Μάτια, ο καθρέφτης της υγείας!



Τα μάτια λένε, είναι ο καθρέφτης της ψυχής, όμως πολύ συχνά είναι και ο καθρέφτης της υγείας μας καθώς από τα μάτια μας μπορούν να ανιχνευθούν προειδοποιητικές ενδείξεις πολλών ασθενειών.  Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα μάτια αποτελούνται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς, οι οποίοι επηρεάζονται από οτιδήποτε συμβαίνει στον οργανισμό μας. 
Μια εξέταση στον οφθαλμίατρο μπορεί να αποκαλύψει:

1. Διαβήτης
Μια ραγδαία αλλαγή στην οπτική μας οξύτητα καθώς και το θόλωμα της όρασης, είναι ενδείξεις διαβήτη. Ο λόγος είναι η γλυκόζη, η οποία εισδύει στον οφθαλμικό φακό αλλάζοντας το σχήμα του. Συχνά λευκές κηλίδες στον αμφιβληστροειδή, κηλίδες αίματος ή αλλαγές στην εμφάνιση των αγγείων του, μπορεί να οδηγήσουν σε διάγνωση διαβήτη. 

2. Υπέρταση
Είναι συχνό το φαινόμενο ανθρώπων με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίοι δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των Ελλήνων βρίσκονται στην κατηγορία αυτή. Αν λοιπόν η υπέρταση μείνει χωρίς θεραπεία, όπως όλοι γνωρίζουμε μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ασθενείς με υπέρταση έχουν χαρακτηριστικές βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να γίνονται δύσκαμπτες και να "μπερδεύονται¨με τις φλέβες. Η μεγάλη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ρήξη και αιμορραγία στα αγγεία.

3. Εγκεφαλικό επεισόδιο
Το εγκεφαλικό προκαλείται από αιμορραγία ή θρόμβωση σε μια αρτηρία του εγκεφάλου. Η αιφνίδια απώλεια όρασης ενδέχεται να είναι μια σοβαρή ένδειξη εγκεφαλικού. Η εξέταση του οπτικού πεδίου αποκαλύπτει ποιο τμήμα της όρασης έχει υποστεί βλάβη συσχετίζοντάς τη με το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο έχει εκδηλωθεί το εγκεφαλικό.

4. Σκλήρυνση κατά πλάκας
Ύποπτες ενδείξεις για την ύπαρξη της ασθένειας αυτής είναι το διακεκομμένο θόλωμα της όρασης ή η διακεκομμένη απώλειά της, αφού η ασθένεια αυτή προσβάλλει το οπτικό νεύρο και προκαλεί τόσο προβλήματα στις κινήσεις του οφθαλμού, όσο και απώλεια όρασης.

5. Λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Δύο αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή νοσήματα που οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, που επιτίθεται και καταστρέφει ιστούς του σώματος. Η ξηροφθαλμία και η φλεγμονή στον σκληρό χιτώνα του ματιού (επισκληρίτιδα) είναι σοβαρές ενδείξεις των ασθενειών αυτών.

6. Νόσος του Graves
Η ασθένεια αυτή είναι ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα. Προκαλεί εξόφθαλμο, περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων, διπλωπία και σε σοβαρές περιπτώσεις αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο. Συχνά, τα οφθαλμικά συμπτώματα οδηγούν τον ασθενή σε εξέταση του θυρεοειδούς.

7. Σαρκοείδωση
Είναι μια ασθένεια των πνευμόνων, των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και των ματιών. Προκαλεί κοκκιώματα, δηλαδή μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων, που μοιάζουν με κόκκους άμμου ή ζάχαρης και μπορεί να αυξηθεί το μέγεθος τους ή να βρίσκονται πολλές μαζί σε ένα όργανο, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. Στα μάτια προκαλούν ιριδοκυκλίτιδα, μαι διαταραχή της ίριδας που χαρακτηρίζεται από ερεθισμό, πόνο και θολή όραση.

8. AIDS
Επειδή η ασθένεια αυτή προκαλείται από ιό ο οποίος καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού, συχνά το Aids προκαλεί οφθαλμικές φλεγμονές, αλλά και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, καθώς και όγκους στα βλέφαρα.

Αν λοιπόν προσέχουμε τα μάτια μας και εξεταζόμαστε τακτικά από οφθαλμίατρο, εκτός από καλή όραση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε και καλή υγεία.

πηγή: εφημερίδα τα "ΝΕΑ"
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram