7 καίριες απαντήσεις για την "κολπική μαρμαρυγή"


Συχνά ακούμε να μιλούν για παθήσεις της καρδιάς. Μια από αυτές είναι και η κολπική μαρμαρυγή, για την οποία σήμερα συγκεντρώσαμε επτά ερωτήματα, έτσι όπως τα είχαμε, όταν προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε για την ασθένεια αυτή. Οι απαντήσεις τους, θα σας κατατοπίσουν και θα σας ενημερώσουν, γιατί καλό είναι να ξέρουμε...

 1. Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
H καρδιά λειτουργεί χάρη σ’ έναν αυτόματο μηχανισμό ηλεκτρικής διέγερσης τον οποίο διαθέτει σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι με τον ρυθμό της να κυμαίνεται φυσιολογικά σ’ έναν ενήλικα, όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας από 60 έως 100 κτύπους το λεπτό.
Ωστόσο για κάποιους λόγους μπορεί ο ρυθμός αυτός να διαταραχθεί είτε για ορισμένο χρονικό διάστημα είτε και μόνιμα με αποτέλεσμα σ’ αυτές τις περιπτώσεις η καρδιά να δυσκολεύεται να εκπληρώσει το ρόλο της ως αντλία που στέλνει το αίμα στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
Κάθε κατάσταση στην οποία υπάρχει διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ονομάζεται καρδιακή αρρυθμία. Υπάρχουν διαφόρων ειδών αρρυθμίες. Ορισμένες από αυτές είναι εντελώς αθώες, κάποιες ωστόσο μπορεί να είναι πολύ σοβαρές ενδεχομένως και θανατηφόρες.


2. Πόσο συχνή είναι;
 Μία από τις συχνότερες και σημαντικότερες μορφές αρρυθμίας είναι η κολπική μαρμαρυγή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλάση Πυργάκη «στη χώρα μας σήμερα υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 40-50 χιλιάδες άτομα με κολπική μαρμαρυγή».
Πρόκειται για ένα πρόβλημα του οποίου η συχνότητά εμφάνισης αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία. «Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα μέχρι την ηλικία των πενήντα ετών εκτιμάται  ότι φτάνει περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού. Από κει και πέρα όσο περνούν οι δεκαετίες τόσο αυξάνεται η συχνότητά της και υπολογίζουμε ότι σε ανθρώπους άνω των 80 ετών παρατηρείται σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10%» αναφέρει ο κ. Πυργάκης.


3. Ποιες είναι οι μορφές της;
Στην πράξη υπάρχουν τρείς  μορφές κολπικής μαρμαρυγής. Η μία μορφή είναι η μόνιμη. Υπάρχουν όμως και δύο άλλες μορφές. .

Α. η παροξυσμική. Διαρκεί λιγότερο από 1 εβδομάδα και αποκαθίσταται από μόνη της, και
Β. Εμμένουσα. Διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα και συνεχίζεται επ’ αόριστον χωρίς ιατρική παρέμβαση

Η ύπαρξη επομένως κολπικής μαρμαρυγής δε σημαίνει κατ’ ανάγκη την ύπαρξη οργανικής καρδιακής νόσου.


4. Ποιοι κινδυνεύουν;
Πέρα από τους ηλικιωμένους άλλα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να πάθουν κολπική μαρμαρυγή είναι καταρχήν τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους. Συνηθέστερα προβλήματα που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή είναι καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι βαλβιδοπάθειες (κυρίως οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας) και οι μυοκαρδιοπάθειες. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν της και τα άτομα που έχουν παραπληρωματικά δεμάτια, δηλαδή που έχουν γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα στο σύστημα παραγωγής και αγωγής του ηλεκτρικού ερεθίσματος στην καρδιά. «Η καρδιά», εξηγεί ο κ. Πυργάκης  «για να δουλέψει παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και έχει ένα ειδικό σύστημα που το παράγει. Στα άτομα που έχουν παραπληρωματικά δεμάτια, είναι πολύ πιθανό να γίνονται «βραχυκυκλώματα» στην καρδιά τους αυξάνοντας τον κίνδυνο να δημιουργήσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής». Αυτά είναι τα κυριότερα καρδιακά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή.
Μπορεί όμως  να υπάρχουν και εξωκαρδιακά αίτια. Είναι δυνατόν  δηλαδή κάποιος να πάθει κολπική μαρμαρυγή χωρίς να έχει πρόβλημα με την καρδιά του αλλά εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας όπως  για παράδειγμα υπερθυρεοειδισμό, πνευμονοπάθειες και λοιμώξεις.
Υπάρχουν επίσης  και οι περιπτώσεις εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής στις οποίες δεν ανευρίσκεται ούτε πρόβλημα καρδιάς ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Σ’ αυτές της περιπτώσεις μιλάμε για  μονήρη (lone) κολπική μαρμαρυγή.
Τέλος, μπορεί κανείς να πάθει κολπική μαρμαρυγή από κατανάλωση καφεΐνης, αλκοολούχων ποτών αλλά και ναρκωτικών ουσιών. Οι ασθενείς επομένως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής δε σημαίνει κατ’ ανάγκη την ύπαρξη οργανικής καρδιακής νόσου.




5. Τι συμπτώματα έχει; Κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχουν μερικοί και  να μην αισθάνονται τίποτε. Στους ασθενείς πού εμφανίζουν συμπτώματα το συνηθέστερο είναι ένα φτερούγισμα στο στήθος.
Όταν η κολπική μαρμαρυγή έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη καρδιακή συχνότητα δηλαδή πολύ ανεβασμένους σφυγμούς, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες πού ο ασθενής έχει  κάποιο  οργανικό πρόβλημα καρδιάς μπορεί να εκδηλωθεί με δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη και γενική αδιαθεσία. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται περισσότερο σε ηλικιωμένους και καρδιοπαθείς.



6. Πότε να πάω στο γιατρό;
Στο ερώτημα για το πότε επιβάλλεται κάποιος να επισκεφτεί γιατρό ο κ. Πυργάκης απαντά ξεκάθαρα.
«Κάθε άτομο που παρουσιάζει τα προαναφερόμενα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό  γιατί μπορεί η αρρυθμία να αποτελεί εκδήλωση καρδιακής ή άλλης νόσου».
Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολλών ασθενών που ανακαλύπτουν τυχαία την αρρυθμία αυτή, με κλασσικό παράδειγμα αυτούς πού  μετρούν  την πίεσή τους μ’ ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο και βλέπουν  ανεβασμένους και ανώμαλους σφυγμούς.
Σ’ αυτές της περιπτώσεις ανησυχούν, καταφεύγουν στο γιατρό να βγάλουν ένα καρδιογράφημα – και καλά κάνουν- και ανακαλύπτουν την κολπική μαρμαρυγή».
«Πάντως η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι σοβαρή και γι’ αυτό οι ασθενείς πού την ανακαλύπτουν για πρώτη φορά δεν πρέπει να πανικοβάλλονται ς» καθησυχάζει ο κ. Πυργάκης.
«Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις που η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί έντονα συμπτώματα και μπορεί  να οδηγήσει  σε θάνατο. Συνήθως τέτοιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που η κολπική μαρμαρυγή οφείλεται σε σοβαρή οργανική καρδιακή νόσο ή συνδέεται με σύνδρομο Wolf-Parkinson-White».


7. Πόσο σοβαρή ασθένεια είναι;

Ο λόγος που η κολπική μαρμαρυγή απασχολεί τόσο πολύ την ιατρική κοινότητα είναι ο εξής. Οι άνθρωποι που παθαίνουν κολπική μαρμαρυγή δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από την καρδιά τους αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για τον λόγο ότι η αρρυθμία αυτή αυξάνει σημαντικά, (διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει) την πιθανότητα κάποιου έναντι των συνομηλίκων του  να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο κ. Πυργάκης εξηγεί ότι «επειδή η καρδιά δε δουλεύει με συγχρονισμένο τρόπο παρέχονται ευκαιρίες μέσα της καρδιακές κοιλότητες, ιδιαίτερα στον αριστερό κόλπο της καρδιάς να δημιουργηθούν θρόμβοι αίματος που κάποια στιγμή μπορεί να αποσπαστούν από το τοίχωμα του αριστερού κόλπου που είναι προσκολλημένοι και να μπουν στη γενική κυκλοφορία και να προκαλέσουν εμβολικό επεισόδιο είτε στον εγκέφαλο, οπότε έχουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε σε κάποια αρτηρία για παράδειγμα στο πόδι οπότε προκαλούν οξεία απόφραξη αρτηρίας του κάτω άκρου, ή του εντέρου κλπ.».
 


Διαβάστε περισσότερα στο hcs.gr 

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram