος σωματικά και ψυχολογικά.
Ξαφνικά αισθάνεται ένα φοβερό πόνο στο στήθος που επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Είναι μακριά από νοσοκομείο και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να φτάσει ως εκεί.
Τι πρέπει να κάνει;
Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε ανάλογη θέση μόνοι και αβοήθητοι. Από τη στιγμή που η καρδιά αρχίζει να μη λειτουργεί κανονικά, απομένουν 10 δευτερόλεπτα μέχρι να χάσει κάποιος τις αισθήσεις του.
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;
Όσο κι αν ακούγεται παράλογο (για τη στιγμή) δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Αντίθετα, πρέπει να ξεκινήσει να βήχει έντονα και επαναλαμβανόμενα.
Πριν το βήχα, να προηγείται βαθιά ανάσα. Ο βήχας να είναι βαθύς και παρατεταμένος σα να βγάζει φλέμα από το βάθος του στήθους.
Η ανάσα και ο βήχας να επαναλαμβάνονται κάθε δύο δευτερόλεπτα χωρίς σταματημό. Όλα αυτά, μέχρι να έρθει βοήθεια ή να επανέλθει η καρδιά σε σωστή λειτουργία.
Οι βαθιές ανάσες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες, ενώ οι κινήσεις που προκαλεί ο βήχας πιέζουν την καρδιά και εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος.
Επίσης ο βήχας βοηθά την καρδιά να ανακτήσει το φυσιολογικό της ρυθμό και μ' αυτό τον τρόπο να κερδίσει ο "ασθενής" χρόνο μέχρι να βρεθεί στο νοσοκομείο.
Σήμερα λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, εμφράγματα συμβαίνουν σε όλες τις ηλικίες.
Καλό είναι να γνωρίζουμε.
πηγή: Περιοδικό Γ. Νοσοκομείου Rochester, τεύχος 240
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!