Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Τι αυξάνει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης στο αίμα;


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η χοληστερόλη στο αίμα, αυξάνεται με την κατανάλωση θαλασσινών. Όμως η διαιτητική χοληστερόλη έχει στην πραγματικότητα μια μικρή μόνο επίδραση στα επίπεδά της χοληστερόλης στο αίμα μας.
Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει όλοι είναι πως τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα είναι οι "κύριοι ένοχοι" για την αύξηση της και όχι η διαιτητική χοληστερόλη, όπως μας ενημερώνει η Κλινική Διαιτολόγος κ. Ηλιάνα Ηλιοπούλου στο iatronet.gr.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...
Τηγανητά φαγητά: Ο καλύτερος τρόπος να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η χοληστερόλη στο αίμα μας είναι να αποφεύγουμε τα τηγανητά φαγητά, αφού οποιαδήποτε τροφή και αν τηγανίσουμε αυτόματα θα μετατραπεί σε τροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Το βούτυρο "κρύβεται" σε πολλές τροφές και ειδικά την εποχή των γιορτών. Μπισκότα, γλυκά είναι τα πιο γνωστά που περιέχουν βούτυρα για νοστιμιά, όπως προσθέτονται και στα μακαρόνια, τις ψητές πατάτες, στον πουρέ, το ρύζι συντελώντας αποφασιστικά στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Αν όμως αντικατασταθεί το βούτυρο με ελαιόλαδο το οποίο έχει μηδενική περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα εδέσματα χωρίς κίνδυνο.

Κρέατα και αλλαντικά! Όλοι γνωρίζουμε πως πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γίνεται λογισμένη κατανάλωση αυτών των τροφών. Εύκολα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι με τη γαλοπούλα, το κουνέλι και το κοτόπουλο. τα οποία περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα λίπους. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, καλό είναι να αφαιρούνται τα ορατά λίπη και να προτιμούνται όσο το δυνατό πιο άπαχα κομμάτια. Για τα αλλαντικά, καλό είναι να θυμόμαστε πως εκτός από την περιεκτικότητά τους στα παραπάνω λιπαρά κρέατα, έχουν υποστεί και περισσότερη επεξεργασία.

Ολόπαχα τυριά και γαλακτοκομικά: Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας χαμηλά, πρέπει να επιλέγουμε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά. Όταν καταναλώνουμε τροφές όπως τυρόπιτες και γλυκά με γάλα ή τυρί, θα πρέπει να θυμόμαστε πως αν δεν είναι φτιαγμένα με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, που τόσο εύκολα βρίσκουμε στο εμπόριο σήμερα, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Dressing μαγιονέζας στις σαλάτες: Πολλοί από μας, θέλοντας (κυρίως στην περίοδο των γιορτών) να περιορίσουμε την κατανάλωση επιβαρυντικών τροφών, προτιμάμε τις σαλάτες. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα το ενδεδειγμένο, όταν πολλές σαλάτες περιέχουν dressing με μαγιονέζα το οποίο είναι πηγή λιπαρών οξέων και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης μας στο αίμα. Έτσι, απλά αυταπατόμαστε. Καλό είναι να προτιμάμε σαλάτες που περιέχουν ελαιόλαδο ή γιαούρτι αντί μαγιονέζα. Έτσι μπορούμε να τις καταναλώνουμε άφοβα, χωρίς να στερούμε και τη νοστιμιά τους.

Κρέμα γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γάλα χαμηλών λιπαρών (που δίνει και ελαφρύτερη γεύση στο φαγητό) και παράλληλα μας απαλλάσσει και από τις ενοχές όταν το καταναλώνουμε.

Έτοιμα και τυποποιημένα snacks: Όλοι πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως αφού τα λιπαρά δεν είναι εμφανή σε κάποια τρόφιμα, δεν υπάρχουν. Δυστυχώς για μας όμως τα λιπαρά οξέα "κρύβονται" μέσα σε πολλά έτοιμα snacks όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι σφολιάτες και άλλα τα οποία είναι trans λιπαρά οξέα και επειδή έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία όχι μόνο ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά, κατεβάζουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Γλυκά: Τα γλυκά θέλουν μεγάλη προσοχή ειδικά την περίοδο των γιορτών που η κατανάλωσή τους αποτελεί και εθιμοτυπική συνήθεια. Είναι πηγή λίπους ειδικά κάποια γλυκά όπως οι κουραμπιέδες που περιέχουν διπλάσια ποσότητα λίπους από τα μελομακάρονα που περιέχουν ελαιόλαδο. Αν λοιπόν, πρέπει να διαλέξουμε τι να προτιμήσουμε, καλό είναι να στραφούμε περισσότερο στα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες. Γενικότερα, καταναλώστε μικρές ποσότητες με μέτρο.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν απειλή την αύξηση των ποσοστών χοληστερόλης αφού δεν περιέχει λιπαρά οξέα, μπορεί όμως να συντελέσει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, το οποίο αν υπερβεί το κανονικό, συντελεί και στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Γι' αυτό κι εδώ, με μέτρο.

Άσκηση: Η άσκηση σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα είναι το "κλειδί" της διατήρησης της καλής υγείας του ανθρώπου, καθώς βοηθά τόσο στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, όσο και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα η έλλειψη άσκησης να είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθά στην αύξηση της χοληστερόλης.

Μαγείρεμα: Ο τρόπος που παρασκευάζονται οι τροφές μπορεί να αποτελεί είτε αιτία δημιουργίας προβλημάτων είτε και αποφυγής. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάμε το μαγείρεμα των φαγητών στο φούρνο, στον ατμό ή στη σχάρα, χωρίς να τηγανίζουμε ή να σοτάρουμε τα υλικά με βούτυρο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως ακόμα και ευεργετικές τροφές για την καρδιά μας όπως είναι τα ψάρια μπορούν να μετατραπούν σε φαγητό πλούσιο σε κορεσμένο λίπος μετά από ένα τηγάνισμα.

Διατήρηση υγιούς βάρους: Έχει αποδειχθεί πως η παχυσαρκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος μας να είναι σε φυσιολογικά για την ηλικία και το φύλο μας, επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να είναι αντίστοιχα και η χοληστερόλη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αν βεβαίως δεν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που να συνηγορούν στο αντίθετο.

Πηγή πληροφοριών: iatronet.gr
Κείμενο: "to e - periodiko mas"

Σχόλια

Τα αγαπημένα του μήνα

Η Μαρία Κανελλάκη μιλάει στο e-περιοδικό μας για το βιβλίο της και όχι μόνο...

Με τη Μαρία Κανελλάκη συναντηθήκαμε εντελώς τυχαία στα διαδικτυακά μονοπάτια. Ήταν ίσως λίγο καρμική η συνάντηση αυτή, γιατί από την ανάρτηση, που διάβασα στο blog της το Απάγκιο, κατάλαβα πόσο ξεχωριστός άνθρωπος είναι και πόσα κοινά έχουμε. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω σ' εκείνη την ανάρτηση του 2015 για τους τόπους της σύγχρονης ιστορικής μνήμης πρέπει να πω πως δεν έπαψα ούτε στιγμή να ανακαλύπτω πτυχές ενός ανθρώπου με ευαισθησίες και δυνατή πένα.

Από τότε μεσολάβησαν πολλές αναρτήσεις και φορά τη φορά τη γνώριζα όλο και καλύτερα, μέσα από τα κείμενά της, την ευαισθησία της σε κοινωνικά θέματα και την αγάπη της για τον καθημερινό άνθρωπο, που αγωνίζεται σε δύσκολους καιρούς. Θα μπορούσα να σας μιλήσω για τη Μαρία, αλλά προτίμησα να σας μεταφέρω μια κουβέντα που είχα μαζί της με αφορμή το βιβλίο της "Ιστορίες της διπλανής κρίσης", που το αγάπησα πραγματικά. Σας αφήνω να την απολαύσετε...


Σε γνώρισα μέσα από την πένα σου στο «Απάγκιο» σου, που έγινε και δικό μου απάγκιο κ…

Ανοιξιάτικο δειλινό...

Τι τραγούδι να πω για σένα, τι λουλούδι να σου βρω, ποιες λέξεις να διαλέξω, να περιγράψω το λυγμό...
Αυτόν, που πνίγει με αυθάδεια τα λόγια αυτόν, που βυθίζει τη ψυχή σε θάλασσα ανταριασμένη και σκοτεινή...
Με τη φυγή σου αλλάξαν όλα!
'Εγινε δείλι το πρωινό
για όλους εκείνους που σ'αγαπάνε
χτύπημα είναι οδυνηρό.
Το ξέρω, θα ΄ρθει τώρα η νύχτα το ξέρω, θα ΄ρθει πάλι η αυγή.
Όλα θα μπούνε ξανά σε κύκλο
όμως, εσύ δεν θα ΄σαι εκεί!

Τη μηχανή του χρόνου θα γυρίζω
για να σε βρίσκω να περπατάς
μέσα από θύμισες αγαπημένες
και να μου χαμογελάς

Καμιά φυγή σου δεν θα εμποδίσει
αυτό το αντάμωμα το νοερό
κι όσα μοιραστήκαμε θα ζωντανεύουν
μέσα στου χρόνου το κενό.

                                                                                          Στη Λένα...


Η φωτογραφία αυτή συμμετείχε στο 3ο Δρώμενο Φωτογραφίζειν, της καλής μου φίλης
Μαρίας Νικολάου από το "Μια ματιά στον ήλιο με γιορτινά".
Την τράβηξα ένα ανοιξιάτικο δειλινό και το επόμενο πρωί έμαθα πως η αγαπημένη εφηβ…

Σύνορα...

Της λησμονιάς το σύνορο, πέρασα απόψε πάλι βουή κι αντάρα η ψυχή, πισωπατά στις αναμνήσεις κι αποζητά τη χαμένη ευτυχία, εκεί που σταματά ο χρόνος
Έλα να συναντηθούμε στο μονοπάτι το κρυφό με μια αγκαλιά να ξεχαστούμε στου κόσμου το απόβραδο εκεί που κανείς δεν ορίζει τίποτα, εκεί που χάνεται ο ήλιος
Στο απέραντο σύμπαν θα γίνω ιχνηλάτης σου με της ψυχής μου το φως θα φέξω τα βήματά σου, για να με βρεις για να ορίσεις απ' την αρχή το είναι μου
Μη φοβηθείς! Τα όνειρα είναι για να τα ζούμε πρώτα στις σκέψεις μας Οι λέξεις έγιναν για να μιλούν πρώτα στην ψυχή μας Τα σύνορα έγιναν για κείνους που δεν βλέπουν...

... Οι οι τρεις πρώτες σειρές (που αποτελούνται από 25 λέξεις), έλαβαν μέρος στο διαδικτυακό δρώμενο 25 Λέξεις #11 της καλής μου φίλης Μαρίας Νικολάου που οργανώνει ακούραστα στο blog της "Το Κείμενο".

Ψάχνετε για σπιτική κρέμα ματιών; Έχουμε την καλύτερη!

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής λένε πολλοί και όχι άδικα. Παράλληλα είναι και ο καθρέφτης της ομορφιάς μιας γυναίκας. Είναι τα πρώτα, που μαρτυρούν το χρόνο που περνά και γι' αυτό το λόγο, όλες θέλουμε να τα κρατήσουμε μακριά από τα σημάδια του.

Έτσι από πολύ νωρίς φροντίζουμε να προμηθευτούμε με κρέμες ματιών που κυκλοφορούν σε αφθονία στο εμπόριο και υπόσχονται να προστατέψουν το δέρμα της ευαίσθητης περιοχής των ματιών από τις ρυτίδες, τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους.

Όλες μας έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για το σκοπό αυτό. Αν όμως μας έλεγαν πως μπορούμε να φτιάξουμε μια σπιτική κρέμα ματιών που θα λειτουργήσει καλύτερα και από την καλύτερη κρέμα του εμπορίου, τότε σίγουρα όλες θα τη δοκιμάζαμε.

Βρήκαμε αυτή τη συνταγή και τη μοιραζόμαστε μαζί σας, γιατί τα αποτελέσματά της είναι ζηλευτά!

Δύο υλικά χρειαζόμαστε μόνο κι αυτά είναι το λάδι καρύδας και η βιταμίνη Ε. Το λάδι καρύδας είναι αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό και βελτιώνει την απορρόφηση των …

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.