Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Σχέση λίπους και υπνηλίας...

Η υπνηλία που νιώθουμε στη διάρκεια της μέρας, μπορεί να επηρεάζεται από τη διατροφή μας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση λιπών, μειώνει την εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας, ενώ η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων την αυξάνει.
Ωστόσο, η κατανάλωση πρωτεϊνών δεν φαίνεται να σχετίζεται με την εγρήγορση, γράφουν στην επιθεώρηση "Sleep".
Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους σε 31 υγιείς εθελοντές, με φυσιολογικό βάρος σώματος και ηλικία 18 έως 65 ετών, οι οποίοι πέρασαν τέσσερις συνεχείς νύχτες στο Ιατρείο Ύπνου του Κολεγίου Ιατρικής του πανεπιστημίου.
Επιπλέον, πέρασαν μία ολόκληρη μέρα στο πανεπιστήμιο, καταναλώνοντας μόνο πέντε γεύματα που τους έδωσαν οι ερευνητές και υποβαλλόμενοι σε ειδικές εξετάσεις αξιολόγησης της εγρήγορσής τους.
"Διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπών, ασκεί οξεία αρνητική επίδραση στο επίπεδο εγρήγορσης, ενώ αντιθέτως η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων φάνηκε να μειώνει την υπνηλία", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Αλέξανδρος Βγόντζας, καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο.
Πρακτικά, τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως όσοι έχουν ως κορμό της διατροφής τους τα λίπη (λ.χ. τρώνε πολλά κόκκινα κρέατα και τηγανητά) νιώθουν μεγαλύτερη υπνηλία από αυτούς που φροντίζουν να έχουν ως κορμό της διατροφής τους, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά και φρούτα.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι υδατάνθρακες, ιδίως οι ολικής αλέσεως, τονώνουν τον εγκέφαλο, διότι προκαλούν σταθερή παροχή γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό - και το σάκχαρο είναι η "τροφή" του εγκεφάλου.
Επιπλέον, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε καλής ποιότητας υδατάνθρακες, αναφέρουν λιγότερη υπνηλία. Επειδή όμως, αυτή η κρίση είναι υποκειμενική, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη για να εξετάσουν το θέμα και αντικειμενικά, με ειδικά τεστ που χρησιμοποίησαν.


Πηγή: tanea.gr

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...