Όταν τα παιδιά ντύνονταν Πιερότοι και Κολομπίνες...



Βλέποντας παλιές ελληνικές ταινίες διαπιστώνει κανείς πως η ενδυμασία των αποκριών έχει κι αυτή τη μόδα της. Μπορεί σήμερα τα παιδιά να διαλέγουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τις στολές τους, με επικρατέστερες αυτές των ηρώων παραμυθιών ή cartoon, τις παλαιότερες δεκαετίες όμως τα πράγματα ήταν λίγο πιο απλά...

Εμπνευσμένες από την Κομέντια ντελ άρτε (Commedia dell'arte) οι στολές ήταν λιγότερο πρωτότυπες και περισσότερο κλασσικές.

Στα μπαλ μασκέ της δεκαετίας του 1950 εκτός των άλλων έβρισκε κανείς Αρλεκίνους, Κολομπίνες, Πουλτσινέλους και άλλους χαρακτήρες της λαϊκής ιταλικής κωμωδίας.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η κομέντια ντελ άρτε και οι ήρωες που την αντιπροσωπεύουν.

Commedia dell’arte σημαίνει κατά λέξη κωμωδία της τέχνης, κωμωδία δηλαδή που δημιουργείται από επαγγελματίες ηθοποιούς σε αντίθεση με τους ερασιτέχνες της λόγιας κωμωδίας. Μιλάμε για ένα σύνολο λαϊκών θεατρίνων οι οποίοι έφτιαχναν μόνοι τους τα κοστούμια και τις μάσκες τους και με τη διαμόρφωση της φωνής αλλά και τη στάση του σώματος, δημιουργούσαν τους χαρακτήρες. Βλέπετε στηριζόταν περισσότερο στον ηθοποιό και λιγότερο στον συγγραφέα.

Η Commedia dell'arte καθιέρωσε την αναπαραστατική κίνηση σαν διεθνή γλώσσα έκφρασης. Σ' αυτή, βασίστηκαν μεταγενέστεροι κορυφαίοι ηθοποιοί όπως ο Charlie Chaplin, για να δημιουργήσουν δικούς τους διάσημους ρόλους. Ένας από τους γνωστότερους δραματουργούς του 20ου αιώνα, ο Ντάριο Φο (νόμπελ λογοτεχνίας 1997), χρησιμοποίησε επίσης τεχνικές της Commedia dell'arte.

Ας δούμε έναν έναν, τους χαρακτήρες.


Αρλεκίνος
Ένας από τους βασικούς χαρακτήρες, που το όνομά του σημαίνει "μικρός διάβολος". Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπηρέτη με αφεντικά άλλοτε τον Πανταλόνε και άλλοτε τον Ντοτόρε ή τον Καπιτάνο, ενώ τις περισσότερες φορές "συμπρωταγωνίστριά" του έχει την Κολομπίνα. Φορά πολύχρωμο μπαλωμένο κοστούμι.

Κολομπίνα
Παμπόνηρη, γλυκιά, ναζιάρα, τσαχπίνα και ερωμένη του Αρλεκίνου, με χόμπι το κουτσομπολιό που κάνει όλους ανάστατους. Η μοναδική γυναίκα της παρέας, φορά μάσκα που καλύπτει μόνο τα μάτια της.

Πανταλόνε
Ένας γέρο - τσιγκούνης, που η μόνη του έγνοια είναι πώς να μαζέψει χρήματα. Το κακό για κείνον είναι πως μονίμως γίνεται θύμα, αφού είναι πάντα ερωτευμένος. Φορά κίτρινες παντόφλες και κόκκινο καλσόν, ενώ έχει πάντα κρεμασμένο πάνω του ένα πουγκί με χρυσά νομίσματα, με τέτοιο τρόπο που να το βλέπουν όλοι.


Πιερότος
Είναι απλοϊκός, αφελής και τίμιος υπηρέτης, κάνει συνεχώς γκάφες και βρίσκεται μονίμως σε μπελάδες αφού του είναι αδύνατο να κρύψει την αλήθεια. Είναι ο μόνος που δεν φορά μάσκα, αλλά βάφει το πρόσωπό του λευκό και ντύνεται στα λευκά.

Πουλτσινέλο
Φλύαρος, ζωηρό, χωρατατζής, περισσότερο βάρβαρος παρά έξυπνος. Φορά φαρδιά λευκή μπλούζα και ζώνη στη μέση, που τονίζει τη μεγάλη κοιλιά του, ενώ διαθέτει και καμπούρα.

Καπιτάνο
Φαφλατάς, κορδωμένος και αστείος. Παληκαράς μόνο στα λόγια και κατά βάθος χαζός. Έχει μεγάλο μουστάκι, γαμψή μύτη και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.



Ντοτόρε (γιατρός)
Φίλος του Πανταλόνε και πολύ σχολαστικός. Ξέρει τα πάντα κι ας μην είναι όλα σωστά. Έχει προσεγμένη πλούσια εμφάνιση, πάντα στα μαύρα και είναι καλλωπισμένος.

Μπριγκέλα
Μοιάζει πολύ στο χαρακτήρα τον Αρλεκίνο, μόνο που είναι περισσότερο χωριάτης και ψεύτης και λιγότερο έξυπνος. Φλύαρος και ψεύτης, πότε φοβιτσιάρης και πότε ευγενικός.

Μήπως σας δώσαμε ιδέες;...

Όπως κι αν έχει, να περάσετε, όμορφα!!!







πηγή: wikipedia.org, clubantiquari.org


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram