Ο Γιώργος Παπανικολάου, γεννήθηκε στις 13 Μαίου του 1883 στην Κύμη της Εύβοιας. Πατέρας του ήταν ο γιατρός και πολιτικός Νίκος Παπανικολάου, που διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη που γεννήθηκε, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1904.
Υπήρξε ανήσυχο πνεύμα. Μελέτησε φιλοσοφία, μυήθηκε στην μουσική και την ποίηση και έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά, αποκτώντας πολύπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια.
Ο πατέρας του ήθελε να ασκήσει την ιατρική μαζί του στην Ελλάδα, εκείνος όμως το 1907 πήγε στη Γερμανία για μετεκπαίδευση και τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονάχου με την εργασία του "Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των δαφνιδών". Στην Ελλάδα θα επιστρέψει αμέσως μετά και παντρεύεται τη Μαρία - Ανδρομάχη Μαυρογένους απόγονο της ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους. Στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 1913) ο Γιώργος Παπανικολάου συμμετέχει ως γιατρός. Αμέσως μετά μεταναστεύει στις ΗΠΑ και ασχολείται με δουλειές που δεν έχουν σχέση με την ιατρική για την επιβίωσή του. Θα τον ανακαλύψει όμως ο διάσημος γενετιστής Τ. Μόργκαν, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει στο έργο του τα πορίσματα της διδακτορικής διατριβής του νεαρού Παπανικολάου και έτσι μεσολαβεί για την πρόσληψή του στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της Ν. Υόρκης. Θα βρεθεί στην πορεία στο ανατομικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κορνέλ όπου θα επιδοθεί απερίσπαστος στο ερευνητικό του έργο.
Μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων, το 1917. Πραγματοποίησε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης των κυττάρων του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο και σαν πρώτο "πειραματόζωο" χρησιμοποίησε τη γυναίκα του. Η έρευνά του επεκτάθηκε στη συνέχεια σε γυναίκες του "Women's Hospital" της Ν. Υόρκης, αποτελώντας τη βάση για τη θεμελίωση της μεθόδου του για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Η πρώτη ανακοίνωση της έρευνας με τίτλο "Νέα διάγνωση του καρκίνου", θα γίνει το 1928 και αρχικά αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τον ιατρικό κόσμο των ΗΠΑ. Όντας όμως ο ίδιος απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του, συνεχίζει με περισσότερο ζήλο τις έρευνες.
Ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, παίρνοντας ως αποκορύφωμα, τον τίτλο του καθηγητή της Κλινικής Ανατομικής (1947 - 1957).
Ένα χρόνο πριν πεθάνει (1961) εγκαθήσταται και αναλαμβάει την οργάνωση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου του Μαϊάμι, το οποίο μετά το θάνατό του (19 Φεβρουαρίου 1962) μετανομάζεται σε Καρκινολογικό Ινστιτούτο "Γεώργιος Παπανικολάου".
Δεν τιμήθηκε ποτέ με Νόμπελ, αν και είχε προταθεί δύο φορές. Του απονεμήθηκαν όμως πολλά αμερικανικά ιατρικά βραβεία και μετά το θάνατό του το Βραβείο του ΟΗΕ.
Έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1932 και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ονόμασε επίτιμο διδάκτορα το 1949.
Εξέδωσε τον "Άτλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας" που αποτελεί την ολοκλήρωση του έργου του.
Το "Τεστ Παπ" χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σώζοντας εκατομύρια ζωές γυναικών ανά τον κόσμο και κάνοντας περήφανους όλους εμάς, που υπήρξε συμπατριώτης μας.
πηγή: sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!