To σοκολατένιο πασχαλινό αυγό έχει διατροφική αξία


to-chocolatenio-pasxalino-avgo-exei-diatrofiki-axsia
[via, photo by alasam]
Αναμφισβήτητα το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό αποτελεί μια αγαπημένη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Σκεφτήκατε ότι μπορεί να έχει διατροφική αξία και να μην είναι μια κακή τροφή για όσους τα καταναλώνουν;

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, έχει οφέλη για την υγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Κάθε πασχαλινό σοκολατένιο αυγό έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ περιέχει 55 γρ υδατάνθρακες, 6 γρ πρωτεΐνες, 30 γρ λίπος και 0,5 γρ φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως με 100 γρ σοκολατένιου αυγού έχουμε καλύψει το ¼ περίπου των ημερήσιων συνιστώμενων θερμίδων χωρίς να πάρουμε σημαντικές ποσότητες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Όμως, περιέχει κάτι πολύ σημαντικό, το κακάο! Μπορεί τις προηγούμενες δεκαετίες να θεωρούσαμε τη σοκολάτα μια απαγορευμένη απόλαυση, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα τα φλαβονοειδή της σοκολάτας μοιάζουν με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι και το σταφύλι και προστατεύουν καρδιά και αρτηρίες καθώς και το DNA από καρκινογενέσεις.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του κακάου που περιέχεται στο σοκολατένιο αυγό, τόσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά και τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη του.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα περιέχει βιταμίνες (Α, Β1, C, D, Ε) και ανόργανα άλατα (Σίδηρος, Μαγνήσιο, Κάλιο) και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ έρευνες έχουν αποδείξει πως λειτουργεί αποτρεπτικά στη φλεβική θρόμβωση.

Αξίζει να θυμόμαστε ακόμα ότι η σοκολάτα έχει καταπραϋντική δράση στο κρυολόγημα και το βήχα καθώς και στη διάθεση, αφού κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει σεροτονίνη και ενδροφίνες που βοηθούν στην καλή ψυχολογία και τον έλεγχο του άγχους.

Αν επιλέξετε λοιπόν ένα σοκολατένιο αυγό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε κακάο, θα καρπωθείτε τα οφέλη της σοκολάτας και αν το καταναλώσετε με μέτρο, τότε όχι μόνο δεν θα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας, αλλά θα απολαύσετε την αγαπημένη σας λιχουδιά χωρίς ενοχές.

πηγή πληροφοριών: clickatlife.gr
κείμενο: to e-periodiko mas


to e-periodiko mas
6 Σχόλια

6 σχόλια:

  1. Αχ τώρα αυτό είναι δοκιμασία ναι; Και μάλιστα σκληρή. Σοκολατένιο αυγό, ειδικά με σοκολάτα γάλακτος είναι τρελή αδυναμία. Πως να την αρνηθείς τώρα ε; απαπαπαπ, τι μας κάνεις. Και έρχεται και νηστίσημη εβδομάδα.
    Φιλιά πολλά με ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασία μονάχα ως προς την ποσότητα Γιάννη μου! Σκληρή, συμφωνώ αφού μου είναι και μένα δύσκολο να σταματήσω να τρώω πριν τελειώσει, αλλά προτείνω να τρώμε σοκολάτα και σοκολατένια αυγά με παρέα, έτσι ώστε να μειώνεται η ποσότητα και να την απολαμβάνουν όλοι!
      Πολλές ευχές κι από μένα, καλέ μου φίλε!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Σοκολατένιες ευχές και χωρίς ενοχές μάλιστα.
    Καλή Ανάσταση εύχομαι ολόψυχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταποδίδω τις ευχές και τη γλύκα τους Μαρία μου!!
      Καλή Ανάσταση, με υγεία φίλη!!

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram