Το υποβρύχιο δάσος με τα αιώνια κυπαρίσσια


Ακούγεται απίστευτο όμως είναι πραγματικότητα. Για περισσότερα από πενήντα χιλιάδες χρόνια το αρχαίο υποβρύχιο δάσος, βρισκόταν στον πυθμένα του ωκεανού, ανοιχτά της πολιτείας της Αλαμπάμα και ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, έφερε με το πέρασμά του αυτή τη εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Αιτία της ανακάλυψης έγινε ένας ψαράς, που ψάρευε στα ανοιχτά της περιοχής στον Κόλπο του Μεξικού και παρατήρησε μια περίεργη και ασυνήθιστη κινητικότητα και δραστηριότητα των ψαριών. Χωρίς να χάσει χρόνο ανέφερε το περιστατικό στον ιδιοκτήτη ενός τοπικού καταστήματος με είδη καταδύσεων, ο οποίος με καθυστέρηση πολλών χρόνων αποφάσισε να μοιραστεί το μυστικό με ένα φίλο του και έμπειρο δύτη, τον Μπεν Ρέινς, μέλος μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία οργανώνει έρευνες σε εκβολές ποταμών της Weeks Bay Foundation.

Όταν ο Ρέινς βούτηξε στο σημείο, βρέθηκε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ο πυθμένας της θάλασσας ήταν γεμάτος από μεγάλους κορμούς δέντρων στους οποίους μάλιστα είχαν βρει καταφύγιο διάφορα είδη θαλάσσιας χλωρίδας. Συστηματικότερη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη ολόκληρου δάσους από κυπαρίσσια, που βρίσκονταν θαμμένα εκεί για πάνω από 50.000 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς το δάσος ήταν σε συνθήκες απόλυτης προστασίας και τα δέντρα διατηρούνταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο ίδιος ο Ρέινς δήλωσε πως τα δέντρα ήταν τόσο καλά διατηρημένα ώστε αν κάποιος έκοβε ένα κλαδί από αυτά θα μύριζε φρέσκο κυπαρίσσι, ενώ το κολύμπι ανάμεσά τους, του έδωσε την αίσθηση ενός παραμυθένιου κόσμου.

Οι κορμοί των δέντρων που αποκαλύφθηκαν, καταλαμβάνουν έκταση ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου και βρίσκονται σε βάθος 18 μέτρων. Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε πως τα κυπαρίσσια είναι από τα αρχαιότερα είδη δέντρων και υπήρχαν στην Παγγαία (την υπερήπειρο που σχηματίστηκε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια) σε όλη της την έκταση και έτσι όταν διαμελίστηκε συνέχισαν να υπάρχουν (κυπαρίσσια) σε όλες τις ηπείρους, που σχηματίστηκαν από αυτό το διαμελισμό. Μόνο σε μία περιοχή του πλανήτη δεν έχει ακόμη εντοπιστεί η παρουσία κυπαρισσιών, στην Ανταρκτική.

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως θα πρέπει να ενταθεί η έρευνα γιατί το υποβρύχιο δάσος κινδυνεύει από δύο κυρίως παράγοντες. Ο ένας είναι οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες δύτες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα δέντρα στην προσπάθειά τους να πάρουν μαζί τους αναμνηστικά κομμάτια. Ο δεύτερο είναι τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που θα αλλοιώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των δέντρων που θα ήταν χρήσιμα στους επιστήμονες για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα σε ότι αφορά τον πλανήτη.

Πηγή πληροφοριών: econews.gr, tovima.gr
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram