Η αντιγήρανση δεν είναι θέμα των πλαστικών χειρουργών!...



Σε άρθρο της η κ. Μαρία Ψωμά (Ιατρός - Βιοπαθολόγος) αναφέρει: Παρακολούθησα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την τελευταία παράσταση της διάσημης μπαλαρίνας, Maya Plisetskaya. Κατά τη διάρκεια και βλέποντάς τη στη σκηνή, συνειδητοποίησα ποιά είναι η βάση της αντιγήρανσης. Να αγαπάς με πάθος αυτό που κάνεις, να δημιουργείς και παράλληλα να γυμνάζεσαι διατηρώντας ένα χαμηλό σωματικό βάρος. Το πρώτο τρέφει το πνεύμα, το δεύτερο το σώμα. Είναι 85 ετών αλλά δεν έδειχνε πάνω από 60, αδύνατη, με χαμόγελο και σπίθα στα μάτια, εκφράζοντας το πάθος της για τη δουλειά της, σα να ξεκινούσε τώρα.

Οι ιατρικές θεωρίες για την Αντιγήρανση πολλές, οι επικρατέστερες και πλέον τεκμηριωμένες όμως είναι δύο:

1) Το μήκος των τελομερών. Τελομερή, είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων που όσο μεγαλώνουμε μικραίνουν και γερνάμε και

2) Η θεωρία των ελευθέρων ριζών. Το σώμα “σκουριάζει” όπως το σίδερο στη βροχή. Η ακτινοβολία ηλιακή και χημική, το άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που μας οξειδώνουν. Άμυνά μας, η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής και ίσως, η χρήση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων.

Αντιγήρανση δεν είναι μόνο η ομορφιά, είναι η πρόληψη όλων των εκφυλιστικών ασθενειών που συνδέονται με το γήρας, όπως καρδιομεταβολικά νοσήματα, διαβήτης, οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ.

Τα βασικά βήματα είναι:
1.Πάθος για ζωή, δημιουργία, αγάπη για αυτό που κάνουμε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάμε το πρωί και να αγκομαχούμε για τη δουλειά μας. Αντισταθείτε στα “πρέπει” και βάλτε τα “θέλω” σας μπροστά. Ο οργανισμός διαισθάνεται την καθημερινή πάλη και αυξάνει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μας γερνάνε.

2.Εσωτερική ηρεμία. Είναι δύσκολο να το πετύχετε. Θέλει πιθανά αναθεώρηση της ζωής και εστίαση στα βασικότερα σημεία της. Δεν ασχολούμαστε με μικροπράγματα. Αφιερώστε 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα στο να ηρεμήσετε. Προσευχηθείτε, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε κάτι όμορφο, κάντε γιόγκα, τάε τσι, διαλογισμό. Αναπνεύστε σωστά. Η σωστή αναπνοή διατηρεί την ισορροπία συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

3.Σωστή διατροφή. “Είμαστε ό,τι τρώμε”. Αν δεμ πάρουμε τα σωστά θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα), ο οργανισμός φθείρεται. Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποδυναμώνεται, ο ρυθμός του μεταβολισμού επιβραδύνεται, το συκώτι και το έντερο- τα βασικότερα όργανα αποτοξίνωσης, υπολειτουργούν. Συχνά, μικρά γεύματα, που δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο του αίματος, με τα απαραίτητα αμινοξέα και ωφέλιμα λιπαρά, είναι η συνταγή της επιτυχίας. Φρούτα, λαχανικά καθημερινά, με τα χρώματα “του ουράνιου τόξου”, οργανικά ή πλυμένα καλά με εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Λιπαρά ψάρια, κρέατα από ζώα που τρέφονται με γρασίδι και αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής. Από τις βασικότερες θεωρίες για αντιγήρανση είναι “ο θερμιδικός περιορισμός” (caloric restriction).

4.Πολύ νερό. Είμαστε 70% νερό. Ο οργανισμός γερνάει χωρίς την απαραίτητη υγρασία και οι ιστοί δεν αναπλάθονται. Πολύ νερό, κατά προτίμηση φίλτρου και αποφυγή αλκόολ. Σίγουρα το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πίνουνε μπουκάλια. “Παν μέτρον άριστον”.

5.Καλός ύπνος. Είναι απαραίτητες τουλάχιστον 6 ώρες ποιοτικού ύπνου, οι οποίες να περιλαμβάνουν το διάστημα 12-4 το πρωί όπου εκκρίνεται η ορμόνη της αντιγήρανσης. Ιδανικά θα ήταν και 10-30 λεπτά σιέστα το μεσημέρι. Αναπλάθονται τα κύτταρα του εγκεφάλου και μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και Αλτσχάιμερ.

6.Άσκηση. Σωστή και ποιοτική όμως, και όχι υπεράθληση. Μπορεί να είναι το γυμναστήριο, το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα με το σκύλο. 20-30 λεπτά καθημερινά πρέπει να είναι η βάση. Προσέξτε τη σωστή αναπνοή. Η διαφραγματική αναπνοή, αυτή των τραγουδιστών, είναι η ιδανική. Η γιόγκα μπορεί να σας το διδάξει αυτό.

7.Ιατρικές εξετάσεις και χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις αίματος, ούρων, σάλιου, μέτρηση βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός, με εμπειρία, μπορεί να τις εκτιμήσει και να προχωρήσει σε θεραπεία και σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος.


Μαρία Ψωμά
Ιατρός-Βιοπαθολόγος
mariapsoma@mylady.gr


Πηγή: Mylady.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram