Χώρες χωρίς ούτε ένα βουνό!



Πριν βιαστείτε να πείτε "αδύνατο", να σας πούμε πως υπάρχουν! Είναι πραγματικά αυτονόητο για μας η ύπαρξη βουνών όπως αυτονόητη είναι και η ύπαρξη της θάλασσας στην πατρίδα μας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και όλες τις χώρες του κόσμου.

Ας τις δούμε αναλυτικά.

Η Γκάμπια είναι η πρώτη όπου το μεγαλύτερο βουνό της είναι ο Κόκκινος βράχος με υψόμετρο μόλις 53 μέτρων, αφού το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από έλη και βάλτους.

Ακολουθεί το Κουβέιτ, μια ζεστή χώρα με απέραντες εκτάσεις ερήμου, χωρίς βουνά αλλά και λίμνες. Ο ομώνυμος κόλπος της, είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών μαζί με τα λιγοστά νησιά στην ακτή του Περσικού κόλπου. Το μοναδικό ψηλό σημείο της χώρας αυτής φτάνει βέβαια τα 306 μέτρα αλλά δεν αποτελεί αυτό που τυπικά θα ονομάζαμε βουνό. Αν το Κουβέιτ δεν ήταν διάσημο για τις πετρελαιοπηγές του, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι διάσημο για την έλλειψη βουνών...

Μολδαβία
Τρίτη στη λίστα μας η Μολδαβία μια χώρα χωρίς μεγάλες οροσειρές με το μέσο υψόμετρο της χώρα να φτάνει μόλις τα 147 μέτρα. Ίσως γι' αυτό οι κάτοικοί της αναζητούν τη χαρά των ορεινών σπορ εκτός των συνόρων της.

Η Γουινέα - Μπισάου με έκταση μόλις 36.125 τ. χιλιομέτρων είναι μια ακόμα χώρα χωρίς ίχνος βουνοκορφής. Το έδαφός της καλύπτεται από σαβάνες και ριζοφόρους βάλτους.

Αν δεν υπολογίσουμε τα νησιά Φερόε στο Β. Ατλαντικό και τη Γροιλανδία στη Β.Αμερική, η Δανία είναι επίσης μια χώρα που στα εδάφη της δεν έχει βουνά. Είναι επίπεδη με το ψηλότερο σημείο της να φτάνει τα 170,86 μέτρα.

Ολλανδία
Το ίδιο συμβαίνει και στο Βέλγιο και την Ολλανδία τις λεγόμενες Κάτω Χώρες. Νότια της επαρχίας του Λίμπουργκ βρίσκεται το ψηλότερο σημείο τους, που φτάνει τα 323 μέτρα.

Εσθονία
Ακολουθεί η Εσθονία, που το μέσο υψόμετρο στη χώρα δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά, ενώ το ψηλότερο σημείο της φτάνει τα 318 μέτρα, με τα δάση να καλύπτουν σχεδόν τη μισή έκταση της χώρας, αποτελώντας σημαντικούς βιότοπους σπάνιας άγριας πανίδας. Παράλληλα διαθέτει χιλιάδες υδρότοπους που η ηλικία τους ξεπερνά τις τρεις χιλιετίες.

Οι πεδιάδες που καλύπτουν πάνω από το 75% της Λετονίας, την κάνουν να βρίσκεται μέσα στη λίστα μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν ξεπερνά σε υψόμετρο τα 200 μέτρα.

Λιθουανία
Ανάλογο υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 294 μέτρα έχει και η Λιθουανία με μια εντυπωσιακή εναλλαγή πεδινών και ημιορεινών όγκων ενώ οι πολυάριθμες λίμνες της αποτελούν σπουδαίους υγρότοπους και τα δάση καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας.

Λευκορωσία
Τελευταία στη λίστα, η Λευκορωσία με μέσο υψόμετρο στα 160 μέτρα και το υψηλότερο σημείο της να αγγίζει τα 345 μέτρα, έχοντας τις πεδιάδες να δημιουργούν το κατάλληλο σημείο εγκατάστασης του πληθυσμού της και την ανάπτυξη της γεωργίας και της βιομηχανίας, παράλληλα με τον τουρισμό.


Πηγές πληροφοριών: perierga.grnewsbomb.gr
Κείμενο: "to e-periodiko mas"
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram