Πώς θα κάνω το παιδί μου να διαβάσει;



Είναι για τους περισσότερους γονείς δύσκολο να πείσουν το παιδάκι τους να διαβάσει χωρίς να σηκώνεται κάθε λίγο ή χωρίς να ακούσει συνεχώς τη χαρακτηριστική φράση: "σε λίγο". Μια πρόταση ή μια ενδεχόμενη λύση μας δίνει ο κ. Δ. Φιλοκώστας, Παιδοψυχίατρος.

Θα προτείνω σαν ιδέα μόνο, σαν ένα πείραμα μάλλον, και όχι σαν μια συνταγή επιτυχίας, το εξής:
  • Αντί να προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να διαβάσει, αρχίστε να διαβάζετε εσείς.
  • Κλείστε την τηλεόραση και προγραμματίστε μια βολική ώρα το απόγευμα, που θα είναι ώρα μελέτης.   
  • Διαβάστε ένα βιβλίο που να σας αρέσει πολύ, οτιδήποτε, προτείνοντας στο παιδί ότι την ίδια ώρα μπορεί κι εκείνο να μελετήσει.
  • Αν το μικρό σας πιέζει να το βοηθήσετε, ζητήστε του να προσπαθήσει μόνο του και υποσχεθείτε ότι, στο τέλος της ώρας μελέτης, π.χ. στις οχτώ ακριβώς και για δέκα λεπτά, θα κοιτάξετε μαζί όσα το δυσκολεύουν. Μιλήστε του παράλληλα για το βιβλίο που διαβάζετε.
  • Περιγράψτε του ότι είναι τόσο ωραίο που δεν θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας, όσο διαρκεί η ώρα μελέτης. Φροντίστε να μιλήσετε για το βιβλίο σας αργότερα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.Μιλήστε για όσα σας συναρπάζουν σε όσα διαβάζετε.
  • Διαβάστε και εκτός της ώρας μελέτης, φροντίζοντας να έχετε την τηλεόραση κλειστή, ή κατά το δυνατόν μακριά σας. Ρωτήστε το μικρό για το δικό του διάβασμα. Βρήκε τίποτα που να του άρεσε; Τι θα του άρεσε να διαβάζει αν μπορούσε να διαλέξει μόνο του; Πώς του φαίνεται το ότι βλέπει κι άλλους στο σπίτι να διαβάζουν;
Η πρότασή μου θα μπορούσε να εφαρμοστεί σαν ένα πείραμα για είκοσι μέρες, αρκεί να τηρηθεί σε καθημερινή βάση. Σ’ αυτόν τον διαθέσιμο χρόνο λοιπόν… για να το υπολογίσω… Θα προφτάσετε να διαβάσετε από ένα μέχρι δυόμιση βιβλία. Δεν είναι και μικρό πράγμα.

Η βασική ιδέα που κρύβεται πίσω από τα παραπάνω είναι ότι το βιβλίο και η μελέτη αποτελούν οπωσδήποτε και θέμα προτύπων. Όταν το παιδί δεν βλέπει κανέναν στο σπίτι να απολαμβάνει το διάβασμα, όταν τους βλέπει όλους αγχωμένους με όσα έχουν να κάνουν ή χαμένους μπροστά στην τηλεόραση, τότε γιατί να θελήσει να κάνει τη διαφορά;


Δημήτρης Φιλοκώστας, Παιδοψυχίατρος
Θεσσαλονίκη paidopsy.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram