Σελίδες

Ετικέτες

Αρχική σελίδα

12/4/12

Πασχαλινό ψωμί



Υλικά:
1200 γρ. αλεύρι άσπρο
2 φακελάκια μαγιά
2 ½ κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
4 αυγά
½ φλιτζάνι βούτυρο χλιαρό
1 φλιτζάνι ανθότυρο τριμμένο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι 2 βανίλιες
Υλικά για την επιφάνεια του ψωμιού:
1 αυγό και 2 κουταλιές γάλα



Διαδικασία:
Σ’ ένα μικρό λεκανάκι βάζετε το γάλα, ρίχνετε τη μαγιά και την αφήνετε 5 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε. Προσθέτετε τη ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι και το ανακατεύετε. Το σκεπάζετε για 20 – 30 λεπτά, για να αφρίσει.
Αδειάζετε την αφρισμένη μαγιά στη λεκάνη του ζυμώματος και προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Αρχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας – αν χρειαστεί – και λίγο νερό. Όταν αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη, ενσωματώνετε το βούτυρο λίγο – λίγο ζυμώνοντας.
Σκεπάστε τη ζύμη όταν είναι έτοιμη και αφήστε τη, για 30 λεπτά να αναπαυτεί. Μετά πλάστε τη σε δύο ταψάκια (ή σε ένα μεγάλο) και σκεπάστε να φουσκώσουν. Αλείψτε τα με αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές γάλα και ψήστε στους 200ο C για 20 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170ο C, συνεχίζοντας το ψήσιμο (γύρω στα 40 λεπτά).

Blogger Widget