Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Τσικνοπέμπτη σήμερα!...

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα που ονομάζεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη, τη 2η που ονομάζεται Κρεατινή ή Κρεατοφάγος και την 3η εβδομάδα που ονομάζεται Τυρινή ή Τυροφάγος.

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τη λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από τη λέξη "Πέμπτη". 
Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα. 

Είναι ουσιαστικά, ένα ετήσιο έθιμο σ' όλη την Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου, το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες. Μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν στις ταβέρνες.

Στο παρελθόν την Τσικνοπέμπτη οι νοικοκυρές μαγείρευαν κρέας το οποίο άφηναν να "τσιγαριστεί" καλά μέσα στο λάδι, έτσι ώστε να μυρίζει όλη η γειτονιά "τσίκνα". Λέγεται ότι από κει πήρε το όνομά της η μέρα αυτή.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές, ψήνουν κρέας και πηδούν πάνω από τις φωτιές.

Στην Κομοτηνή ψήνουν κοτόπουλα και για την ακρίβεια τα καψαλίζουν. Μάλιστα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια το κοτόπουλο στέλνεται από τον άντρα στη γυναίκα και εκείνη στέλνει στον αρραβωνιαστικό μπακλαβά. 



Στην Πελοπόννησο ψήνουν κρέας και λουκάνικα και φτιάχνουν τσιγαρίδες και παστό από χοιρινό.

Στην Κοζάνη ψήνουν λουκάνικα και τσιγαρίδες και συνοδεύουν τα εδέσματα με άφθονο κρασί.

Με λίγα λόγια σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι τρώνε κρέας και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους σε πείσμα των δύσκολων καιρών, γιατί πέρασε κι άλλους δύσκολους καιρούς η πατρίδα μας!
Διασκεδάστε και περάστε καλά σήμερα, με καλή παρέα και χορό. Ας είναι και φτωχότερο το τραπέζι, αρκεί να είναι πλούσια η καρδιά και η διάθεση!

πηγή: wikipedia.org 

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...