Να μιλήσουμε για Deja Vu;



Ας ξεκινήσουμε από την ερμηνεία. Ο όρος "deja vu" είναι γαλλικός και σημαίνει "ήδη ειδωμένο". Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ο αντίστοιχος όρος είναι "προμνησία".

Με αυτές τις λέξεις ορίζεται η ιδέα ή καλύτερα η αντίληψη, πολλές φορές και πεποίθηση, πως μια κατάσταση την έχουμε ξανά βιώσει στο παρελθόν.

Είναι κάτι που συμβαίνει στους ανθρώπους κυρίως μεταξύ των 15 και 25 χρόνων, ιδιαίτερα αν αυτοί αγχώνονται και κουράζονται υπερβολικά. Μάλιστα, συνήθως είναι άνθρωποι ανώτερου κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου, που ταξιδεύουν συχνά.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί σε ανάλογη θέση. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως πάνω από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και μάλιστα συνοδεύεται από την αίσθηση του "μυστηριώδους" και ανεξήγητου φαινομένου καθώς και τη σιγουριά πως αυτό που βιώνεται τώρα, έχει ως εμπειρία υπάρξει πραγματικά, στο παρελθόν.

Το deja vu (προμνησία) δεν είναι σύγχρονη "ανακάλυψη" αν κρίνει κανείς από τα λογοτεχνικά κείμενα του παρελθόντος που αναφέρονται σ' αυτή.

Τι όμως πραγματικά συμβαίνει; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γι' αυτό.

Το φαινόμενο έχει ερευνηθεί τα τελευταία χρόνια και από ψυχολογική και από νευροφυσιολογική σκοπιά και η εξήγηση που δίνεται, αφορά μια ανωμαλία της μνήμης. Ο εγκέφαλος δηλαδή, εσφαλμένα πιστεύει πως έχει καταγράψει μια εμπειρία, ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό, το άτομο που πιστεύει πως η συγκεκριμένη εμπειρία του έχει ξανασυμβεί, δεν είναι σε θέση να θυμηθεί σε ποια χρονική στιγμή έχει ξανασυμβεί και με ποιες συνθήκες.

Μια δεύτερη θεωρία υποστηρίζει πως οι καταστάσεις μοιάζουν γνωστές γιατί οι πληροφορίες έχουν εισαχθεί στον εγκέφαλο του ατόμου, όταν η προσοχή του ήταν στραμμένη αλλού.

Μια τρίτη θεωρία είναι αυτή του Ολογράμματος, η οποία υποστηρίζει πως το deja vu συμβαίνει όταν ένα στοιχείο του περιβάλλοντος μοιάζει με μέρος μιας ανάμνησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναπαραγωγή της σε τρισδιάστατη μορφή, ενώ η θεωρία της καθυστερημένης όρασης έρχεται να αποδώσει την εμφάνιση του deja vu στην καθυστερημένη έλευση του ερεθίσματος στον εγκέφαλο από το ένα μάτι στο άλλο με αποτέλεσμα το δεύτερο ερέθισμα να θεωρείται από τον άνθρωπο, ανάμνηση του πρώτου.

Τρία είναι τα ήδη της προμνησίας. Το πρώτο είναι το deja vecu, που σημαίνει "αυτό το έχω ξαναδεί" και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της προμνησίας. Δεύτερο είναι το deja senti που σημαίνει "αυτό το έχω ξανανιώσει" και είναι μια συναισθηματική κατάσταση και τρίτο είναι το deja visite, που σημαίνει "αυτό το έχω ξανά επισκεφθεί" δίνοντας σ' αυτή την αίσθηση συγκεκριμένες γεωγραφικές διαστάσεις.

Όπως είναι φυσικό η προμνησία (deja vu) έχει πυροδοτήσει τη φαντασία και έγινε αφορμή να γίνουν ακόμα και ταινίες αλλά και τραγούδια, δίνοντας έτσι μια ακόμα πιο μυστηριακή διάσταση, σε ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο, για τους επιστήμονες τουλάχιστον.






πηγή: wikipedia.org
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram