Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Τι αυξάνει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης στο αίμα;


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η χοληστερόλη στο αίμα, αυξάνεται με την κατανάλωση θαλασσινών. Όμως η διαιτητική χοληστερόλη έχει στην πραγματικότητα μια μικρή μόνο επίδραση στα επίπεδά της χοληστερόλης στο αίμα μας.
Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει όλοι είναι πως τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα είναι οι "κύριοι ένοχοι" για την αύξηση της και όχι η διαιτητική χοληστερόλη, όπως μας ενημερώνει η Κλινική Διαιτολόγος κ. Ηλιάνα Ηλιοπούλου στο iatronet.gr.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...
Τηγανητά φαγητά: Ο καλύτερος τρόπος να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η χοληστερόλη στο αίμα μας είναι να αποφεύγουμε τα τηγανητά φαγητά, αφού οποιαδήποτε τροφή και αν τηγανίσουμε αυτόματα θα μετατραπεί σε τροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Το βούτυρο "κρύβεται" σε πολλές τροφές και ειδικά την εποχή των γιορτών. Μπισκότα, γλυκά είναι τα πιο γνωστά που περιέχουν βούτυρα για νοστιμιά, όπως προσθέτονται και στα μακαρόνια, τις ψητές πατάτες, στον πουρέ, το ρύζι συντελώντας αποφασιστικά στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Αν όμως αντικατασταθεί το βούτυρο με ελαιόλαδο το οποίο έχει μηδενική περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα εδέσματα χωρίς κίνδυνο.

Κρέατα και αλλαντικά! Όλοι γνωρίζουμε πως πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γίνεται λογισμένη κατανάλωση αυτών των τροφών. Εύκολα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι με τη γαλοπούλα, το κουνέλι και το κοτόπουλο. τα οποία περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα λίπους. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, καλό είναι να αφαιρούνται τα ορατά λίπη και να προτιμούνται όσο το δυνατό πιο άπαχα κομμάτια. Για τα αλλαντικά, καλό είναι να θυμόμαστε πως εκτός από την περιεκτικότητά τους στα παραπάνω λιπαρά κρέατα, έχουν υποστεί και περισσότερη επεξεργασία.

Ολόπαχα τυριά και γαλακτοκομικά: Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας χαμηλά, πρέπει να επιλέγουμε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά. Όταν καταναλώνουμε τροφές όπως τυρόπιτες και γλυκά με γάλα ή τυρί, θα πρέπει να θυμόμαστε πως αν δεν είναι φτιαγμένα με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, που τόσο εύκολα βρίσκουμε στο εμπόριο σήμερα, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Dressing μαγιονέζας στις σαλάτες: Πολλοί από μας, θέλοντας (κυρίως στην περίοδο των γιορτών) να περιορίσουμε την κατανάλωση επιβαρυντικών τροφών, προτιμάμε τις σαλάτες. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα το ενδεδειγμένο, όταν πολλές σαλάτες περιέχουν dressing με μαγιονέζα το οποίο είναι πηγή λιπαρών οξέων και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης μας στο αίμα. Έτσι, απλά αυταπατόμαστε. Καλό είναι να προτιμάμε σαλάτες που περιέχουν ελαιόλαδο ή γιαούρτι αντί μαγιονέζα. Έτσι μπορούμε να τις καταναλώνουμε άφοβα, χωρίς να στερούμε και τη νοστιμιά τους.

Κρέμα γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γάλα χαμηλών λιπαρών (που δίνει και ελαφρύτερη γεύση στο φαγητό) και παράλληλα μας απαλλάσσει και από τις ενοχές όταν το καταναλώνουμε.

Έτοιμα και τυποποιημένα snacks: Όλοι πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως αφού τα λιπαρά δεν είναι εμφανή σε κάποια τρόφιμα, δεν υπάρχουν. Δυστυχώς για μας όμως τα λιπαρά οξέα "κρύβονται" μέσα σε πολλά έτοιμα snacks όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι σφολιάτες και άλλα τα οποία είναι trans λιπαρά οξέα και επειδή έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία όχι μόνο ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά, κατεβάζουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Γλυκά: Τα γλυκά θέλουν μεγάλη προσοχή ειδικά την περίοδο των γιορτών που η κατανάλωσή τους αποτελεί και εθιμοτυπική συνήθεια. Είναι πηγή λίπους ειδικά κάποια γλυκά όπως οι κουραμπιέδες που περιέχουν διπλάσια ποσότητα λίπους από τα μελομακάρονα που περιέχουν ελαιόλαδο. Αν λοιπόν, πρέπει να διαλέξουμε τι να προτιμήσουμε, καλό είναι να στραφούμε περισσότερο στα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες. Γενικότερα, καταναλώστε μικρές ποσότητες με μέτρο.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν απειλή την αύξηση των ποσοστών χοληστερόλης αφού δεν περιέχει λιπαρά οξέα, μπορεί όμως να συντελέσει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, το οποίο αν υπερβεί το κανονικό, συντελεί και στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Γι' αυτό κι εδώ, με μέτρο.

Άσκηση: Η άσκηση σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα είναι το "κλειδί" της διατήρησης της καλής υγείας του ανθρώπου, καθώς βοηθά τόσο στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, όσο και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα η έλλειψη άσκησης να είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθά στην αύξηση της χοληστερόλης.

Μαγείρεμα: Ο τρόπος που παρασκευάζονται οι τροφές μπορεί να αποτελεί είτε αιτία δημιουργίας προβλημάτων είτε και αποφυγής. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάμε το μαγείρεμα των φαγητών στο φούρνο, στον ατμό ή στη σχάρα, χωρίς να τηγανίζουμε ή να σοτάρουμε τα υλικά με βούτυρο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως ακόμα και ευεργετικές τροφές για την καρδιά μας όπως είναι τα ψάρια μπορούν να μετατραπούν σε φαγητό πλούσιο σε κορεσμένο λίπος μετά από ένα τηγάνισμα.

Διατήρηση υγιούς βάρους: Έχει αποδειχθεί πως η παχυσαρκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος μας να είναι σε φυσιολογικά για την ηλικία και το φύλο μας, επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να είναι αντίστοιχα και η χοληστερόλη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αν βεβαίως δεν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που να συνηγορούν στο αντίθετο.

Πηγή πληροφοριών: iatronet.gr
Κείμενο: "to e - periodiko mas"

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...