Βάλτε τη λεβάντα, στο σπιτικό σας!




Η λεβάντα ή λιβανάκι ή χαμολίβανο είναι ένα σημαντικό ηρεμιστικό βότανο, που όμως είναι περισσότερο γνωστή για το γλυκό άρωμά της και λιγότερο για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Έγινε δημοφιλής ως φάρμακο στα μέλη του Μεσαίωνα και το 1620 ήταν ένα από τα φαρμακευτικά βότανα που πήραν μαζί τους στο Νέο Κόσμο οι Προσκυνητές. Περιγράφηκε από τον βοτανολόγο John Parkinson (1640) ως "ιδιαίτερα καλή η χρήση της για την ψυχική οδύνη και τους πόνους του κεφαλιού και του μυαλού".
Σήμερα η λεβάντα (ή L. angustifolia) χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία.

Φυσικό περιβάλλον & καλλιέργεια
Φυτό ιθαγενές της Γαλλίας και της Δυτικής Μεσογείου, η λεβάντα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο για το πηκτικό της έλαιο και φυτεύεται σε κήπους φθάνοντας προς βορρά μέχρι τη Νορβηγία.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Τα άνθη της συλλέγονται το πρωί στο μέσον του καλοκαιριού και ξηραίνονται ή αποστάζονται για να παραχθεί το αιθέριο έλαιο.


Συγγενή είδη
Η λεβάντα η στάχυς (L. spica) περιέχει περισσότερο έλαιο από την L.officinalis, αλλά κατώτερης ποιότητας. Η L. stoechas χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για πλύσεις σε πληγές, έλκη και δοθιήνες στην Ισπανία και την Πορτογαλλία. Ακόμη το έλαιό της είναι κατώτερης ποιότητας από αυτό της L. officinalis.

Έρευνα
Έλαιο λεβάντας: Έγιναν έρευνες πάνω στο αιθέριο έλαιο για πολλές δεκαετίες και αποδείχθηκε ότι έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα και αξιόλογη αντισηπτική και αντιβακτηριακή δράση.  Βοηθά στην ελάττωση του πόνου και καταπραΰνει τη νευρική διέγερση.
Άνθη: Τα άνθη της λεβάντας ολόκληρα, είναι επίσης γνωστό ότι έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ηρεμούν τα νεύρα, ελαττώνουν τη μυική ένταση και καταπραΰνουν τους πόνους στα έντερα και τα αέρια.
Τοποθετούμενα εξωτερικά, είναι εντομοκτόνα και φλογιστικά (ερεθίζουν και διεγείρουν τοπικά την κυκλοφορία του αίματος).

Παραδοσιακές & σύγχρονες χρήσεις
Νευρικό σύστημα: Η λεβάντα είναι πασίγνωστη για την ηρεμιστική και κατευναστική της δράση και συνδυάζεται με άλλα ηρεμιστικά βότανα για την ανακούφιση από την έλλειψη ύπνου, τον εκνευρισμό, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Ακόμη χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει την κατάθλιψη.
Πέψη: Όπως πολλά βότανα με σημαντική περιεκτικότητα σε πτητικό έλαιο, η λεβάντα απαλύνει τη δυσπεψία και τους κολικούς και ανακουφίζει από τα αέρια και τον τυμπανισμό.
Άσθμα: Η ηρεμιστική δράση της λεβάντας, την καθιστά χρήσιμη για ορισμένους τύπους άσθματος ιδιαίτερα όταν το χαρακτηριστικό τος είναι η υπερβολική νευρικότητα.
Αιθέριο έλαιο: Το έλαιο είναι ένα ανεκτίμητο γιατρικό πρώτων βοηθειών. Είναι ισχυρό αντισηπτικό, βοηθώντας στην επούλωση εγκαυμάτων, πληγών και δοθιήνων. Αν τριφτεί πάνω σε τσιμπήματα εντόμων, ανακουφίζει από τον πόνο και την φλεγμονή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ψώρα και των ψειρών στο κεφάλι.


Το μασάζ με λίγες σταγόνες στους κροτάφους ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και αν προστεθούν 5 σταγόνες στο νερό του μπάνιου το βράδυ, καταπραΰνουν τη μυϊκή ένταση, τονώνουν το νευρικό σύστημα και υποβοηθούν στον καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν πάλι δεν έχετε αιθέριο έλαιο ρίξτε μια πρέζα άνθη λεβάντας στο νερό και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.


Σπίτι: Αν το καλοκαίρι κόψετε και αποξηράνετε τα άνθη της λεβάντας, μπορείτε να τα βάλετε σε τούλινα σακουλάκια και να αρωματίσετε τις ντουλάπες και τα συρτάρια σας, κρατώντας μακριά κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη (σκόρο, ζωύφια...) με υγιεινό τρόπο.





Να σημειώσουμε ότι η συμβουλή του γιατρού, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος χρήσης του βοτάνου, για θεραπευτικούς σκοπούς.




πηγή: Βοτανοθεραπεία - Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram