Μη στέκεσαι σαν μπάστακας!


(από πού προήλθε η φράση)

Τα παλαιότερα χρόνια, όταν ακόμα υπήρχαν αλάνες στις γειτονιές και οι τηλεοράσεις και τα κομπιούτερ, δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους, τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε συνοικίας - αλλά και οι μεγαλύτεροι τις Απόκριες - οργανώνοντας σε ομάδες και έπαιζαν πολλά παιχνίδια. Ένα από αυτά ήταν και οι αμάδες.

Για να παίξουν το παιχνίδι, έστηναν σε ένα σημείο μια μεγαλούτσικη πέτρα που την ονόμαζαν μπάστακα. Καθένας από τους παίχτες έπαιρνε κατόπιν μια μικρότερη, λεία και πλακουτσωτή και από απόσταση δέκα περίπου μέτρων, στόχευε τον μπάστακα. Εκείνος που έριχνε την πέτρα του, όσο το δυνατό κοντύτερα στην μπάστακα θεωρούνταν νικητής. Τότε οι συμπαίχτες του, τον έπαιρναν στον ώμο και τον έκαναν γύρα.
Από τη σταθερή αυτή πέτρα που χρησίμευε ως στόχος, έμεινε να χαρακτηρίζουμε "μπάστακα" εκείνον που στέκεται στη μέση ή βρίσκεται διαρκώς σε ένα χώρο εμποδίζοντας και ενοχλώντας: "Φύγε απ' τη μέση. Μη στέκεσαι σα μπάστακας".



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram