Χρησιμοποιούμενα μέρη
Καρποί, φύλλα, άνθη, σπόροι, αιθέριο έλαιο.
Συστατικά
Οι φλούδες των νεραντζιών περιέχουν πτητικό έλαιο με λεμονένιο (περίπου 90%), φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τριτερπένια, βιταμίνη C, καροτένιο και πηκτίνη. Τα φλαβονοειδή είναι αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά.
Η περιεκτικότητα του πτητικού έλαιου στα φύλλα, στα άνθη και στις φλούδες διαφέρει σημαντικά. Το οξικό λιναλύλιο (50%) είναι το βασικό συστατικό του ελαίου από τα φύλλα (petitgrain) και η λιναλοόλη (35%) στο έλαιο από τα άνθη (νερόλι).
Τα νεράντζια που δεν έχουν ξεφλουδιστεί περιέχουν κιτραντίνη, η οποία αναφέρεται ότι έχει αντισυλληπτική δράση.
Ιστορία & παράδοση
Η νεραντζιά δίνει στον άνθρωπο τροφή και θεραπευτικές ουσίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παράγει το έλαιο νερόλι από τα άνθη της και το αρωματικό έλαιο, γνωστό με το όνομα petitgrain, από τα φύλλα της και τα νεαρά βλαστάρια. Και τα δύο αποστάγματα χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στην αρωματοποιία. Το ανθόνερο της νεραντζιάς είναι παραπροϊόν της απόσταξης και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τον αρωματισμό γλυκών και μπισκότων, καθώς και για θεραπευτικούς σκοπούς.
Θεραπευτικές δράσεις & χρήσεις
Ο ισχυρά όξινος καρπός της νεραντζιάς διεγείρει την πέψη και ανακουφίζει τον τυμπανισμό. Το έγχυμα από τον καρπό θεωρείται ότι καταπραϋνει τους πονοκεφάλους, ηρεμεί τις ταχυπαλμίες και χαμηλώνει τον πυρετό.
Ο χυμός βοηθά το σώμα να αποβάλει τα άχρηστα προϊόντα και έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Θα πρέπει βέβαια να θυμόμαστε ότι αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, το οξύ που περιέχει μπορεί να επιδεινώσει την αρθρίτιδα.
Τα αιθέρια έλαια που λαμβάνονται από το νεράντζι, ιδιαίτερα το νερόλι, είναι ηρεμιστικά.
Στη δυτική ιατρική μάλιστα, χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν τους χτύπους της καρδιάς και την αρρυθμία, καθώς και για να βοηθήσουν τον ύπνο.
Το αραιωμένο νερόλι επαλείφεται ως χαλαρωτικό έλαιο για μασάζ, ενώ το αποσταγμένο ανθόνερο είναι αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό.
Στο σπίτι: Αν κόψουμε μερικά νεράντζια και αφού τα ξεπλύνουμε ελαφρά, καρφώνουμε πάνω τους γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) και τα τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι ή στη φρουτιέρα μας. Θα σκορπίσουν στο χώρο ένα υπέροχο άρωμα και θα μας εξασφαλίσουν ένα φυσικό αρωματικό χώρου.
Οι χρήσεις του βέβαια δεν σταματούν εδώ. Το νεράντζι γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα καθώς και λικέρ.
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Χρειαζόμαστε:
1200 γρ. νεράντζια
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό ενός λεμονιού
Πώς το φτιάχνουμε:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα φρούτα μας.
Τα ξύνουμε με ψιλό τρίφτη, πολύ προσεκτικά να βγει η πορτοκαλί φλούδα που πικρίζει.
Στη συνέχεια με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τις κορυφές του φρούτου και χαράζουμε τη φλούδα κάθετα ως τη σάρκα (όπως καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι).
Αφαιρούμε τα κομμάτια της φλούδας και πετούμε τη σάρκα. Η ποσότητα θα έχει περίπου 500γρμ. βάρος.
Τυλίγουμε τα κομμάτια σε ρολάκια και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή τα ράβουμε με κλωστή.
Τα βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο σε λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει.
Αλλάζουμε 2 φορές το νερό.
Μετά 24 ώρες τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν με καθαρό νερό για 10 λεπτά.
Ξαναστραγγίζουμε και βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες.
Σε κατσαρόλα πλατιά ετοιμάζουμε το σιρόπι και στα 5 λεπτά τοποθετούμε τα ρολάκια μέσα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως να δέσει καλά το γλυκό.
Ξαφρίζουμε και αδειάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα.
Μαρμελάδα νεράντζι
Χρειαζόμαστε:
νεράντζια όσα θέλουμε
ζάχαρη ανάλογη της ποσότητας των νεραντζιών
1 λεμόνι
Πώς θα τη φτιάξουμε:
Κόβουμε στα τέσσερα τα νεράντζια και τα βάζου σε λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε σε κρύο μέρος ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Μετά βγάζουμε τα κουκούτσια τους και τα αλέθουμε στο μούλτι. Μετράμε την ποσότητα τους σε κούπες και προσθέτετε ίση ή ανάλογη ποσότητα ζάχαρης. Αν θέλουμε να γίνει λιγότερο γλυκιά βάζουμε λίγο λιγότερη ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου μισή ώρα. Αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Χρειαζόμαστε:
15 νεράντζια
1 λίτρο τσικουδιά ή τσίουρο ή βότκα
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
Πώς το φτιάχνουμε:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα νεράντζια. Με τον αποφλοιωτή ή με ένα κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε μόνο την πορτοκαλί φλούδα από τα νεράντζια (προσοχή: το άσπρο πικρίζει). Σε ένα βάζο που κλείνει καλά, βάζουμε τις φλούδες και ρίχνουμε από πάνω την τσικουδιά ή το λευκό ποτό που έχουμε επιλέξει. Αφήνουμε το βάζο σε ένα ντουλάπι μία εβδομάδα (το πολύ 10 μέρες). Θα δούμε το αλκοόλ να πορτοκαλίζει και τις φλούδες να ασπρίζουν.
Όταν είναι έτοιμο, βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε το αλκοόλ και το ανακατεύουμε με το κρύο σιρόπι. Το βάζουμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο γιατί πίνεται παγωμένο.
Να θυμόμαστε: Το αιθέριο έλαιο δεν χρησιμοποιείται εσωτερικά, παρά μόνο με την παρακολούθηση ειδικού.
πηγή πληροφοριών: Βοτανοθεραπεία - Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!