5 κανόνες για να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να είναι τακτικά και οργανωμένα



Όσοι μεγαλώνουν παιδιά ξέρουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να έχουν το σπίτι τους τακτοποιημένο. Για να μη βρίσκετε διαρκώς στο διάβα σας παιχνίδια, παπούτσια ή άλλα αντικείμενα που σίγουρα παίρνουν χρόνο και ενέργεια για να μαζευτούν, βρήκαμε πέντε χρυσούς κανόνες που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να γίνουν τακτικά και οργανωμένα, κάνοντας τη ζωή όλων μέσα στο σπίτι πολύ πιο ευχάριστη.

1. Δώστε τους πρώτα το καλό παράδειγμα.
Τα παιδιά ως γνωστό παρατηρούν, απορροφούν και μιμούνται ανάλογα με την ηλικία τους. Αν εσείς πρώτα είστε τακτικοί και οργανωτικοί θα έχουν ένα επιπλέον λόγο να σας ακολουθήσουν. Αν για παράδειγμα σημειώνετε όσα θέλετε να κάνετε μέσα στη μέρα σας σε ένα ημερολόγιο, μη διστάσετε να τους το πείτε εξηγώντας τους το λόγο που το κάνετε. Δεν θα αργήσουν να σας μιμηθούν.

2. Ο καθένας στο χώρο του.
Εξηγήστε τους πως όπως οι άνθρωποι έχουν ένα σπίτι, (το δικό τους χώρο) έτσι συμβαίνει και με τα αντικείμενα. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν πως τα παιχνίδια και τα ρούχα τους για να είναι "ασφαλή" χρειάζονται ένα "σπίτι" που μπορεί να είναι ένα μεγάλο κουτί (για τα παιχνίδια) και τα συρτάρια ή η ντουλάπα για τα ρούχα τους. Έτσι θα γνωρίζουν πού θα πρέπει να επιστρέψουν κάθε αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσουν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μη διστάσετε να βάλετε ετικέτες σε κουτιά και συρτάρια βοηθώντας τα να αναπτύξουν κι άλλες δεξιότητες.

3. Ανάλογα με την ηλικία τους.
Δεν περιμένουμε βέβαια το παιδάκι των τριών χρόνων να διαβάσει ετικέτες ή να κρατήσει ημερολόγιο. Εκεί θα λειτουργήσει καλύτερα το δικό σας παράδειγμα και η παρότρυνση από σας να βάλει τα παιχνίδια του στο σπιτάκι τους. Για τα μεγαλύτερα όμως αγοράστε τους ή φτιάξτε μόνες σας τα κατάλληλα σημειωματάρια - ημερολόγια έτσι ώστε να μπορούν να γράφουν όσα θέλουν να κάνουν. Ένας δημιουργικός τρόπος να έχουν αυτό ακριβώς που χρειάζονται είναι να φτιάξετε ημερολόγια μαζί τους. Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα παιχνιδιού γύρω από την όλη διαδικασία. Αν υπάρχει μια δουλειά που μπορούν να κάνουν γράψτε τη μαζί στο ημερολόγιο και αφήστε το να να νιώσει υπεύθυνο για ό,τι αναλαμβάνει. Στόχος δεν είναι να μετατρέψουμε τα παιδιά σε στρατιωτάκια που εκτελούν εντολές, αλλά μέσα από μια διάθεση παιχνιδιού να τους δείξουμε ένα τρόπο για να γίνει η ζωή τους ευκολότερη.

4.Υιοθετήστε τακτικές συνήθειες
Βοηθήστε τα παιδιά να καθαρίζουν και να τακτοποιούν ό,τι έχουν "σκορπίσει" στο τέλος της μέρας. Μια φορά το χρόνο (τουλάχιστον) διδάξτε τα πώς να αξιολογήσουν τα ρούχα και τα παιχνίδια τους και να αποφασίσουν ποια δεν τους κάνουν και μπορούν να τα δώσουν σε άλλα παιδιά. Αφού τα συγκεντρώσετε πάρτε τα παιδιά μαζί σας όπου αποφασίσετε να τα δώσετε. Αντικαταστήστε τη φράση "το πετάω στα σκουπίδια" με τη φράση "το δίνω σε άλλους που το χρειάζονται" στο λεξιλόγιό σας και θα διαπιστώσετε πως τα παιδιά σας θα ανταποκριθούν με μεγάλη δοτικότητα.

5. Υπομονή!
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή αφού το κάθε παιδί, ανάλογα και με την ηλικία του, έχει το δικό του ρυθμό. Μην απογοητευτείτε με την πρώτη αντίδραση. Σιγά - σιγά θα αποκτηθεί η καινούργια ρουτίνα, που εξαρτάται πρώτα από σας. Άλλωστε θέλουν πολύ δρόμο για να γίνουν ενήλικες και σαν γονείς έχετε όλο το χρόνο να τα διδάξετε!




Το βρήκαμε στο goodhousekeeping.co.uk

Μετάφραση - προσαρμογή κειμένου: to e-periodiko mas






to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram