"Exhibit B" - έκθεση ενάντια στο ρατσισμό



Ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Brett Balley είναι ο εμπνευστής και δημιουργός μιας έκθεσης ενάντια στο ρατσισμό, που φιλοξενείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ακαδημίας 23) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Μαίου.

Ο B. Balley μας καλεί και μας προκαλεί να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις προκαταλήψεις με στόχο να μας υπενθυμίσει "αυτόν τον κόσμο της άνισα κατανεμημένης εξουσίας, όπου στερεότυπα και αντιλήψεις πως ένα έθνος, μια φυλή, ένα γένος, μια σεξουαλική προτίμηση, μια θρησκεία, μια ιδεολογία ή ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερο από όλα τα άλλα", όπως ο ίδιος επεσήμανε στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, όταν του ζητήθηκε από την UNESCO το 2014,


Πρόκειται για μια έκθεση - performance που έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο η οποία φέρνει στη μνήμη του κοινού την ιστορία του ρατσισμού αλλά και τις απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Το "Exhibit B" όπως ονομάζεται η έκθεση παρουσιάζει ένα κατάλογο θηριωδιών που όχι μόνο διαπράχθηκαν αλλά κυρίως αποκρύφτηκαν από τις Ευρωπαϊκές Μ. Δυνάμεις στην Αφρική. Με αιτιολογία τον πολιτισμό νομιμοποίησαν πολιτικές λεηλασίες και υποδούλωσαν τους λαούς της. Η έκθεση έρχεται να αποδώσει φόρο τιμής στους Αφρικανούς (άνδρες και γυναίκες) των οποίων η αξιοπρέπεια ποδοπατήθηκε μέσα από τη διαδικασία αυτή. Οι ερμηνευτές της έκθεσης στέκονται ακίνητοι παρουσιάζοντας το δράμα που έζησαν τόσες χιλιάδες άνθρωποι από το 19ο αι. και τον 20ο αλλά και σήμερα.


Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ερμηνευτές προέρχονται από την Αθήνα, με μόνη εξαίρεση το Exhibit Quartet με τους τραγουδιστές από τη Ναμίμπια οι οποίοι περιοδεύουν μαζί με την παραγωγή. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, από τη Ν. Αφρική ως την ηπειρωτική Ευρώπη και από τη Ρωσία μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Λίγα λόγια για τον Brett Balley
Γεννήθηκε το 1967 στη Ν. Αφρική και είναι διεθνώς διακεκριμένος δραματουργός, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, δημιουργός site - specific performance, σκηνογράφος και εικαστικός. Επί 19 χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Third World Bunfight, που εδρεύει στο Κέηπ Ταουν και έχει ως αποστολή την παραγωγή παραστάσεων θεάτρου και όπερας, εικαστικών εγκαταστάσεων, μουσικών θεαμάτων και site - specific performance που εστιάζουν τόσο στις ιστορικές όσο και στις τρέχουσες σχέσεις Δύσης και Αφρικής.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μοναδική αυτή έκθεση, διαβάστε εδώ.

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram