Μηνάς Τσικριτσής, ένας καθηγητής με όραμα!



Ο Μηνάς Τσικριτσής είναι καθηγητής  Πληροφορικής, ερευνητής αιγαιακών επιγραφών και συνεργάτης στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο επιστημονικό έργο. 

Τα τελευταία δύο χρόνια είχε την ιδέα να διδάξει αφιλοκερδώς την ιστορία της μινωικής Κρήτης και τη Γραμμική Β γραφή, σε ομάδες επαγγελματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τόσο την τουριστική όσο και την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Οργάνωσε κύκλους σεμιναρίων οι οποίοι απευθύνοντας σε επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού, αλλά και στο σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Η φήμη του μέσα από αυτή τη μοναδική προσπάθεια, εξαπλώθηκε και εκτός συνόρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού Κέντρου Αρχαιοαστρονομίας στις Βρυξέλλες, ενώ μαζί με ένα φίλο του πλαστικό χειρουργό δημιούργησαν λογισμικό για ηλεκτρονικό υπολογιστή και φορητές συσκευές, έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορούν να γράφουν μια λέξη ή μια φράση (π.χ. το όνομά τους) στη Γραμμική Β γραφή.


Όταν το 1952 ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος Μάικλ Βέντρις κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη Γραμμική Β καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ελληνική γλώσσα, κανείς ίσως δεν φανταζόταν ότι θα χρειαστούν σχεδόν 50 χρόνια και το πάθος του καθηγητή, ο οποίος το 2001 κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τη Γραμμική Α, σε ποσοστό 65% αποδεικνύοντας ότι ανήκει σε μια πρώιμη αιολική διάλεκτο, που παρέμενε μέχρι τώρα μυστήριο.
Το σημαντικό όμως είναι η εκλαΐκευση της μινωικής γραφής και της αρχαίας αστρονομίας και η αξιοποίησή τους για την τουριστική προβολή της Κρήτης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αν κάποιος θέλει να μάθει για τη μινωική γραφή ή πώς γράφεται το όνομά του στο μινωικό αλφάβητο, μπορεί να έχει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του το λογισμικό της Γραμμικής Β γραφής και με τη βοήθεια της εφαρμογής που δημιούργησαν ο καθηγητής Τσικριτσής και ο Ανδρέας Μανιός, η πρώτη αποκωδικοποιημένη γραφή της Ευρώπης, βρίσκεται στη διάθεσή του.

Η ανταπόκριση στα σεμινάρια που οργάνωσε ο κ. Τσικριτσής σε συνεργασία με τα σχολεία και τους επαγγελματικούς φορείς, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην δημοσιογράφο Ελένη Μπαμπαλιούτα και στο περιοδικό «Επίκαιρα», ο καθηγητής. Η Ένωση Ξενοδόχων, το Σωματείο Ξεναγών, επαγγελματικά σωματεία όπως οι αυτοκινητιστές ταξί, έμποροι λαϊκής τέχνης, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν μόνο μερικοί, από το πλήθος των συμμετεχόντων που παρακολούθησαν τα δωρεάν σεμινάρια για την πρώτη γραφή της Ευρώπης και την ιστορία του μινωικού πολιτισμού.  «Από το Ηράκλειο μέχρι τις Βρυξέλλες, εκπαίδευσα αρκετούς δασκάλους και μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς τα παιδιά έμαθαν να γράφουν ονόματα και λέξεις στη Γραμμική Β», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.


Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι πριν από δέκα μήνες περίπου ο κ. Τσικριτσής και ο γνωστός αστρονόμος καθηγητής Ξ. Μουσάς δημοσίευσαν από κοινού σε επιστημονικό περιοδικό τη λειτουργία των τηγανοσχήμων, τα οποία εκτίθενται στη Σητεία, βρέθηκαν στο προϊστορικό Αιγαίο και αποτελούν κανονικά αστρονομικά ημερολόγια. Στο άρθρο τους σκιαγραφείται η λειτουργία ορισμένων εξ αυτών ως υπολογιστών – ημερολογίων κύησης, η οποία σχετίζεται με τον πλανήτη Αφροδίτη. Όπως σημειώνει ο κ. Τσικριτσής στα «Επικαιρα», η Αφροδίτη εμφανίζεται στην Ανατολή ή Δύση διακόσιες εξήντα τρεις μέρες ή εννιά μήνες «σεληνιακούς», περίοδος η οποία αντιστοιχεί στον τοκετό. Αυτά τα ευρήματα είναι υπολογιστές παλαιότεροι και από τον μινωικό υπολογιστή εκλείψεων! 

Στο πρωτότυπο περίπτερο της Σητείας εκτίθεται μαζί με τα τηγανόσχημα και ένα παλαιότερο αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο λειτουργεί προβλέποντας εκλείψεις. Αναφερόμαστε στην απεικόνιση ενός αναλογικού υπολογιστή πρόβλεψης εκλείψεων (κάτι ανάλογο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων) ο οποίος χρονολογείται 1.400 χρόνια νωρίτερα από αυτόν των Αντικυθήρων.  

Με τέτοια εκθέματα θεωρούμε απολύτως φυσικό το περίπτερο της Αρχαιοαστρονομίας στη Σητεία να σημειώνει εξαιρετική επιτυχία στην πρώτη έκθεσή του, αφού οι ξένοι τουρίστες που το επισκέπτονται εντυπωσιάζονται από τη λειτουργία του μινωικού υπολογιστή. 
Σκοπός αυτού θα είναι να ενημερώσει το μαθητικό κοινό για την προϋπάρχουσα γνώση της αστρονομίας και των μαθηματικών, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την εξέλιξη της σημερινής τεχνολογίας μέσα από την αρχαία τεχνολογία και γνώση, αναφέρει ο καθηγητής Τσικριτσής, που θεωρεί πολύ σημαντικό το περίπτερο της Αρχαιοαστρονομίας, γιατί δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με αυτή τη γνώση. 

Το επόμενο βήμα θα είναι όπως και στην περίπτωση της μινωικής γραφής, προγράμματα εκλαΐκευσης, ενημέρωσης και αξιοποίησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς για τη σύνδεσή της με το παρόν και για την προβολή του ελληνικού τουρισμού.


Πηγή: περιοδικό «Επίκαιρα»
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram