Τα "ψηλά βουνά" του Ζ. Παπαντωνίου, στο θέατρο Ακροπόλ.



Το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της εκπαίδευσης και γαλούχησε γενιές και γενιές Ελληνόπουλων μεταφέρεται στο θέατρο, σε μια παράσταση που διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου, με τέτοιο τρόπο ευφάνταστο και ευρηματικό, αφού τα σκηνικά της παράστασης εμπλουτίζονται με ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης, από κινούμενα σχέδια που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου, τις οποίες είχε σχεδιάσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Το βιβλίο γράφτηκε το 1918 και αποτέλεσε το αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού και ήταν το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική.

Πρώτη φορά ψηφιακές προβολές κινουμένων σχεδίων συγχρονίζονται με την κίνηση των ηθοποιών και αποτελούν βασικό μέρος του σκηνικού και της πλοκής του έργου, σε παιδική παράσταση.
Ο Ζ. Παπαντωνίου αφηγείται την ιστορία μια ομάδας παιδιών που τελειώνουν το δημοτικό σχολείο και κάνουν μόνα τους διακοπές για δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα στη φύση μαθαίνουν τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν και δημιουργούν μια μικρή κοινότητα που τη διέπει το ομαδικό πνεύμα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. Έτσι, μαθαίνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες.


Το κείμενο λειτουργεί με έξοχο τρόπο παραδειγματικά για τα παιδιά, χωρίς κηρύγματα και μεγάλες κουβέντες, απλά, άμεσα και ειλικρινά, τα μυεί στη συνεργασία, τη φιλία και τις αξίες της ζωής με πολύ χιούμορ.

Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία και προσαρμογή του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σκηνικά και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Θωμάς Καραχάλιος και τις χορογραφίες ο Δημήτρης Μαργαρίτης.
Στο σχεδιασμό του φωτισμού είναι η Στέλλα Κάλτσου, τα ψηφιακά video έκανε ο Νίκος Τσιμούρης και τα κινούμενα σχέδια ο Βαγγέλης Σιγάλας.
Στη σκηνοθεσία βοήθησαν η Αναστασία Σιωπίδου και ο Νίκος Μαραθάς, στη σκηνογραφία βοήθησε η Αναστασία Αγάθου και εκπαιδευτική σύμβουλος ήταν η Ειρήνη Ιακώβου (δασκάλα του 30ου Δ.Σχ. Περιστερίου)

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κουρούμπαλης, Άρης Τρουπάκης, Θανάσης Δάβρης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Σωτήρης Μέντζελος, Γιώργος Σύρμας, Παντελής Φλατσούρης και Γιώργος Φλωράτος.

Το θέατρο Ακροπόλ βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους 9 - 11. Το τηλέφωνό του είναι: 210 3643700.
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν από τις 11 Οκτωβρίου και δίνονται κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram