Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Προσοχή!!! ....Πρωταπριλιά


          Η 1η Απριλίου, είναι εθιμοτυπικά τουλάχιστον, συνδεδεμένη με τα μικρά αθώα ψεματάκια, που λέγονται για να αστειευτούμε μεταξύ μας. Όλοι, αυτή τη μέρα, δικαιούνται να πουν ένα μικρό ψέμα, χωρίς να παρεξηγηθούν ακόμα και οι ...πολιτικοί. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, καλό είναι να αποφεύγονται απ’ όλους....
            Το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος μας έρχεται από την Ευρώπη. Διάφορες είναι οι εκδοχές, για το πότε και πώς γεννήθηκε αυτό το έθιμο, αλλά δύο είναι οι πιο διαδεδομένες.
            Η πρώτη, θέλει το έθιμο να ξεκινά από τους Κέλτες, λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης και εξαιρετικοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος γι’ αυτούς, ξεκινούσε πάντα την πρώτη Απριλίου. Ήταν δύσκολο όμως, όσο καλοί ψαράδες κι αν ήταν, αυτή την εποχή, να πιάσουν ψάρια. Έτσι κι αυτοί, μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν το καλή τους φήμη, έλεγαν ψέματα για την ψαριά τους. Μ’ αυτό αφορμή, η συνήθεια των ψαράδων, κατέληξε να γίνει έθιμο για την πρώτη μέρα του Απρίλη.
            Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή,  το έθιμο αυτό, γεννήθηκε στη Γαλλία τον 16ο αιώνα. Ως το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων, ήταν η 1η Απριλίου. Ο Κάρολος ο 9ος όμως, τη χρονιά αυτή, άλλαξε τον εορτασμό της πρώτης μέρας του χρόνου, από την 1η Απριλίου, στην 1η Ιανουαρίου. Ήταν κάτι που δεν άρεσε από την αρχή σε όλους τους πολίτες. Εκείνοι που διαφωνούσαν, συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στην 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα λοιπόν αυτό, κατέληξε να γίνει έθιμο με το πέρασμα του χρόνου.
            Όποια κι αν είναι η προέλευσή του βέβαια, το έθιμο έφτασε και στην Ελλάδα όπου διαφοροποιημένο αποκτά ελληνική «ταυτότητα». Στην Ελλάδα δηλαδή, λέμε αθώα ψέματα, αλλά με σκοπό να ξεγελάσουμε τους άλλους. Μάλιστα σε μερικές περιοχές, πιστεύουν πως εκείνος που θα καταφέρει να ξεγελάσει τους άλλους την Πρωταπριλιά, θα έχει τύχη για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Σε άλλες, πάλι πιστεύουν πως θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του, σε αντίθεση με το θύμα, που πιστεύεται πως θα έχει γουρσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο. Στη Θράκη μάλιστα, πιστεύουν πως η βροχή της Πρωταπριλιάς φέρνει τύχη και είναι θεραπευτική, γι’ αυτό μαζεύουν βρόχινο νερό σε ένα μπουκάλι και το φυλάνε να το πιει όποιος είναι άρρωστος. Στην Κομοτηνή, την εποχή που εξέτρεφαν μεταξοσκώληκες, το είχαν σε καλό να γελούν την Πρωταπριλιά για να «γίνουν τα κουκούλια» τους και στην ανατολική Θράκη, για να κάνουν καρπούς τα δέντρα τους. Στην Άνδρο όμως, λένε ψέματα την πρώτη μέρα του Μάρτη. 

πηγή: wikipedia.org

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...