Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Το υποβρύχιο δάσος με τα αιώνια κυπαρίσσια


Ακούγεται απίστευτο όμως είναι πραγματικότητα. Για περισσότερα από πενήντα χιλιάδες χρόνια το αρχαίο υποβρύχιο δάσος, βρισκόταν στον πυθμένα του ωκεανού, ανοιχτά της πολιτείας της Αλαμπάμα και ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, έφερε με το πέρασμά του αυτή τη εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Αιτία της ανακάλυψης έγινε ένας ψαράς, που ψάρευε στα ανοιχτά της περιοχής στον Κόλπο του Μεξικού και παρατήρησε μια περίεργη και ασυνήθιστη κινητικότητα και δραστηριότητα των ψαριών. Χωρίς να χάσει χρόνο ανέφερε το περιστατικό στον ιδιοκτήτη ενός τοπικού καταστήματος με είδη καταδύσεων, ο οποίος με καθυστέρηση πολλών χρόνων αποφάσισε να μοιραστεί το μυστικό με ένα φίλο του και έμπειρο δύτη, τον Μπεν Ρέινς, μέλος μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία οργανώνει έρευνες σε εκβολές ποταμών της Weeks Bay Foundation.

Όταν ο Ρέινς βούτηξε στο σημείο, βρέθηκε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ο πυθμένας της θάλασσας ήταν γεμάτος από μεγάλους κορμούς δέντρων στους οποίους μάλιστα είχαν βρει καταφύγιο  διάφορα είδη θαλάσσιας χλωρίδας. Συστηματικότερη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη ολόκληρου δάσους από κυπαρίσσια, που βρίσκονταν θαμμένα εκεί για πάνω από 50.000 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς το δάσος ήταν σε συνθήκες απόλυτης προστασίας και τα δέντρα διατηρούνταν σε εξαιρετική κατάσταση.


Ο ίδιος ο Ρέινς δήλωσε πως τα δέντρα ήταν τόσο καλά διατηρημένα ώστε αν κάποιος έκοβε ένα κλαδί από αυτά θα μύριζε φρέσκο κυπαρίσσι, ενώ το κολύμπι ανάμεσά τους, του έδωσε την αίσθηση ενός παραμυθένιου κόσμου.

Οι κορμοί των δέντρων που αποκαλύφθηκαν, καταλαμβάνουν έκταση ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου και βρίσκονται σε βάθος 18 μέτρων. Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε πως τα κυπαρίσσια είναι από τα αρχαιότερα είδη δέντρων και υπήρχαν στην Παγγαία (την υπερήπειρο που σχηματίστηκε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια) σε όλη της την έκταση και έτσι όταν διαμελίστηκε συνέχισαν να υπάρχουν (κυπαρίσσια) σε όλες τις ηπείρους, που σχηματίστηκαν από αυτό το διαμελισμό. Μόνο σε μία περιοχή του πλανήτη δεν έχει ακόμη εντοπιστεί η παρουσία κυπαρισσιών, στην Ανταρκτική. 

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως θα πρέπει να ενταθεί η έρευνα γιατί το υποβρύχιο δάσος κινδυνεύει από δύο κυρίως παράγοντες. Ο ένας είναι οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες δύτες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα δέντρα στην προσπάθειά τους να πάρουν μαζί τους αναμνηστικά κομμάτια. Ο δεύτερο είναι τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που θα αλλοιώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των δέντρων που θα ήταν χρήσιμα στους επιστήμονες για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα σε ότι αφορά τον πλανήτη.

Πηγή πληροφοριών: econews.grtovima.gr
Κείμενο: to e-periodiko mas

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...