Το δάσος Συγγρού κινδυνεύει!...


Είναι σημαντικό να παραμείνει ανεξάρτητο – ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε παρέμβαση!

Το Δάσος Συγγρού βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας – στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Είναι έκτασης 950 περίπου στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο πεύκη. 
Είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της μείζονος περιοχής και ίσως ολοκλήρου του λεκανοπεδίου. Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων.


Στο Δάσος Συγγρού στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, θερμοκήπια, καλλιέργειες, πάρκινγκ), τα σχολεία των Αναβρύτων, ένα ΙΕΚ και ένα ΤΕΕ για γεωργική εκπαίδευση, η διατηρητέα Βίλα Συγγρού και ο διατηρητέος Αγ. Ανδρέας.
Είναι κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού προς την πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία Αθηνών με σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών
Μη υπαρχούσης πλέον της Γεωργικής Εταιρείας, την διαχείρισή του ασκεί σήμερα το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ),  ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπ. Γεωργίας, το οποίο έχει και την ευθύνη της εκπληρώσεως του σκοπού του Κληροδοτήματος.
Όπως μας εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι του δάσους Συγγρού" κ. Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, το δάσος κινδυνεύει από κακόβουλες ενέργειες περισσότερο από δέκα χρόνια. Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε το 2003 ο σύλλογος, σε μια προσπάθεια των πολιτών να εμποδίσουν τους "επιτήδειους" να αλλάξουν μορφή στο υπέροχο αυτό κομμάτι της Αττικής. "Κάθε τόσο αποφεύγουμε και μια νέα απειλή" μας τόνισε χαρακτηριστικά! "Είναι σα να βρισκόμαστε σ' ένα πύργο και να αμυνόμαστε σε επίδοξους κατακτητές", συμπλήρωσε.
Και συνεχίζει: "αυτή τη στιγμή το Δάσος Συγγρού, ανήκει στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται η κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και η συγχώνευσή του με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος σε πολλαπλές παρεμβάσεις, που θα αλλοιώσουν τη μορφή και τη χρήση του Δάσους Συγγρού". 
Δεν θα μας έκανε μεγάλη εντύπωση, αν λόγω και της οικονομικής κρίσης, μέσα από αυτή τη διαδικασία, δούμε στο μέλλον το δάσος να νοικιάζεται όλο ή μέρος του, σε κάποιο όμιλο για εμπορική χρήση, θα προσθέταμε εμείς.
Πολλοί Δήμαρχοι των όμορων δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Εκάλης, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη συμπαράσταση τους, τόσο στο σύλλογο, όσο και στο Δάσος Συγγρού, δηλώνοντας αντίθετοι με την πρόθεση του υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Χιωτάκης στα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, αναγνώρισε στην ομιλία του, τη σημασία του εθελοντικού έργου ενάντια σε κάθε κακόβουλη προσπάθεια αλλοίωσης των δασών.

 «Ό,τι δεν περιλαμβάνεται σήμερα στο σχέδιο πόλεως είναι Δάσος και πρέπει να διαφυλαχτεί. Οι αναδασώσεις να συνεχιστούν παντού στην Πεντέλη και να ξεκινήσουν και στην Πάρνηθα. Τα περιαστικά δάση, ο Κηφισός ποταμός, το Κτήμα Συγγρού,  προστατεύονται και διαφυλάσσονται θεσμικά αλλά κυρίως από εθελοντές από κάθε αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους», ανέφερε.
Το ίδιο το ΙΓΕ, έχει καταθέσει σειρά νομικών επιχειρημάτων κατά του «επίμαχου» Σχεδίου Προσθήκης στο νομοσχέδιο καθώς επίσης και ο Δήμος Αμαρουσίου ο οποίος σε υπόμνημά του αναφέρει: « Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι δεν διασφαλίζει μελλοντικά τον δασικό χαρακτήρα του κτήματος».


Ποιο είναι το όραμα των φίλων του Δάσους Συγγρού
  • Ένα Δάσος Συγγρού – όαση οξυγόνου, γαλήνης και φυσικής απόλαυσης για τον ταλαιπωρημένο κάτοικο του λεκανοπεδίου και τη βιωματική εξοικείωσή του με τη φύση.

  • Ένα Δάσος Συγγρού – κόσμημα με μόνες εντός του εγκαταστάσεις το ΙΓΕ, τα σχολεία και μία πρότυπη γεωργική βιβλιοθήκη για όλην την Ελλάδα.

  • Ένα Δάσος Συγγρού – πολύτιμο δείγμα αυθεντικού αττικού τοπίου με μόνη εντός του χρήση την γεωργική εκπαίδευση που όρισε η Ιφιγένεια Συγγρού.
Τα παρακάτω δεδομένα δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η προστασία του Δάσους Συγγρού και η διάσωσή του από οποιουδήποτε είδους «ανάπλασης» και «αξιοποίησης», που θα οδηγούσαν 950 στρέμματα φυσικού κάλλους και οξυγόνου σε τσιμέντο:



– Η Αθήνα σπάει αρνητικό ρεκόρ στο πράσινο (από τα 2,5 τ.μ./κάτοικο, έχουμε φτάσει αισίως στα 2, έναντι 9 που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
– Η πόλη μας σπάει θετικά ρεκόρ στους μοντέρνους ρύπους (όζον και αιωρούμενα σωματίδια).
– Η Αθήνα χάνει 3.000 δέντρα κάθε χρόνο.






Από αγαθή συγκυρία (βλ. διαθήκη Συγγρού), το Δάσος Συγγρού είναι το τελευταίο εναπομείναν κομμάτι φυσικού Αττικού δάσους του λεκανοπεδίου. Η πόλη μας είναι γεμάτη κτίρια, χώρους εστίασης (καφετέριες κ.λ.π.), θέατρα, πολιτιστικά κέντρα. Μας λείπει το πράσινο και το καθαρό οξυγόνο. Είμαστε πολύ τυχεροί για την ύπαρξή του Δάσους Συγγρού και είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα αγαθά που μας προσφέρει.

Για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρήσουμε κλειστή την "Κερκόπορτα" που πάει ν' ανοίξει το νομοσχέδιο, δε νομίζετε;...


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram