Σελίδες

Ετικέτες

Αρχική σελίδα

9/4/14

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται


Πριν μάθουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να μάθουμε τι ακριβώς είναι. 
Η ΓΟΠ όπως γράφεται για συντομία, είναι η άνοδος των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό. Τα υγρά αυτά είναι όξινα και για το λόγο αυτό δημιουργούν το αίσθημα καψίματος και της ξινής επίγευσης. Μπορεί μάλιστα να εμφανιστούν μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαρκώντας κάποιες ώρες.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συνηθισμένη αφού το 40% των Ελλήνων την παρουσιάζει, ενώ μόνο το 10% γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή. 
Αιτίες που την προκαλούν
Στους περισσότερους ανθρώπους όταν υπάρχει ΓΟΠ υπάρχει και χαλάρωση του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και επιτρέπει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Με τη χαλάρωση αυτή, μπορεί το περιεχόμενο του στομάχου να γυρίζει πίσω στον οισοφάγο, μαζί με τα γαστρικά υγρά.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εμφάνιση της ΓΟΠ ήταν σε φάσεις έντονου άγχους, σε υπέρβαρα άτομα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα ή μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις όπως επίσης σε άτομα με διαφραγματοκήλη.

Τι κάνει κακό στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  1. Τα μεγάλα γεύματα, τα πολύ λιπαρά γεύματα, τα τηγανητά φαγητά και οι λιπαρές σάλτσες.
  2. Οι μεγάλες και αμάσητες μπουκιές.
  3. Η κατανάλωση υγρών μαζί με το φαγητό και κυρίως τα αεριούχα.
  4. Τα γεύματα αργά το βράδυ, ιδιαιτέρως όταν είναι υγρά όπως σούπες ή γάλα.
  5. Η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, η μέντα και το αλκοόλ.
  6. Τα μπαχαρικά
  7. Η κατάκλιση, το σκύψιμο αλλά και η ανύψωση αντικειμένων μέσα σε δύο ώρες μετά το γεύμα.
  8. Τα στενά ρούχα και το σφίξιμο κοντά στην κοιλιά
  9. Το κάπνισμα
  10. Τα παραπανίσια κιλά

Τι βοηθάει
  • Τα μικρά, συχνά γεύματα που είναι ελαφρά σε λιπαρά και θερμίδες
  • Η καλή μάσηση της τροφής. Κάθε μπουκιά να μασιέται πάνω από 15 φορές.
  • Η αποφυγή υγρών τόσο στη διάρκεια του γεύματος όσο και για 45 λεπτά μετά.
  • Μπορεί κάποιος να πιει 20 λεπτά πριν 1-2 ποτήρια, όχι όμως αεριούχα.
  • Ο περιορισμός της σοκολάτας, των σιροπιαστών υγρών, του αλκοόλ, του τσαγιού, της μέντας και της καφεΐνης.
  • Ο περιορισμός των χυμών φρούτων
  • Η αποφυγή των πολύ όξινων τροφών
  • Ο περιορισμός των μπαχαρικών
  • Η αποφυγή της κατάκλισης, του σκυψίματος και της ανύψωσης αντικειμένων για δύο ώρες μετά το γεύμα.
  • Η αποφυγή των στενών ρούχων, κυρίως στη μέση. Όχι στα στενά παντελόνια και φούστες και στις στενές ζώνες.
  • Περιορισμός στην κατανάλωση αεριούχων ποτών, γάλακτος και σούπας αργά το βράδυ.
Έτσι συμπεραίνουμε πως η σωστότερη αντιμετώπιση είναι να παρατηρηθούν τα συμπτώματα και η συχνότητά τους, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες και αλλαγές που μπορεί να κάνει κάποιος και με τη βοήθεια του γιατρού να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

πηγή: iatronet.gr

Blogger Widget